Annons

Rymdvinet som kan bli världens dyraste

Det är redan unikt, eftersom det åldrats i över ett år i rymden. Frågan är om det röda, exklusiva Bordeauxvinet även blir det dyraste som sålts?
Publicerad 5 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En av de tolv flaskor vin som vistats i 14 månader på den internationella rymdstationen ISS. En sådan flaska ska nu säljas på auktion.
En av de tolv flaskor vin som vistats i 14 månader på den internationella rymdstationen ISS. En sådan flaska ska nu säljas på auktion.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Auktionshuset Christies uppskattar att flaskan, en av tolv som tillbringat 14 månader på den internationella rymdstationen ISS, kan inbringa motsvarande 8,5 miljoner kronor.

Innehållet, ett årgångsvin från 2000 producerat av den anrika franska vingården Pétrus, har framställt av merlotdruvor i Pomerol. Rymdvinet återvände till jorden i januari och blindtestades i mars av en panel vinexperter i Bordeaux som gjorde tummen upp. De beskrev anmärkningsvärda skillnader i färg, arom och smak hos drycken som varit i tyngdlöshet. Referenser till bränd apelsin, åldrat läder, körsbär och lakrits förekom.

Annons

– Denna speciella flaska känns mer utvecklad än vad jag förväntat mig från en 21-årig Pétrus, sade vinexperten och skribenten Jane Anson om drycken.

– Den är vacker och nyanserad, med fina tanniner och en känsla av energi.

Flaskan säljs av det privata rymdfraktbolaget Space Cargo Unlimited som ursprungligen sände vinlådan till ISS. Detta som en del av forskning kring hur mat och dryck påverkas i rymden. Företaget säger att intäkterna ska användas till forskning om framtida jordbruk.

Det dyraste vin som hittills sålts av ett auktionshus är en flaska Romanée-Conti från 1945 som 2018 gick för motsvarande 4,7 miljoner kronor. En "vanlig" flaska Pétrus 2000, som inte gjort en rymdtripp, kostar omkring 46 000 kronor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons