EU vill ha starkare muskler mot Kina
Även om Kina inte nämns specifikt i onsdagens förslag är det tydligt att bjässen i öst är den som främst oroar i Bryssel.
Investeringar och satsningar från statskontrollerade jättebolag i Kina har väckt både ekonomiska och säkerhetsmässiga farhågor. En del av det hoppas nu kommissionen kunna möta med sina åtgärder för att hantera "snedvridningar orsakade av utländska subventioner".
– En av våra äldsta regler är att vi inte tillåter subventioner som drabbar den fria konkurrensen. Men fram till nu har företag kunnat utnyttja utländska subventioner för att köpa upp verksamheter i EU. Det är inte rättvist – varken mot arbetare eller konsumenter i EU, säger konkurrenskommissionären Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.
Förhandskontroll
Det som nu föreslås är bland annat att ge EU-kommissionen ökad makt att kunna stoppa satsningar där statsstöttade bolag från områden utanför EU är inblandade. Förhandsgranskning ska krävas om det rör ett företag med en omsättning på minst 500 miljoner euro, med en utländsk ekonomisk insats på minst 50 miljoner, samt även när det gäller offentliga upphandlingar till ett värde av minst 250 miljoner euro.
Även för mindre satsningar och upphandlingar vill kommissionen ha möjlighet att dra igång utredningar för att granska att inte konkurrensen blir snedvriden.
– Vi kommer att kunna bötfälla företag om de inte samarbetar, varnar Vestager.
Industristrategi
Parallellt presenteras även en uppdaterad industristrategi för EU, där kommissionen bland annat pekar på områden där EU är beroende av andra för produktion eller råvaror. För omkring hälften av de 137 produkter som granskats är det just Kina som EU står i beroendeställning till.
– I grund och botten välkomnar vi förslaget. Det finns god anledning för Europeiska unionen att göra den här typen av insatser, både för att vi behöver göra en snabb omställning för att klimatanpassa vår industri men också komma i kapp när det gäller den digitala revolutionen som pågår, kommenterar näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Kommissionen vill nu gärna se fler industriallianser i EU, som exempelvis den batteriallians som samlar en rad företag och medlemsländer, däribland Sverige.
Dessutom utlovas förslag om en ny "nödmekanism" som ska se till att EU:s inre marknad fungerar utan störningar vid krislägen som när coronapandemin slog till på allvar.
Svajig relation
Onsdagens åtgärder kommer i ett läge då det knakar rejält i relationen mellan EU och Kina. I mars införde EU-länderna sanktioner mot fyra kinesiska tjänstemän, som anklagas för koppling till människorättsövergrepp gentemot den uiguriska befolkningen i Xinjiang.
Det fick regimen i Peking att gå i taket och svara med sanktioner mot tio särskilt utpekade européer – samt dessutom EU-ländernas alla ambassadörer i Bryssel och hela utskott i EU-parlamentet.
Det har i sin tur lett till att arbetet just nu ligger nere med att slutligt godkänna det stora investeringsavtal som EU och Kina enades om i vintras.
– Kinas sanktioner, bland annat mot ledamöterna i EU-parlamentet, är oacceptabla och beklagliga. Nästa steg för ratificeringen av avtalet kommer att avgöras av hur det här utvecklar sig framför, säger EU:s ekonomiansvarige förste vice ordförande Valdis Dombrovskis på onsdagens presskonferens i Bryssel.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta: Gnissel mellan EU och Kina
Konkurrensen från stora kinesiska företag, med olika former av statsstöd bakom sig, har länge skapat irritation i EU och lett till antidumpningsåtgärder mot bland annat stål och aluminium.
Den kinesiska regimens agerande i Xinjiang har i sin tur lett till politisk kritik från EU och efterföljande sanktioner i form av inreseförbud och frysning av eventuella tillgångar i EU för fyra kinesiska tjänstemän. Kina har kontrat med liknande sanktioner och inreseförbud, men för betydligt fler personer.
Samtidigt är enigheten inte total inom EU. Ungern motsatte sig ovanstående sanktioner och manar dessutom till en betydligt mjukare ton när medlemsländerna just nu försöker enas om ett uttalande kring utvecklingen i Hongkong.