Johnson hyllar partiets seger i Labourfästet
Den lilla staden Hartlepool har hamnat i det politiska blickfånget med anledning av det fyllnadsval till det brittiska parlamentet som hölls där i torsdags. Att den konservativa ledamoten Jill Mortimer skulle knipa segern sågs som otänkbart för bara några år sedan – eftersom den tidigare industristaden av tradition har varit Labourmark.
Men nu tvingas oppositionspartiet se sig besegrat av premiärminister Boris Johnsons parti "Tories". Resultatet beskrivs som chockartat av vissa, eftersom ingen konservativ parlamentsledamot har röstats fram som Hartlepools representant i London sedan valkretsens bildande 1974.
Konservativa partiets framgång fick Boris Johnson att ge sig av till Hartlepool för ett snabbt triumfatoriskt besök under fredagen. Det var en nöjd premiärminister som pratade med journalister i staden, där det redan fanns en uppblåsbar figur föreställande honom själv med tummarna segervisst uppsträckta i vädret.
– Jag tror att det här valet visar att människor vill ha ett parti och en regering som är fokuserade på dem, fokuserade på att leverera förändring, säger Johnson.
Pressar partiet
Valet sågs som det första stora provet för Keir Starmers halvnya ledarskap i det splittrade Labour. Konservativa partiets framgångar i Hartlepool är en fortsättning på trenden i det senaste brittiska parlamentsvalet, i december 2019. Då var brexit den dominerande frågan och de konservativa lyckades vinna flera mandat i Labours tidigare så ogenomträngliga "röda mur" i norra England.
För Labour var resultatet det sämsta sedan 1935, vilket den tidigare partiledaren Jeremy Corbyn har bett om ursäkt för.
Att ännu fler livslånga Labourväljare nu tycks ha gått över till Konservativa partiet i Hartlepool väcker nya frågor om vägen framåt för socialdemokraterna. Pressen kommer att öka på Starmer, som valdes till ordförande för ett år sedan med löften om att bygga upp partiet och hitta tillbaka till dess traditionella väljare igen.
Och det var en mycket besviken Labourledare som på fredagseftermiddagen kommenterade sitt partis nederlag i Hartlepool.
– Jag är djupt besviken av resultatet, jag tar på mig det fulla ansvaret för det och jag tar på mig det fulla ansvaret för ställa saker till rätta, sade Keir Starmer bittert och konstaterade självkritiskt att Labour "i stället för att prata med landet, pratat med sig självt".
Brittisk supertorsdag
Valet i Hartlepool var inte det enda som hölls under den brittiska supertorsdagen. I England hölls flera kommunal- och borgmästarval och i Skottland och Wales stod mandat till de regionala parlamenten på spel.
Mest uppmärksamhet riktas mot regionalvalet i Skottland, eftersom nationalistpartiet SNP hoppas stärka sitt mandat för en självständighetsomröstning. De första rösterna har räknats men inget slutgiltigt resultat väntas förrän på lördag.
Sofia Eriksson/TT
Fakta: Labour
Labourpartiet grundades i början av 1900-talet. Fram till 1990-talet var det ett traditionellt vänsterparti där fackföreningarna hade ett starkt inflytande.
Under ledning av Tony Blair, 1994–2007, och Gordon Brown, 2007–2010, skedde en omsvängning mot den politiska mitten och partiet började konkurrera med de konservativa om medelklassväljarna. Som ett tecken på förnyelsen började Blair tala om Nya Labour. Bland många traditionella medlemmar fanns dock ett starkt motstånd mot partiets nya politik.
Labour gjorde en tydlig vänstersväng 2015 då Jeremy Corbyn utsågs till ny partiledare. Men 2019 gjorde partiet sitt sämsta val sedan 1935 och Corbyn meddelade att han skulle avgå som partiledare. Han ersattes i april 2020 av Keir Starmer, vilket väntas stärka mittenkrafterna inom partiet.
Källa: Landguiden/UI