Rymdvinet som kan bli världens dyraste
Auktionshuset Christies uppskattar att flaskan, en av tolv som tillbringat 14 månader på den internationella rymdstationen ISS, kan inbringa motsvarande 8,5 miljoner kronor.
Innehållet, ett årgångsvin från 2000 producerat av den anrika franska vingården Pétrus, har framställt av merlotdruvor i Pomerol. Rymdvinet återvände till jorden i januari och blindtestades i mars av en panel vinexperter i Bordeaux som gjorde tummen upp. De beskrev anmärkningsvärda skillnader i färg, arom och smak hos drycken som varit i tyngdlöshet. Referenser till bränd apelsin, åldrat läder, körsbär och lakrits förekom.
– Denna speciella flaska känns mer utvecklad än vad jag förväntat mig från en 21-årig Pétrus, sade vinexperten och skribenten Jane Anson om drycken.
– Den är vacker och nyanserad, med fina tanniner och en känsla av energi.
Flaskan säljs av det privata rymdfraktbolaget Space Cargo Unlimited som ursprungligen sände vinlådan till ISS. Detta som en del av forskning kring hur mat och dryck påverkas i rymden. Företaget säger att intäkterna ska användas till forskning om framtida jordbruk.
Det dyraste vin som hittills sålts av ett auktionshus är en flaska Romanée-Conti från 1945 som 2018 gick för motsvarande 4,7 miljoner kronor. En "vanlig" flaska Pétrus 2000, som inte gjort en rymdtripp, kostar omkring 46 000 kronor.