Annons

Civilbefolkningens skydd ska utredas

Regeringen vill göra en översyn av civilbefolkningens skydd vid väpnat angrepp. Bland annat skyddsrummens skick och samordningen av insatser ska utredas.
Publicerad 6 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Inrikesminister Mikael Damberg (S) s att
Inrikesminister Mikael Damberg (S) s attFoto: Jonas Ekströmer/TT

Sveriges civila försvar som till stor del monterades ned efter kalla krigets slut håller på att byggas upp igen. Även om beredskapslager och annat förstördes vid nedmonteringen finns skyddsrummen till stor del kvar, om än i dåligt skick.

Regeringen tillsätter nu en utredning för att se över tillgången och kapaciteten för skyddsrum, hur utrymning och inkvartering skulle lösas vid väpnat angrepp och vilken organisation som ska organisera civilbefolkningens skydd.

65 000 skyddsrum

Annons

– Det är en del av utbyggnaden av hela det civila försvaret, att vi nu skärper samhällets beredskap för allvarliga händelser men också i värsta fall krig, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

I dag finns omkring 65 000 skyddsrum som har plats för ungefär sju miljoner av de cirka tio miljoner personer som bor i landet. Skyddsrummen finns i olika slags byggnader och har varierande standard. De ska alla kunna ställas i ordning inom 48 timmar.

– Man har de senaste decennierna inte jobbat med att kunna iordningställa skyddsrummen och se att de håller den standard som krävs.

– Jag tycker att det är viktigt att utredningen tar ett helhetsgrepp kring detta, säger Damberg.

Utredningen ska både se över standarden för skyddsrummen och undersöka om det finns behov av nya, till exempel om gamla skyddsrum rivs. Dessutom kommer utredningen att se över vilken organisation som bör få ansvaret att samordna civilbefolkningens skydd.

Uppdraget som regeringen tillsatt ska redovisas senast den 7 november 2022.

Tea Oscarsson/TT

Fakta: Kostnad för utbyggnad

Fakta: Kostnad för utbyggnad

Under 2021 förstärks det civila försvaret med 1 miljard kronor och under kommande år ökar satsningen stegvis. Tillsammans med de medel som tillfördes redan 2018 innebär regeringens förslag att civilt försvar förstärks med totalt 4,2 miljarder kronor år 2025.

Fakta: Civilförsvaret

Fakta: Civilförsvaret

Det civila försvaret omfattar hela samhället. Verksamheten bedrivs av många olika aktörer; statliga myndigheter, kommuner, regioner, näringsliv och frivilligorganisationer.

Målen för det civila försvaret är att:

Värna civilbefolkningen

Säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna

Upprätthålla en nödvändig försörjning

Bidra till det militära försvarets förmåga vid väpnat angrepp eller krig i vår omvärld

Upprätthålla samhällets motståndskraft mot externa påtryckningar och bidra till att stärka försvarsviljan

Bidra till att stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera svåra påfrestningar på samhället i fred, och med tillgängliga resurser bidra till förmågan att delta i internationella fredsfrämjande och humanitära insatser.

Källa: MSB.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons