Kina: Raketen har kraschat i Indiska oceanen
Koordinaterna som anges ligger sydväst om Indien och Sri Lanka. Raketsteget uppges ha återinträtt i atmosfären klockan 04.24 svensk tid och rapporten om kraschen kom strax efter klockan 05.
Det mesta av raketsteget brann upp på sin väg genom atmosfären, rapporterar kinesisk statlig tv, och det är oklart exakt vilka delar av vraket som har landat i havet.
Raketen av typen Chang Zheng 5B sköts upp den 29 april för att frakta en modul till Kinas blivande rymdstation och det 18 ton tunga första raketsteget hamnade efter det i omloppsbana kring jorden. Det stod klart att den skulle krascha, frågan var bara när och var?
Slog sönder byggnader
Vrakdelarna har de senaste dagarna fått en hel värld att hålla andan. Så sent som i fjol slog vrakdelar av en annan Chang Zheng 5B-raket sönder byggnader i Elfenbenskusten.
Raketsteget har roterat runt jorden med en hastighet på närmare 30 000 kilometer i timmen, det är ett varv runt jorden på 90 minuter, vilket har gjort det omöjligt att beräkna exakt tid och plats för nedslaget.
Kina har tonat ner riskerna och sagt att det mesta av raketen skulle komma att brinna upp i atmosfären. Störst sannolikhet var att raketen skulle slå ner i något av världshaven, vilket alltså skedde.
"Måste minimera risken"
Samtidigt har såväl ledande astrofysiker som USA:s rymdstyrelse Nasa kritiserat Kina för vårdslöshet.
"Rymdnationer måste minimera risken för människor och egendom i samband med rymdobjekts återinträde och maximera verksamhetens transparensen", säger Nasachefen och tidigare astronauten Bill Nelson i ett uttalande.
"Det är uppenbart att Kina inte tar tillräckligt ansvar för sitt rymdskrot."
Kina siktar på att bli en stormakt i rymden till 2030. En viktig del i den ambitionen är konstruktionen av en egen rymdstation, eftersom Kina inte deltar i samarbetet kring den internationella rymdstationen ISS.
Rymdstationen har döpts till Tiangong ‒ Himmelskt palats ‒ och en första modul sköts upp tidigare i april. Ytterligare raketuppskjutningar krävs för att färdigställa stationen, som efter 2022 ska kunna husera tre taikonauter.
Raketserien Chang Zheng ‒ Långa marschen, döpt efter Röda arméns strategiska reträtt under det kinesiska inbördeskriget ‒ har använts i 50 år och är central för rymdprogrammet.
Chang Zheng 5B är en så kallad flerstegsraket, vilket innebär att den har flera raketsteg som vart och ett innehåller sina egna raketmotorer och bränsle. Det är det första och största av Chang Zheng 5B:s steg som nu slagit ned på jorden.
Källor: Rymdstyrelsen, BBC, Center for orbital and reentry debris studies