Annons

Nöjesparker: Vi utnyttjas i regeringens spel

Gröna Lund och Liseberg har trots stora utomhusområden tvingats stänga. Nu hävdar nöjesparkerna att de används som spelpjäser för att lösa regeringens kommunikationsproblem.
– Det handlar inte om brickor i något spel. Vi gör vad vi kan för att få den här epidemin under kontroll, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Publicerad 6 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Entrén till Liseberg ligger öde. Arkivbild.
Entrén till Liseberg ligger öde. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT

Folkhälsomyndigheten och regeringen har i sina restriktioner gjort skillnad på nöjesparker och nöjesparker.

Å ena sidan har djurparker undantagits från regeln om max åtta personer och i stället behövt se till att varje besökare har minst 20 kvadratmeter. Trängsel ska undvikas, men annars är det fritt att släppa på folk.

Annons

Å andra sidan har Gröna Lund, Liseberg och Skara Sommarland – i lagtexten så kallade stadigvarande tivolinöjen – strikt behövt följa åtta-regeln och därmed inte kunnat öppna.

Beslutet om den så kallade begränsningsförordningen som reglerar tivolin, och även publiktaket för evenemang, har skjutits upp gång på gång. Från 11 april till 3 maj, sedan ytterligare en gång till 17 maj.

I ett remissvar som Svenska nöjesparksföreningen nu skickat till socialdepartementet inför ett möte de ska ha under fredagen riktas hård kritik mot hur regeringen och Folkhälsomyndigheten hanterat situationen.

Och enligt parkerna är de del av ett spel.

"Signalvärdet"

Christer Fogelmarck, vd för Parks and Resorts, med parker som Gröna Lund och Kolmården, har i samtal med Folkhälsomyndigheten och departementet förstått att huvudorsaken till att de fortfarande måste hålla stängt inte är rädsla för smittspridning inne på anläggningarna eller att de inte skulle klara av att smittsäkra verksamheten – utan deras symbolvärde.

– De är rädda för att signalvärdet är så starkt att man äventyrar krismedvetenheten i hela samhället. Att man därigenom sänder signalen att faran är över och folk börjar slappna av, säger Fogelmarck.

– Vi upplever att det inte finns någon evidens eller saklig grund för att vi ska vara nedstängda. Det vore en sak om alla parker skulle vara stängda, men att singla ut några enskilda näringsidkare på det här sättet, det kan vi inte acceptera.

I remissvaret skriver Svenska nöjesparksföreningens ordförande Magnus Widell att de har "svårt att komma till någon annan slutsats än att Sveriges nöjesparker har använts som en spelpjäs för att genom fortsatt nedstängning signalera strama pandemirestriktioner."

Vidare skriver de att regeringen bibehåller en "särbehandling".

Mothugg från Hallengren

Socialminister Lena Hallengren (S) reagerar starkt på beskrivningen som ges.

Annons

– Jag håller inte med. Vi har inga spelpjäser eller brickor i något spel, vi är mitt i en pandemi och både de som driver verksamheterna och de som gärna vill besöka dem lever i ett samhälle med en hög smittspridning, med ett högt tryck på vården.

Vaccinationerna minskar visserligen dödstalen hos äldre nu, konstaterar hon, men att släppa på restriktioner där det kan uppstå trängsel är inte aktuellt.

– Jag inser att det finns motstående intressen, där nöjesparker är en del. Det finns många andra och jag lyfter gärna kulturen och idrotten som under ett helt år har haft svårt att organisera de möten och tillställningar som människor längtar efter.

– Det handlar inte om brickor i något spel, det har ingen av oss någonting för, utan vi gör vad vi kan för att se till att få den här epidemin under kontroll, säger Lena Hallengren.

Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten:

– Vi har förståelse för att den lagstiftning som är nu skjuter och drabbar lite snett i vissa delar, säger Tegmark Wisell och fortsätter:

– Regeringen har lagt ett förslag om att man ska förändra regelverket och att samma regelverk ska gälla som för djurparker och temaparker.

"Parker och parker"

Gröna Lund, Liseberg och Skara Sommarland har nu hållit stängt i 13 månader.

När Gröna Lund väl får öppna är planen att ta in 1 500 personer, vilket kan jämföras med en bra sommardag då man kan ha uppemot 15 000 besökare.

Om datumet 17 maj skulle skjutas fram ytterligare en vecka blir det ett hårt slag för branschen.

Annons

– Men den 17 maj är egentligen inte frågan för oss. Den verkliga frågan är varför regeringen och Folkhälsomyndigheten fortfarande gör skillnad på parker och parker, säger Christer Fogelmarck.

– Vi kan inte vara lösningen på deras kommunikationsproblem.

Niklas Svahn/TT

Maria Davidsson/TT

Johan Nilsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons