Annons

Trumpstyret begärde ut reportrars telefonlistor

De tre journalisterna rapporterade om Rysslands påverkan på valrörelsen i USA 2016 samt Donald Trumps första tid som president.
Under 2017 uppges Trumps justitiedepartement i hemlighet ha inhämtat deras telefonlistor.
Publicerad 8 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
USA:s före detta president Donald Trump, fotograferad i februari.
USA:s före detta president Donald Trump, fotograferad i februari.Foto: John Raoux/AP/TT

Uppgifterna framkommer först nu, genom ett brev från justitiedepartementet till The Washington Post, där två av reportrarna fortfarande arbetar och den tredje var anställd när listorna inhämtades, rapporterar tidningen. Justitiedepartementet ska även ha försökte få tillgång till journalisternas e-post.

I brevet från justitiedepartementet anges inget skäl till övervakningen som ska ha ägt rum mellan den 15 april och den 31 juli 2017.

Annons

The Washington Posts tillfällige chefredaktör Cameron Barr är upprörd.

"Vi är djupt oroade över att regeringsmakt används på detta sätt för att få tillgång till journalisters kommunikation", säger han i ett uttalande.

"Justitiedepartementet bör omedelbart klargöra sina skäl för detta intrång i reportrarnas arbete, en aktivitet som är skyddad av det första grundlagstillägget."

Det första grundlagstillägget slår bland annat fast den yttrande- och pressfrihet som råder i USA.

Den ansedda medborgarrättsorganisationen ACLU beskriver det inträffade som att justitiedepartementet spionerat på journalister för Trumpstyrets räkning.

"Detta borde aldrig ha hänt. När regeringen spionerar på journalister och deras källor är pressfriheten i fara", skriver ACLU på Twitter.

Tina Magnergård Bjers/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons