Utrikes

Oenighet om coronapass när Danmark öppnar

Från och med torsdag är det tillbaka till det normala för många danska elever. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Utrikes
Utrikes Grundskoleelever får återvända till skolbänkarna på heltid och bröllopsgäster kan dricka öl fram till småtimmarna.
Danmark lättar på sina pandemirestriktioner, men det finns en oenighet bland folketingspartierna kring det coronapass som krävs för att exempelvis få gå på gym eller bio.
PREMIUM

– Vi har nått en överenskommelse för återöppning som har sin utgångspunkt i den gynnsamma situation som vi har i Danmark, sade justitieminister Nick Hækkerup (S) på en presskonferens under natten till tisdag.

Det krävdes en nattmangling för att få till ett avtal om flera lättnader av Danmarks coronarestriktioner, men alla folketingspartier förutom Nye Borgerlige är nu överens.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Publikfest i Danmark – åtta åskådare i Sverige

FC Köpenhamns-supportrar jublar efter 3–2-segern hemma på Parken mot Århus. Över 10 000 åskådare fick se matchen på plats.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sport
Sport Över 10 000 åskådare på Parken i Köpenhamn – fortsatt åtta i publiken i Sverige.
I Danmark har man nu åter öppnat för sin fotbollspublik.
– Vi har haft en bra dialog med regeringen och myndigheterna under pandemin, säger Claus Thomsen, vd i den danska ligaföreningen.
PREMIUM

När FC Köpenhamn slog Århus under måndagskvällen sattes ett publikrekord för den danska superligafotbollen under coronapandemin – 10 365 åskådare såg matchen på Parken i den danska huvudstaden.

– Vi är mycket glada över att vi har fått tillbaka publiken igen. Detta är tredje omgången i vår som vi har kunnat välkomna åskådare till matcherna. Med vår superligamodell har vi en väl beprövad process för att genomföra matcherna på ett säkert sätt, säger Claus Thomsen, vd i Divisionsforeningen, som är Danmarks motsvarighet till Svensk elitfotboll (Sef).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Man död i hajattack i Australien

En man har avlidit sedan han bitits av en haj. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

En man i 50-årsåldern har avlidit efter att ha blivit biten av en haj när han surfade utanför Tuncurry Beach i mellersta New South Wales i östra Australien.

Ambulans skickades till platsen sedan larmet om att mannen bitits i låret kom på förmiddagen, lokal tid, rapporterar ABC News.

Kommunen Mid North Coast har stängt stränderna i området till följd av attacken, som är den första dödliga i år i Australien.

Utrikes

Gammal snö smälter fort på Grönland

Vad som på många håll i världen skulle beskrivas som finväder ställer till problem med smältning på Grönland. Arkivbild.
Foto: Felipe Dana/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nysnö är bättre på att reflektera bort solljus än gammal snö. Därför är högtryck med mindre snöfall över Grönland oroande, enligt forskare.
"Snön ändrar form och snökornen växer över tid", säger forskaren Gabriel Lewis.

Forskarna vid amerikanska Dartmouth College tillryggalade 4 300 kilometer på snöskoter över Grönland 2016 och 2017 för att ta en mängd prover för att se varför Grönland blivit mörkare genom åren, vilket satellitbilder har avslöjat.

En teori var att snön innehåller smuts från föroreningar. Men den kunde forskarna snabbt avfärda.

"Det är bland den renaste snön i världen", skriver Gabriel Lewis, huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Vädret förändras

I stället kan förändrade vädermönster över Grönland ligga bakom förändringen, som kan påverka smältningen på ön på flera sätt.

Ihållande högtryckssystem har blivit vanligare de senaste decennierna. De lägger sig i bland över Grönlands istäcke i flera veckor i sträck, med varmare luft och utan molntäcke som reflekterar bort solljus.

Högtryckssystemen gör i sin tur också att mindre nysnö faller. Den vita nysnön reflekterar också bort solljus, och frånvaron av den exponerar gammal mörkare snö.

"När snö åldras, även under timmar till några få dagar, så minskar reflektionen, och det är därför som nysnö är så viktig", skriver Erich Osterberg, en annan av forskarna bakom studien.

Snöns form förändras över tid. När den bildas i atmosfären får den spetsiga, gnistrande kristallformer.

"Det är för att det är extremt kallt i atmosfären när snön faller", säger Lewis.

På marken förändras snöflingorna till större korn, som är sämre på att reflektera bort solljus.

2,7 grader varmare

Högtryckssystemen har blivit vanligare sedan 1990-talet. Varmare luft, mindre nysnö och molnfri himmel blir ett trippelt slag mot istäcket. Temperaturen på istäcket är 2,7 grader varmare än 1982, antagligen den kraftigaste temperaturstigningen de senaste 7 000 åren.

"Allt det här bidrar till att Grönland smälter snabbare och snabbare", säger Osterberg.

Studien publiceras i Geophysical Research Letters.

Gustav Sjöholm/TT

FAKTA

Fakta: Grönland

Grönland ligger på den nordamerikanska kontinenten, men hör politiskt till Europa som en del av Danmark med ett stort mått av självstyre.

Människor har bott på Grönland i 5 000 år, för närvarande rör det sig om cirka 56 000 personer.

Grönland är världens största ö, och nästan 80 procent av området är täckt av is och glaciärer. Vintertid kan temperaturen krypa ned mot -50 grader. På sommaren blir det sällan varmare än 15 grader.

Källa: Nordiskt samarbete

Utrikes

Förvirring i USA efter lättade munskyddsregler

Munskydd eller inte? Många arbetsgivare i USA vill att anställda fortfarande täcker näsa och mun medan fullvaccinerade kunder kan vara utan munskydd. Bilden är tagen i Boston i Massachusetts.
Foto: Steven Senne/AP/TT
Utrikes
Utrikes Hur skyddas ovaccinerade barn i mataffären? Vad gör man vid en träff med vaccinvägrare? Och hur vet man om någon har tagit sprutan?
Frågorna hopar sig i USA efter det plötsliga beskedet att fullt vaccinerade personer inte längre måste bära munskydd.

De nya rekommendationerna hyllas som en milstolpe av president Joe Biden, i landet där covid-19 har tagit över 580 000 liv. Men till och med Anthony Fauci, USA:s främsta smittskyddsexpert, medger att de nya reglerna har skapat viss förvirring.

– Inom ett par veckor kommer vi att se betydande och klargörande (svar) på några av de förståeliga och rimliga frågor som folk ställer, säger Fauci till tv-kanalen CBS.

Glädjefnatt och debatt

Enligt smittskyddsmyndigheten CDC kan fullt vaccinerade i mångt och mycket återgå till det liv som de levde före pandemin – utan att hålla två meters avstånd till andra och utan att täcka mun och näsa. Det finns dock en rad undantag. Munskyddstvång gäller fortfarande på tåg, bussar, båtar och flyg samt för personer med nedsatt immunförsvar. Och de regler som lokala styren och företag sätter upp måste följas.

Beskedet resulterade i både glädjefnatt, kritiska ifrågasättanden – och en het debatt. Detta främst eftersom delstater och städer var helt oförberedda på ändringen och nu snabbt måste agera på den.

"På grund av inkonsekventa, invecklade och konstant förändrade regler/budskap från president Bidens CDC råder förståelig förvirring hos näringsliv och skolor i landet", dundrar exempelvis New Hampshires republikanske guvernör Chris Sununu i ett uttalande till tv-kanalen Fox News.

Så sent som två dagar före offentliggörandet av de nya reglerna slog CDC på trumman för vikten av att bära munskydd offentligt.

– Förbluffande, säger Leana Wen, akutläkare och professor i folkhälsa vid George Washington University, till public servicekanalen NPR om förändringen.

– CDC verkar ha gått från att en extrem inställning, överförsiktighet, till en annan, där man i princip hivar försiktigheten

Kommer att ljuga?

Det hindrade inte lyckliga amerikaner från att i helgen gå på hockeymatcher, jogga och promenera utomhus med icke täckt ansikte, rapporterar tv-kanalen CNN. Men parallellt står miljontals människor med munskyddet i fickan och en rad frågor. Kan man till exempel ta med sitt ovaccinerade barn på en shoppingtur om alla vuxna är utan munskydd? Hur beter man sig på jobbet?

Situationen kompliceras av att vaccinationsgraden är låg bland vissa minoriteter och att USA precis har börjat ge sprutor till barn mellan 12 och 15 år. Som det ser ut nu blir munskyddskravet kvar i skolorna åtminstone terminen ut.

En annan aspekt är att det är omöjligt att syna någon som hävdar att han eller hon är vaccinerad. I USA finns inga vaccinpass eller någon vaccindatabas, man måste helt enkelt lita på en person som säger att han eller hon tagit sprutan. Men psykologer som tidningen USA Today har talat med varnar för lögner.

– Det här kommer inte att fungera. När människor står där i mataffären och får frågan om de har vaccinerat sig kommer de sannolikt att säga ja, säger Kang Lee, professor vid University of Toronto som studerat ärlighet.

Shoppa utan munskydd

De nya reglerna har onekligen satt press på amerikanska bolag, som tvingas fatta snabba beslut. Kaffekedjan Starbucks välkomnar nu munskyddsfria vaccinerade kunder – och det gör också stormarknader som Walmart, Trader Joe's och Costco. Andra kedjor som Apple, Target och Walgreens håller på att utvärdera reglerna.

Gråzonerna och de snabba kasten till trots försvarar CDC-chefen Rochelle Walensky reglerna och säger sig ha tilltro till att hennes landsmän är ärliga.

– Ny forskning visar att det är säkert för vaccinerade att ta av sig sina munskydd. Jag, som CDC-chef, lovade amerikanska folket att jag skulle dela den kunskapen när vi fick den, säger hon till tv-kanalen NBC:s veckoprogram Meet the Press.

– Men det innebär inte att det är tillåtet för alla att kasta sina munskydd överallt.

Tina Magnergård Bjers/TT

USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris framträder utan munskydd vid Vita huset, kort efter det att restriktionslättnaderna offentliggjorts.
USA:s president Joe Biden och vicepresident Kamala Harris framträder utan munskydd vid Vita huset, kort efter det att restriktionslättnaderna offentliggjorts.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Att shoppa i munskydd har blivit vardag för amerikaner det senaste året. BIlden är tagen vid Old Orchard Shopping Center i Skokie i Illinois i vintras.
Att shoppa i munskydd har blivit vardag för amerikaner det senaste året. BIlden är tagen vid Old Orchard Shopping Center i Skokie i Illinois i vintras.
Foto: Nam Y. Huh/AP/TT

FAKTA

Fakta: Covid-19 i USA

Coronaviruspandemin har tagit över en halv miljon liv i USA. Så här är det aktuella coronavirusläget där:

Antal bekräftade fall totalt: 32,8 miljoner.

Antal döda: 583 000

Antal människor som fått minst en dos vaccin: 157,1 miljoner, vilket motsvarar 47,3 procent av befolkningen. Av dessa är knappt 123 miljoner fullvaccinerade.

Källor: Smittskyddsmyndigheten CDC

Utrikes

Rekordmånga migranter till spanska Ceuta

Spansk polis försöker att hindra migranter från Marocko från att ta sig in på spansk mark i Ceuta.
Foto: Antonio Sempere/Europa Press/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Antalet migranter som tagit sig från Marocko till den närliggande spanska enklaven Ceuta har passerat 5 000, vilket är rekordmånga för ett enskilt dygn.

Enligt en talesperson för Spaniens regeringsdelegation har människorna simmat och i bland vadat i lågvattnet från närliggande marockanska stränder. Några har kommit på gummibåt. Minst en man ska ha drunknat under färden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Utrikes

Dömda i USA-delstat får välja att skjutas

Fängelselokalerna för dödsdömda i Columbia i South Carolina. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Dödsdömda i South Carolina som ska avrättas får välja om de ska dö i elektriska stolen, eller genom att arkebuseras.
PREMIUM

Tidigare lagstiftning i den amerikanska delstaten har inneburit att dödsdömda har fått välja mellan elektriska stolen eller en giftinjektion, där injektionen har valts om fången inte har fattat något beslut.

Men en brist på de dödande medlen har gjort att avrättningar inte utförts i delstaten på tio år. Flera bolag har de senaste åren vägrat att förse delstaterna med medlet, eftersom de inte vill förknippas med avrättningarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Covidlabb uppges utslaget i anfall

Skador vid en affärsbyggnad som träffades i ett flyganfall på måndagen, i närheten av hälsodepartementet i staden Gaza.
Foto: Adel Hana/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det enda laboratoriet på Gazaremsan där covidtester har kunnat analyseras har slagits ut av ett israeliskt flyganfall på måndagen, uppger palestinska myndigheter.
PREMIUM

Kliniken al-Rimal, i staden med samma namn, blev delvis förstört, och den militäre talespersonen Ashraf Qidra säger att attacken hotar att underminera ansträngningarna för att begränsa spridningen av coroanviruset.

Innan eskaleringen i konflikten mellan Hamas och Israel tog fart för en dryg vecka sedan testades omkring 1 600 personer om dagen på Gazaremsan. Omkring 28 procent av testerna var positiva, vilket är en av de högsta siffrorna i världen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kortare utegångsförbud i Italien

Restaurangpersonal förbereder en uteservering i Venedig i början av maj.
Foto: Filippo Ciappi/LaPresse/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Människor i de så kallade gula zonerna i Italien får nu vara ute till klockan 23 på kvällen, en timme senare än det tidigare utegångsförbudet som gällt sedan i november.

Förbudet – tänkt att minska spridningen av coronaviruset – skjuts fram till midnatt den 7 juni, för att tas bort helt den 21 juni i regionerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL