Annons

Kanada rekommenderar Janssen för de över 30

Publicerad 4 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Covidvaccinet från Janssen, som ägas av den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson. Arkivbild.
Covidvaccinet från Janssen, som ägas av den amerikanska läkemedelsjätten Johnson & Johnson. Arkivbild.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

En rådgivande expertpanel i Kanada rekommenderar att Janssens vaccin mot covid-19 ska ges till personer som är 30 år och äldre, efter en möjlig koppling till väldigt sällsynta fall av ovanliga blodproppar.

Vaccinet är redan godkänt i Kanada för samtliga över 18 år, men inga doser har börjat distribueras än.

Annons

Den kanadensiska expertgruppen anser att Janssenvaccinet är mycket effektivt, men slår fast att det finns en väldigt liten med allvarlig säkerhetsrisk och att varje individ därför behöver ta ett eget välgrundat beslut om man vill ta vaccinet eller inte. I sitt beslut hänvisar expertpanelen till 17 fall av blodproppar i USA, där åtta miljoner doser av vaccinet har getts.

Danmark stoppade under måndagen användningen av Janssenvaccinet på grund av den eventuella kopplingen till blodproppar.

För närvarande används Janssens vaccin i 17 länder, bland annat Frankrike, Sydafrika, USA, Spanien, Tyskland och Polen, enligt en sammanställning av nyhetsbyrån AFP.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons