Solskjær: Fansen måste protestera civiliserat
Både Manchester United och Arsenal ska på torsdagen försöka säkra var sin plats i Europa League-finalen. Men de två engelska klubbarna har inte fått ro att fokusera på enbart fotbollen inför semifinalreturerna mot Roma respektive Villarreal.
Fansens missnöje över att klubbarna planerade att delta i den starkt kritiserade – och nu redan nedlagda – superligan, har i stället tagit det mesta av uppmärksamheten.
Gick över gränsen
Och där menar Uniteds tränare Ole Gunnar Solskjær att United-fansen gick över gränsen vid söndagens protester mot familjen Glazer, som äger klubben. Tusentals fans samlades utanför Old Trafford, där sex poliser skadades i kaoset, och ett flertal fans stormade också arenan. Premier League-matchen mot Liverpool fick till slut skjutas upp.
– Vi måste lyssna på fansens röst. Det är var och ens rätt att protestera men det måste ske civiliserat, säger Solskjær inför torsdagens retur borta mot Roma.
– När man bryter sig in, när poliser skadas för livet, då har man tyvärr gått ett steg för långt. Då är det en polissak och handlar inte längre om att uttrycka sina åsikter.
Solskjær säger att han har fått en personlig ursäkt från Glazer-familjen, som har lovat att man ska förbättra sin kommunikation med fansen. De amerikanska ägarna har fått utstå kritik sedan de köpte Manchester United 2005 och hamnade rejält i skottgluggen efter planerna på en superliga.
United har med sig 6–2 från hemmamötet inför semifinalreturen på Olympiastadion i Rom. Ett sportsligt drömläge som Solskjær inte hoppas ska förstöras av turbulensen vid sidan av planen.
– Man behöver inte vara raketforskare för att se att vi har utmaningar att ta hand om. Det skulle vara ledsamt om allt hårt jobb som spelarna lagt ned går förlorat. Vårt fokus är på att spela bra och att nå finalen nu, säger Unitedtränaren.
Miljardärens planer
Arsenals tränare Mikel Arteta har ett tuffare utgångsläge efter 1–2 i bortamötet med Villarreal. Men också han har tvingats svara på en hel del frågor om händelser vid sidan av planen.
Också Londonlagets fans har ett horn i sidan till sin klubbs amerikanska ägare: familjen Kroenke. Och där har protesterna fått extra bränsle av att Spotify-grundaren Daniel Ek uttryckt intresse av att köpa klubben. Den svenske miljardären är Arsenalsupporter sedan barnsben och har stöd från både supportrar och klubbikoner som Thierry Henry.
– Vi måste försöka hålla oss borta från alla rykten och allting som händer runt klubben. Vi måste fokusera på det som händer på planen för det bästa sättet att hjälpa en fotbollsklubb är genom att vinna fotbollsmatcher, säger Mikel Arteta.
Inför Premier League-matchen mot Everton häromveckan samlades tusentals fans utanför hemmaarenan Emirates Stadium för att protestera mot Kroenke-familjen. Nya protester väntas inför torsdagens match mot Villarreal, men Arteta hoppas också på stöd.
– Vi har saknat fansen otroligt mycket (under pandemin). Vi behöver dem och spelarna och laget behöver känna att de står bakom och stöttar dem, säger Arteta.