Annons

EU om vaccinpatent: Ingen magisk lösning

EU håller dörren öppen för att lyfta vaccinpatenten under coronapandemin. Men skepsisen är stor.
– Ingen magisk lösning, säger rådsordförande Charles Michel vid EU-toppmötet i Porto.
Publicerad 8 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
EU:s rådsordförande Charles Michel är skeptisk till att lyfta patentskyddat för covid-19-vaccin. I stället manar EU-länderna andra vaccinproducenter att öka sin export.
EU:s rådsordförande Charles Michel är skeptisk till att lyfta patentskyddat för covid-19-vaccin. I stället manar EU-länderna andra vaccinproducenter att öka sin export.Foto: Luis Vieira/AP/TT

Sedan USA öppnat för att lyfta patentskyddet för covid-19-vaccin har allt fler röster hörts för att även EU borde ansluta sig till samma linje.

Fast här är skepsisen betydligt större.

Annons

– Det finns olika åsikter om det här. Vi är fast beslutna att stödja alla ansträngningar som kan öka produktionen och distributionen av vaccin. Men många av oss tror inte att det här är någon magisk lösning, säger rådsordförande Michel på presskonferensen efter veckans EU-toppmöte.

Tar lång tid?

EU-skepsisen bygger bland annat på att det antas ta lång tid innan en patentlyftning verkligen skulle ge resultat, då vaccinproduktionen inte kan ordnas i en handvändning, även om man har tillgång till recepten.

– Det viktiga är att här och nu komma överens om vilket behov vi har av global produktion och distribution och det kan vi åstadkomma inom ramen för det befintliga, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en svensk pressträff inne på bibliotekets barnavdelning vid möteslokalen i Porto.

TT: Är ni inte rädda för att det ska uppfattas som att EU står på de stora läkemedelsbolagens sida och är mer intresserade av vinsterna där än att hjälpa folk i tredje världen?

– Nej. Om det skulle fattas ett sådant beslut om patenten så skulle det inte hända någonting med tillgång på vaccin. Att tro att det beslutet i sig skulle förändra tillgång på vaccin är naivt, säger Löfven.

Öka exporten!

Tysklands förbundskansler Angela Merkel oroar sig dessutom för att vaccinkvaliteten ska bli sämre om patentskyddet lyfts.

EU-ledarna manar i stället till ökad export från de länder som producerar vaccin. Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar rakt ut USA att leverera mera – både vad gäller färdiga vaccin och ingredienser till vaccin.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen målar upp EU som ett föredöme.

– EU är världens apotek. Vi har producerat 400 miljoner doser varav 250 miljoner har gått på export. Vi manar andra att göra samma sak. Det är den bästa åtgärden just nu, säger von der Leyen.

EU hoppas samtidigt kunna hjälpa till med att få igång vaccinproduktionen i exempelvis Afrika.

Handel med Indien

Annons

EU-ledarnas tvådagarsmöte i Porto har främst varit fokuserat på välfärdspolitik och sociala frågor. Ett gemensamt uttalande har antagits med löften om att sträva mot ett mer "socialt Europa".

På lördagen avhandlades även relationen till Indien. Premiärminister Narendra Modi kunde inte komma till Porto på grund av coronaläget på hemmaplan, men deltog via webben.

– EU står i full solidaritet med Indien i det här kritiska läget. Vi har redan aktiverat vår hjälpmekanism och är redo att ge ytterligare stöd, lovar rådsordförande Michel.

Samtidigt har beslut tagits om att återuppta förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Indien, efter åtta år i träda.

Stefan Löfven är optimistisk.

– Vi är inte där ännu, men vi är överens om att det är en väg som vi vill gå. Det kommer naturligtvis att skapa jobb både i EU och i Indien, säger statsministern i Porto.

Wiktor Nummelin/TT

Statsminister Stefan Löfven håller pressträff under EU-toppmötet i Porto.
Statsminister Stefan Löfven håller pressträff under EU-toppmötet i Porto.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Indiens flagga projicerad på stadshuset i Porto inför lördagens EU-toppmöte, där Indiens premiärminister Narendra Modi deltar via webben.
Indiens flagga projicerad på stadshuset i Porto inför lördagens EU-toppmöte, där Indiens premiärminister Narendra Modi deltar via webben.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Fakta: Toppmöten efter pandemin

Fakta: Toppmöten efter pandemin

EU:s stats- och regeringschefer har inte kunnat träffas lika ofta som vanligt på grund av det senaste årets coronapandemi.

När ledarna nu träffas i Porto i Portugal är det första gången sedan i december som toppmötet sker fysiskt. I mars fick ledarna i stället nöja sig med ännu ett webbhållet möte.

Det förbättrade hälsoläget gör dock att antalet möten nu ökar. Redan den 25 maj samlas ledarna till ännu ett toppmöte, då i Bryssel för att diskutera främst klimatförändringarna och relationen till Ryssland.

Bara två veckor senare samlas många av stats- och regeringscheferna igen i Bryssel då militäralliansen Nato håller toppmöte den 14 juni, med USA:s president Joe Biden som huvudperson. Om även samarbetslandet Sverige kommer att få delta är dock fortfarande osäkert.

I midsommarhelgen hålls sedan nästa ordinarie EU-toppmöte i Bryssel.

Fakta: Porto-deklarationen

Fakta: Porto-deklarationen

EU:s stats- och regeringschefer har vid sitt toppmöte i Porto antagit en deklaration om vägen vidare vad gäller välfärdspolitiken.

"Mer än någonsin måste Europa vara välfärdens och den sociala sammanhållningens kontinent. Vi upprepar vår strävan att arbeta för ett socialt Europa", heter det bland annat i det som nu kallas för Porto-deklarationen.

Slutsatserna är svepande. Medlemsländerna lovar att arbeta för bättre arbetsvillkor och välfärd, men aktar sig samtidigt för att lova för mycket. Stor oenighet råder om hur mycket som ska hanteras centralt på EU-nivå och vad som måste vara upp till enstaka länder att avgöra.

"Relevant lagstiftande och icke lagstiftande arbete måste föras fram på EU- och medlemsstatsnivå", heter det i deklarationen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons