Annons

Sverige möter regerande mästaren i EM

Sverige får möta den regerande Europamästaren Spanien samt Tjeckien och Bosnien och Hercegovina i handbolls-EM:s gruppspel i januari.
"Spanien blir förstås en oerhört svår motståndare", säger förbundskaptenen Glenn Solberg.
Publicerad 6 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Sverige efter EM-kvalmatchen mot Montenegro i mars.
Sverige efter EM-kvalmatchen mot Montenegro i mars.Foto: Johan Nilsson/TT

Toppseedade Spanien i grupp E är regerande Europamästare och är på jakt efter sin tredje raka EM-titel. 2018 slog Spanien Sverige i EM-finalen. Och dessförinnan blev det också idel förluster i sju möten. I VM i vintras tog Sverige silver och Spanien brons.

Sverige har dock aldrig förlorat mot gruppens tredjeseedade lag Tjeckien och inte heller mot Bosnien och Hercegovina.

Annons

"Spanien har varit ett av de absolut bästa lagen i världen de senaste tio åren och blir förstås en oerhört svår motståndare. Tjeckien läste vi in oss på inför VM, men de kunde aldrig komma till Egypten så vi har inte mött dem på länge. Bosnien och Hercegovina har en fantastiskt bra målvakt i Benjamin Buric och liksom andra Balkanländer spelar de med stort hjärta och är svåra att möta när de har medgång", säger förbundskapten Glenn Solberg till handbollslandslagets webbplats.

De två bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan. För Sveriges del innebär det att man vid avancemang möter lag från grupp D och grupp F.

"Målet är förstås att ta oss vidare till huvudrundan, sedan kan vi bara spekulera just nu vilka vi i sådana fall kommer att få möta och huvudrundor i EM brukar vara otroligt tuffa. Men EM är fortfarande långt bort, just nu ligger allt fokus på OS och de fem motståndare vi ställs mot i gruppspelet där", säger Solberg.

EM i januari spelas i Slovakien och Ungern och Sveriges grupp spelar i Bratislava.

Ingela Ahlberg/TT

Fakta: Handbolls-EM 2022

Fakta: Handbolls-EM 2022

EM avgörs 13–30 januari 2022 i Slovakien (Bratislava och Kosice) och Ungern (Budapest, Szeged, Debrecen).

Format: Sex fyrlagsgrupper (A–F) där de två bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan och tar med resultaten från de inbördes mötena.

I mellanrundan möts de bästa lagen från grupp A–C respektive D–F i två sexlagsgrupper. De två bästa lagen i respektive grupp i mellanrundan går till semifinal.

Gruppspelet:

Grupp A (Debrecen): Slovenien, Danmark, Nordmakedonien, Montenegro.

Grupp B (Budapest): Portugal, Ungern, Island, Nederländerna.

Grupp C (Szeged): Kroatien, Serbien, Frankrike, Ukraina.

Grupp D (Bratislava): Tyskland, Österrike, Belarus, Polen.

Grupp E (Bratislava: Spanien, Sverige, Tjeckien, Bosnien och Hercegovina.

Grupp F (Kosice): Norge, Ryssland, Slovakien, Litauen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons