Annons

Så ska loppisar kunna öppna

Med rätt avstånd mellan borden och gott om plats i gångarna ska loppisar kunna öppna med nya regler, föreslår Folkhälsomyndigheten.
Om smittläget tillåter slipper loppisarna maxregeln på åtta personer den 17 maj.
Publicerad 5 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Om smittläget tillåter ska loppisar kunna köra i gång med nya regler den 17 maj. Arkivbild.
Om smittläget tillåter ska loppisar kunna köra i gång med nya regler den 17 maj. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg /SvD/ TT

Loppmarknader har till skillnad från butiker, gallerior och torghandel begränsats av regeln om max åtta deltagare. Något som uppfattats som ologiskt av loppisarrangörer. Reglerna har också gjort att många loppisar har hållit stängt.

Nu föreslår Folkhälsomyndigheten nya regler för hur loppisar ska kunna verka med ungefär samma regler som gäller för butiker. Om loppmarknaden hålls inomhus ska varje besökare ha minst 10 kvadratmeter att röra sig på och max 500 personer får finnas samtidigt i lokalen.

Två meters mellanrum

Annons

Är loppisen utomhus föreslås ingen kvadratmeterregel, men borden ska placeras med två meters mellanrum, både framåt, bakåt och i sidled. Dessutom ska gångarna vara så breda att det inte uppstår trängsel. Även inomhusloppisar måste placera borden med två meters mellanrum åt alla håll.

Orsaken till att loppisar har andra regler än exempelvis gallerior beror på att de i juridisk mening är en offentlig tillställning. Därmed regleras de utifrån deltagartaken i begränsningsförordningen, som för tillfället är åtta personer.

Reglerna kan börja gälla den 17 maj, föreslår Folkhälsomyndigheten, men det förutsätter att regeringen beslutar om de förändringar i förordningen som nu är ute på remiss. Och för att det ska kunna ske måste smittläget och situationen i vården tillåta att restriktionerna lättas.

Tivolin och nöjesparker

Om regeringen beslutar om förändringarna i begränsningsförordningen kommer så kallade stadigvarande tivolinöjen som Gröna Lund och Liseberg få ungefär samma regler som andra nöjesparker. I dag ses de i likhet med loppmarknader som en offentlig tillställning i lagens mening och styrs av åtta-regeln.

I remissen som regeringen skickade ut den 30 april finns också förslag på hur publiktaken ska höjas utifrån om evenemanget sker inomhus eller utomhus och ifall det finns sittplatser eller inte. Om smittläget tillåter kan det också ändras den 17 maj.

Maria Davidsson/TT

Fakta: Vad är på gång?

Fakta: Vad är på gång?

Den 30 april remitterade regeringen förslag på ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. Det handlar bland annat om att kunna höja publiktaken utifrån om evenemanget är inomhus eller utomhus och om det finns anvisade sittplatser eller inte.

Dessutom föreslås att "stadigvarande tivolinöjen" som Gröna Lund och Liseberg ska ses som andra nöjesparker och att loppmarknader ska få regler ungefär som butiker och gallerior.

För att loppisar ska kunna bedrivas smittsäkert måste borden stå med minst två meters mellanrum åt alla håll, enligt Folkhälsomyndighetens förslag. Gångarna får inte skapa trängsel och säljarna ska ha anvisade platser.

För inomhus-loppisar gäller att varje besökare ska ha minst tio kvadratmeter att röra sig på och max 500 personer får samtidigt vara i lokalen.

Reglerna föreslås börja gälla den 17 maj, förutsatt att regeringen beslutar om förändringarna i förordningen, vilket i sin tur beror på om smittläget och belastningen på vården tillåter det.

fakta: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons