Annons

De nomineras för solcellsuppfinning

De har vidareutvecklat tekniken för solcellsladdning av elektronikprodukter. Nu nomineras svenskduon Henrik Lindström och Giovanni Fili till det europeiska patentverkets (EPO) uppfinnarpris European Inventor Award.
Publicerad 4 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Svenska uppfinnarduon Henrik Lindström och Giovanni Fili nomineras till EPO:s European Inventor Award 2021.
Svenska uppfinnarduon Henrik Lindström och Giovanni Fili nomineras till EPO:s European Inventor Award 2021.Foto: Heinz Troll/EPO/Handout

Grundtekniken är i sig inte ny. Men de båda svenskarna har vidareutvecklat solcellsmaterialet. Det är mer flexibelt, tunt, mer effektivt och hållbart och kan produceras i en mängd variationer av storlekar, former, färger och ytskikt.

"De patent som ligger till grund för deras teknik har avgörande betydelse när det kommer till möjligheterna att lansera produkterna kommersiellt, brett och på flera olika marknader", skriver António Campinos, chef för EPO, i ett pressmeddelande.

Annons

Det nya materialet har tusen gånger högre ledningsförmåga.

"Det som händer nu är början på en ny era för elektroniska enheter, där laddningskablar kommer att bli överflödiga. Och här kommer vår teknologi, Powerfoyle, sannolikt att bli den nya standarden", skriver en av uppfinnarna, Giovanni Fili, i en kommentar.

Det slutliga vinnarna utses 17 juni.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons