Utrikes

Kambodja stoppar rapportering från smittozoner

Polis vaktar en övergång till en zon där covidsmittan är på uppgång, utanför Kambodjas huvudstad Phnom Penh.
Foto: Heng Sinith/AP/TT
Utrikes
Utrikes Journalister i Kambodja har beordrats att inte rapportera från så kallade röda zoner, områden som stängts ner för att stoppa spridningen av coronaviruset.
PREMIUM

Påbudet kommer från landets informationsdepartement, som varnar för att journalister som fortsätter att arbeta i de röda zonerna kan bli åtalade. Departementet anklagar reportrar för att ha "jagat ambulanser" och orsakat förvirring och oro.

Antalet smittade av covid-19 har ökat stadigt i Kambodja sedan i februari, då ett utbrott skedde. På tisdagen registrerades 938 nya fall, vilket är rekordmånga. Myndigheterna har omvandlat skolor och festlokaler till behandlingscenter och sjukhus varnar för att vårdplatserna är på väg att ta slut. Totalt har 16 300 människor smittats och 107 dött i landet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Krigslagar i Myanmar efter attacker

Juntaledaren Min Aung Hlaing. Arkivbild.
Foto: Myawaddy TV/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Juntan i Myanmar inför krigslagar i staden Mindat i delstaten Chin efter attacker mot en polisstation och en bank, som tillskrivs en grupp som militären kallar "beväpnade terrorister", enligt landets statliga nyhetsbyrå.

Omkring hundra personer med hemgjorda skjutvapen ska ha deltagit i attackerna mot polisstationen, och ett femtiotal mot banken. Ingen skadades enligt militären då anfallet trycktes tillbaka.

Sedan militären grep makten i Myanmar i februari har omkring 800 människor dödats, däribland barn. Många av offren har skjutits i huvudet på öppen gata i samband med demonstrationer.

Utöver det folkliga upproret mot kuppen försöker juntan även slå tillbaka mot etniskt sammansatta milisgrupper i gränsområden.

Utrikes

Israel trappar upp offensiv mot Gazaremsan

En israelisk artilleripjäs vid Gazaremsan på torsdagen.
Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Utrikes
Utrikes Israel inledde natten mot fredag en offensiv mot Gazaremsan. I ett uttalande från den israeliska militären heter det att man genomför "ett anfall i Gazaremsan" som både markstyrkor och flygvapnet deltar i.
Våldsspiralen fortsätter därmed att öka i hastighet.

"Israeliskt flyg och markstyrkor genomför ett anfall i Gazaremsan", skriver den israeliska militären (IDF) i ett kort uttalande strax före midnatt svensk tid. Ett par timmar senare förtydligar man att inga soldater har gått in i Gazaremsan.

Utöver det är lite känt kring offensiven, men israeliska myndigheter uppger för nyhetsbyrån Reuters att det bland annat handlar om artillerield från Israels sida av gränsen.

Arméns talesperson Jonathan Conricus säger enligt nyhetsbyrån AFP att landet är förberett för olika scenarier, där en markoffensiv är ett.

Från Gazaremsan har det fortsatt avfyrats raketer mot Israel under natten. Det har även kommit raketer in över Israel från Libanon.

Mobiliserat vid gränsen

Israel har mobiliserat militärt vid gränsen mot Gazaremsan den senaste tiden, sedan en väpnad konflikt brutit ut i regionen med kraftig raketbeskjutning från Gazaremsan och israeliska flygattacker i Gaza.

Enligt myndigheterna i Gaza har över 100 personer dödats sedan i måndags, uppåt 30 av dem barn, och omkring 500 skadats. I Israel uppges sju personer ha dödats under samma period.

I Israel har den senaste veckans upptrappning även fört med sig inrikesoroligheter – människor från arabiska och judiska grupper har fortsatt att drabba samman och polisstationer har attackerats.

Försvarsminister Benny Gantz har beordrat en "massiv förstärkning" för att kväva inrikesoroligheterna. Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att polisen nu använder mer våld för att få bukt med våldsamheter i israeliska städer och varnar att ett alternativ annars kan vara att placera ut soldater i städerna.

"Oväntat"

Mellanösternexperten Anders Persson vid Linnéuniversitet följer utvecklingen nära.

Det ser mer ut som ett markanfall än en markinvasion, konstaterar han direkt efter beskedet om anfallet.

– Jag tror inte att man försöker störta Hamasregimen, säger Persson.

En risk om Hamas störtas är att Gazaremsan kastas in i en utdragen konflikt, med ett ledarskapsvakuum, där Israel tvingas stanna kvar.

Den israeliska armén väntade med anfallet till strax efter midnattslaget lokal tid, då ramadans avslutning hade firats av muslimer.

Reservister kallades in

På torsdagen drogs permissioner för israelisk militär in, och försvarsminister Benny Gantz bad på torsdagskvällen israeliska armén att kalla in 9 000 reservister. De soldater som kallas in tillhör främst stridande förband och kommandocentraler.

Tidigare under dagen rapporterades att 7 000 reservister kallats in, soldater som tillhör enheter för luftförsvar samt medicinsk personal, skriver Times of Israel.

Den svårnavigerade och riskabla stadsmiljön i staden Gaza i Gazaremsan har gjort att Israel genom åren oftast har dragit sig för att anfalla på andra sätt än via luften. Men bland annat under Gazakriget 2014 gick markstyrkor in.

USA avråder från resor

En av Anders Perssons första reflektioner är att det är viktigt att se hur Israels befolkning ställer sig till den insats som nu har inletts.

– Hur populär är den militära operationen i Israel?

Han frågar sig också hur Biden-regeringen och Washington ställer sig till händelserna.

President Joe Biden har inte uttalat sig om händelserna under natten, men hans utrikesminister Antony Blinken har sagt att han är djupt oroad över våldet på Israels gator. USA avråder sina medborgare från att åka till Israel och flera flygbolag har ställt in resor till Israel.

Det har fortsatt avfyrats raketer från Gazaremsan mot Israel under natten.
Det har fortsatt avfyrats raketer från Gazaremsan mot Israel under natten.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Israels försvarsminister Benny Gantz. Arkivbild.
Israels försvarsminister Benny Gantz. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
En israelisk missil som träffat ett bostadsområde i Gaza natten mot fredag.
En israelisk missil som träffat ett bostadsområde i Gaza natten mot fredag.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Utrikes

Grekland öppnar för turister: "Kan inte vänta"

Förra årets turismsäsong var en katastrof för Grekland. Bilden är tagen på stranden nedanför ett charterhotell i Kolymbia på Rhodos – där många av rummen stod tomma. Nu hoppas Grekland på revansch.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Utrikes
Utrikes Grekland håller andan och välkomnar utländska besökare. Regeringen hoppas kunna övertyga turister om att det är säkert – trots att sjukhusen är fulla av covidpatienter.
– Det är väldigt viktigt för vår ekonomi, säger Rhodos vice borgmästare.

Parasoll ska placeras ut med fyra meters avstånd. Personal i strandbarer testas regelbundet för covid-19. Och när museerna nu öppnar igen är det med strikta regler för hur många besökare som får komma in.

Med det anser sig Grekland vara redo för turismsäsongen – som officiellt inleds på lördag. Och även om vissa är oroliga för en ny virusvåg är det inget som det talas särskilt högt om i landet, där turismen brukar stå för omkring en fjärdedel av inkomsterna. Förra året var en katastrof för besöksnäringen och många anser att Grekland helt enkelt inte har råd med ännu en förlorad sommar.

– Människor måste börja jobba igen, säger Konstantinos Taraslias, vice borgmästare på Rhodos och ansvarig för turismfrågor, till TT.

– Turismen är så viktig för vår ekonomi och det är en prioritet för regeringen att den kommer i gång. Men det måste vara säkert för såväl greker som turister.

Test och vaccin

Nu pågår febril aktivitet för att marknadsföra Grekland som ett smittsäkert resmål vid Medelhavet – och turismminister Harry Theoharis har bland annat skickats till London för möten med politiker och flygbolag. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis har i sin tur framhållit kombinationen av utbredd testning, vaccinering och möjligheterna till utomhusaktiviteter som ett argument för att resenärer ska kunna känna sig trygga med att välja Grekland.

På Rhodos – där 95 procent av ekonomin på ett eller annat sätt är kopplad till turismen – har hotellägare fixat och fejat inför en säsong som i princip handlar om att vinna eller försvinna.

Förra året besökte 600 000 turister Rhodos, att jämföra med 2,3 miljoner 2019. Bara omkring hälften av öns 650 hotell öppnade.

– Vi är väldigt nervösa över hur det kommer att gå. Men jag är optimistisk, säger Taraslias.

– I år hoppas vi att alla hotell ska kunna öppna. Vi har börjat vaccinera alla som jobbar med turism, det finns noggranna protokoll kring säkerhet och vi fortsätter att bära munskydd och hålla avstånd.

Stängde ner

Grekland klarade sig förhållandevis bra under den första vågen av pandemin. Men virusfallen blev efter det stadigt fler, vilket drev den sedan krisåren sargade vården mot kollaps och fick myndigheterna att införa en ny lockdown i november.

I takt med att färre smittas och fler får vaccin har dock restriktionerna lättats steg för steg sedan början av april. Barer och restauranger med uteserveringar har återigen fyllts av gäster – vilket hyllas som ett viktigt steg tillbaka till det normala. För många greker är den dagliga kaffekoppen med vänner en lika naturlig rutin som att borsta tänderna.

– Det var härligt att se människor som äntligen fick träffas för en laglig kaffe tillsammans. Vi är många som har längtat efter att få komma ut, säger Taraslias.

Fortfarande rapporteras dock över 1 500 smittade och tiotals döda varje dag och många sjukhus är fyllda till bristningsgränsen av covidpatienter. Dagen efter det att restaurangerna hade öppnat den 3 maj infördes en kortare lockdown på Kalymnos på grund av att smittspridningen hade tagit fart på ön igen.

Trots det har Grekland gått i täten i EU när det gäller att öppna gränserna för utländska besökare. Förhandlingar pågår för ett gemensamt "vaccinpass" som är tänkt att tas i bruk i hela EU den 1 juli, men det tycker grekerna är för långt bort.

"Kan inte vänta"

Sedan nästan en månad tillbaka är karantänkravet slopat för resenärer från EU/Schengen, USA, Storbritannien och en rad andra länder. Däremot behöver de kunna visa upp ett intyg på vaccination eller ett negativt provsvar från ett test som har gjorts inom 72 timmar före inresa.

– Vi välkomnar en gemensam hållning när det gäller att återstarta turismen i EU, har turismminister Harry Theoharis sagt i en intervju.

– Men det måste ske nu. Vi kan inte vänta till i juni.

Sofia Eriksson/TT

'Vi är redo att ta emot turister och kommer fortsätta att vara försiktiga för att inte virusfallen ska öka', säger Konstantinos Taraslias som är vice borgmästare på turistön Rhodos.
"Vi är redo att ta emot turister och kommer fortsätta att vara försiktiga för att inte virusfallen ska öka", säger Konstantinos Taraslias som är vice borgmästare på turistön Rhodos.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

FAKTA

Fakta: Virusläget i Grekland

Jämfört med många andra europeiska länder klarade sig Grekland relativt bra under den första vågen av covid-19. Men läget förvärrades och vårdläget blev mycket ansträngt i städer som Aten och Thessaloniki när den andra vågen slog till. I november infördes en ny nedstängning.

Sedan början av april har dock regeringen gradvis lättat på restriktionerna. Först fick de flesta butiker förutom köpcentrum öppna. Den 12 april återgick gymnasieskolor till klassrumsundervisning. Den 3 maj fick restauranger och kaféer öppna för gäster utomhus, den 8 maj fick stränder sätta upp solstolar och parasoll och den 14 maj öppnade museerna igen.

Den 15 maj är det officiella startskottet för turismsäsongen, även om karantänkravet redan har slopats för flera länder. Det följs av återöppnandet av utomhusbiografer den 21 maj och teatrar den 28 maj.

Svenska utrikesdepartementet avråder inte från icke nödvändiga resor till Grekland.

Grekland har registrerat över 364 000 fall av covid-19 och omkring 12 000 döda.

Utrikes

Japan utökar undantagstillstånd

Japans finansminister Yasutoshi Nishimura. Arkivbild.
Foto: Kyodo News/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Japan har beslutat att lägga till ytterligare prefekturer till dem där undantagstillstånd redan råder på grund av smittspridning, säger finansminister Yasutoshi Nishimura.

Undantagstillståndet som tidigare gällt i sex prefekturer, däribland Tokyo och Osaka, utvidgas nu till Hokkaido, Okayama och Hiroshima.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Åska dödade indiska elefanter

Det finns närmare 30 000 elefanter i Indien
Foto: Rajesh U Krishna/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ett omfattande åskväder drabbade Kothiatoliområdet i Nagaon i Indien på onsdagen. Efter ovädret konstaterades att minst 18 elefanter dödades av blixtnedslag.

Delstaten Assams ledare Himanta Viswa Sarma bekräftade att "många elefanter" dött, medan skogsminister Parimal Suklabaidya twittrade att dödsfallen var "djupt smärtsamma".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen - så har casinospelen förändrats

Casinopro.se I samband med utbrottet av den pandemi som just nu härjar, beslutades att göra vissa tillfälliga ändringar i den svenska spellagen. Dessa skulle i första hand gälla 2020 ut - men har nu förlängts till att gälla ytterligare ett halvår till.

Ändringarna har medfört ytterligare restriktioner i en redan sträng spellag, och rösterna kring ändringen har varit många. I denna artikel ska vi gå närmare in på skillnaderna i spellagen som den var innan ändringarna - och hur den ser ut nu.

Så såg spelen ut då

Innan ändringarna av den svenska spellagen stod det vart och ett spelbolag fritt att utforma sina bonusar i vilken storlek de ville. Varje spelbolag fick endast dela ut en enda bonus per spelare och licens - något som fortfarande gäller.

Denna fick dock vara hur stor som helst, och det var upp till spelbolaget att välja den maximala gränsen för denna.

Det innebar att många spelbolag konkurrerade med varandra genom att erbjuda så höga bonusar som möjligt - och många av dessa kunde vara på flera tusentals kronor.

Dessa bonusar kom i stort sett alltid tillsammans med omsättningskrav, och även om dessa varierade något låg kravet ofta runt 30-35 gånger. Detta kunde man med fördel försöka omsätta på någon av de lågvolatila slots som var väldigt populära tidigare.

Så ser spelen ut nu

I och med den nya - tillfälliga - spellagen, har vissa ändringar skett. Några av dessa är större än andra - och den allra mest utmärkande skillnaden är att en maxgräns om 100 kr införts på välkomstbonusar.

Inget spelbolag får alltså dela ut en bonus värd mer än 100 kronor - något som faktiskt medfört vissa positiva effekter för spelarna.

En positiv egenskap med de nya bonusarna är att många av dessa kommer utan krav på omsättning. Det innebär att de vinster du får när du spelar för din bonus får du behålla direkt.

Detta gör att spelare inte blir låsta till ett och samma casino på samma sätt - samtidigt som fler spelare tjänar bättre på dessa bonusar eftersom de inte riskerar att spela upp bonusen på grund av omsättningskrav innan de kan plocka ut den.

Eftersom trenden just nu verkar vara att släppa högvolatila slots är därmed det slopade omsättningskravet goda nyheter för de spelare som gillar att spela nya spel.

Mer om detta kan du läsa på sidan casinopro.se.

De största skillnaderna

De största skillnaderna i spellagen ligger framförallt i bonusarna, samt i de insättningsgränser som införts. Det är som spelare - åtminstone bonusmässigt - mer fördelaktigt att spela casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen. Så här har casinospelen förändrats:

Bonusarna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 100 kr per spelare och bonus

Insättningsgränserna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 5 000 kr per spelare

När det gäller skillnader på nysläppta spel är det kanske främst volatiliteten som skiljer, då den just nu främst är hög på de slots som släpps idag.

5 nya speltrender

Nya speltrender dyker upp hela tiden. Detta är för att vi spelare inte ska tröttna på spelandet - och naturligtvis uppskattar vi lite omväxling mellan varven.

Köp bonus feature - många casino spel har börjat med att erbjuda spelaren möjlighet att köpa sin väg direkt in i bonusspelet. Denna trend passar väldigt bra nu som många spelutvecklare verkar satsa främst på högvolatila spel - något som inte tilltalar alla spelare på grund av den ibland mycket långa väntetiden på vinster. Att köpa sin väg in i bonusspelet är förenat med en kostnad, vilket du inte är garanterad att ta igen i bonusspelet, även om chansen är stor. Hur stor summan för inköpet är varierar på spel och på hur mycket du satsar i varje spinn. Kostnaden brukar nämligen tas ut i ett visst antal gånger din insats - ofta runt 100 x insatsen.

Blitz spel - när du spelar med Blitz spel, eller i Blitz mode, spelar du samma slots som vanligt - men helt 6 gånger snabbare än normalt. Det är inte alla casinon som tillhandahåller detta spelsätt idag, utan det finns bara hos några få aktörer. Blitz mode är för dig som inte har tålamod att vänta när du spelar. Här ser du inte hjulen som snurrar som när du spelar på vanligt vis - istället ser du storleken på dina vinster som är samlade mitt på spelplanen, och dessa ändras i realtid i takt med att du vinner.

Megaways spel - något som kommit riktigt stort i det sista är megaways slots. Dessa ger dig långt fler vinstvägar än normalt, och det vanligaste antalet vinstlinjer megaways slotsen har är 117 649 stycken - även om det finns slots med både fler och färre vinstvägar. En annan rolig grej med just megaways slotsen är att de brukar innehålla kaskader, vilka ger dig möjligheten att vinna flera gånger på samma spinn.

Dagliga jackpottar - casino spel med dagliga jackpottar är en speltrend som många spelare älskar. Detta handlar om de progressiva jackpottarna som vi känner till på grund av dess enorma vinster, men som i gengäld ofta låter vänta flera månader på sig innan de faller ut. Dessa har nu fått en daglig motsvarighet, vilken fungerar tvingande och som måste falla ut innan en viss förutbestämd tid varje dag. Även om dessa inte kommer upp i samma enorma summor som de jackpottar som väntar flera månader innan utdelning, kan de ändå bli riktigt stora många gånger - och jackpottar över miljonen är inte ovanligt alls.

Omsättningsfria bonusar - bonusar utan krav på omsättning är den senaste trenden i casinovärlden, vilken blev riktigt stor när den svenska spellagen fick sin tillfälliga ändring. Dessa bonusar har funnits redan innan, men eftersom fokus för många aktörer då låg på större bonusar - något som är minst sagt ofördelaktigt för ett casino att låta vara omsättningsfritt - var de då väldigt ovanliga. Idag finner du dem hos vart och vartannat casino.

Utrikes

Vaccinerade amerikaner slipper munskydd

CDC-chefen Rochelle Walensky. Bild från tidigare i veckan.
Foto: Greg Nash/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA:s smittskyddsmyndighet CDC har uppdaterat sina virusrekommendationer och numera uppmanas inte längre de personer som har vaccinerats att bära munskydd.

– Den som är fullvaccinerad kan delta i inomhus- och utomhusaktiviteter, stora eller små, utan att ha på sig munskydd eller hålla fysisk distans, säger CDC-chefen Rochelle Walensky.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Guterres: Konflikten ökar extremism

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Arkivbild.
Foto: Maxim Shemetov/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

FN:s generalsekreterare uppmanar Israel och Hamas att avbryta sina offensiver.

"Jag vädjar till omedelbar nedtrappning och elduppghör i Gaza och Israel, av respekt för (den muslimska högtiden) id al-fitr. Alltför många oskyldiga civila har redan dött. Denna konflikt kommer bara öka radikaliseringen och extremismen i hela regionen", skriver Antonio Guterres på Twitter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nytt FN-möte om Mellanöstern

Israeliska flyganfall mot Gaza.
Foto: Khalil Hamra/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Ett nytt möte i FN:s säkerhetsråd gällande konflikten i Mellanöstern ska hållas på söndag. USA, som blockerade mötet som var planerat till fredag, har gått med på den nya tiden.

Tidigare under torsdagen sade USA:s utrikesminister Antony Blinken att han vill vänta med mötet för att ge "utrymme för diplomati".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL