GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

I mänsklighetens och teknikens tjänst

Ingvar Möller är en filantropisk tekniknörd som blir lycklig när tekniska prylar kan göra gott för mänskligheten. Just nu driver han ett nytt projekt på sin arbetsplats Skanska, där han tillsammans med kollegorna ska utröna i vilken utsträckning undervattensdrönare kan ersätta dykares arbete och på så vis göra arbetet säkrare.
– Vi jobbar säkert eller så jobbar vi inte alls, säger han.
Personligt • Publicerad 11 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ingvar Möller testar drönare i Simrishamn, både i luften och i vattnet.
Ingvar Möller testar drönare i Simrishamn, både i luften och i vattnet.Foto: Catharina Nilsson

Det är företagets motto han återger. Och det har integrerats i Ingvar Möllers egen person efter 25 år på byggföretaget Skanska. Men det stämmer för hans personliga tänk också.

Han har varit en ”teknikidiot” som han själv uttrycker det, som låtit prylarna sluka alltför mycket av hans fokus och tid. Men inte nu längre. Han är medveten om sina värderingar.

Ingvar Möller testar drönare i Simrishamn, både i luften och i vattnet.
Ingvar Möller testar drönare i Simrishamn, både i luften och i vattnet.Foto: Catharina Nilsson

– Mina barn och min familj är viktigast, jag ser till att prioritera människor i min närhet för det avspeglar sig i mig som medmänniska. Jag tycker att det är kul att se glädjen hos människor jag hjälper, säger han.

Profilen

Namn: Ingvar Möller

Ålder: 55 år

Familj: Två barn och en sambo. Alice 18 år, Simon, 21 och Pernilla.

Bor: Villa i Käglinge.

Yrke: IT-partner på Skanska Sweden IT.

Aktuell: Testkör drönare under vatten åt Skanska för att utvärdera om och när de kan användas istället för dykare. Har drönarkörkort i de öppna kategorierna.

Fritid: Djur och natur, allt som är bortkopplat från teknik.

Tekniska favoritprylar: Drönare, kameror, larm, datorer och trådlösa nätverk med mera.

Då vill jag inte använda teknik: - När jag är ledig och är i trädgården, och bara vill vara med nära och kära. Det är lätt att bli en teknikidiot, jag har varit där och insett det.

Kuriosa: Köpte en fin bil för pengar avsedda för hans bröllop, som sköts på framtiden på grund av att kyrkan skulle renoveras.

Undervattensdrönare

Han började på företaget som tekniker och har i dag rollen som IT-partner för delar av verksamheten i Sverige och Danmark. Det innebär bland annat att han kan äska pengar och prova ut ny teknik för att se vilken nytta det kan göra för företaget, ekonomiskt, miljömässigt och ur säkerhetssynpunkt för medarbetarna. I fjor fick han köpa in en undervattensdrönare, ”Chasing innovation”, som har är i full färd med att testa. Bland annat har den visat bilder från havsbottnen efter att Kiviks reningsverk byggdes om.

– Vi fick se undervattensmiljön via drönaren, och jag som har dykt på många ställen runt om på jordklotet vet hur en bra marinmiljö bör se ut. Och gråvattnet var borta, berättar Ingvar Möller.

Ingvar Möller testar drönare i Simrishamn, både i luften och i vattnet. En gul undervattensdrönare med en fiberkabel.
Ingvar Möller testar drönare i Simrishamn, både i luften och i vattnet. En gul undervattensdrönare med en fiberkabel.Foto: Catharina Nilsson

Vid sidan om teknikintresset finns ett stort intresse för djur och natur, i synnerhet det marina djurlivet. Han har två dykarcertifikat och har under årens lopp, i trädgården, byggt tre olika dammar som han fyllt med fisk. Men dykningar för företagets räkning kring brofästen, i reningsbassänger och hamnar, är inte alltid så lockande uppgifter. Förutom att det kostar mer att skicka ner en dykare i vattnet kan det vara riskfyllt och då är det önskvärt att låta en drönare ta bilder under vattenytan istället.

När Ingvar Möller var riktigt liten roade han sig med att plocka isär och plocka ihop uttjänta tv-apparater och lagade sin egen grammofonspelare när den gick sönder. Han drömde om att bli pilot men betygen räckte inte till för att komma in på tekniskt gymnasium. Han växte upp i ett tryggt hem med båda föräldrarna hemma för att pappa var invalidiserad sjukpensionär, och hans mor var hemma och tog hand om fadern.

Ingvar Möller sätter på sig vattentäta skor med dubb. Med dessa och vattentäta byxor kliver han i vattnet.
Ingvar Möller sätter på sig vattentäta skor med dubb. Med dessa och vattentäta byxor kliver han i vattnet.Foto: Catharina Nilsson

Starka familjeband

Familjebanden och lojaliteten var stark, så stark att den också räckte till för Ingvars klasskamrater som kunde komma hem och vilja ”prata” med hans far, istället för att umgås med honom. Några i hans umgängeskrets var på väg att hamna snett i tillvaron under tonåren och när han själv skulle ta hjälp av syokonsulenten för att prata om sin framtid fick han besked om att det inte var lönt.

Några år senare fick han revansch när han via en arbetsmarknadsutbildning i datorkunskap blev så duktig att han fick leda en kurs. Plötsligt fanns det en uppsjö av syokonsulenter som ville lyssna på honom, inklusive den kvinna som hade räknat ut honom som ett ”hopplöst fall”.

Själv tycker Ingvar Möller att de som kan hjälpa till i samhället ska göra det. Därför åtog han sig att vara mentor åt en man från Etiopien i ett projekt som den ideella och opolitiskt bundna organisationen ”Mind” driver. Föreningen jobbar för psykisk hälsa.

– En stor eloge till dem som jobbar där, säger Ingvar Möller som fortfarande håller kontakten med tvåbarnsfadern från Etiopien som delar ut tidningar och kämpar för en bättre tillvaro.

Ingvar Möller testar drönare i Simrishamn, både i luften och i vattnet.
Ingvar Möller testar drönare i Simrishamn, både i luften och i vattnet.Foto: Catharina Nilsson

På sätt och vis blev Ingvar Möller till slut pilot som han drömde om. Skillnaden är att han styr de obemannade drönarna från marken, som en fjärrpilot. Ansvaret för flygningen eller dykningen ligger fortfarande hos piloten.

På arbetsplatsen är det Ingvar Möller som i samråd med juristen Joel Sköld, bland andra, har tagit fram Skanskas regelverk för hur medarbetarna ska använda drönare i sitt arbete. De nya reglerna som uppdaterades för hela landet, och EU-samordnades i början på året, innebär inskränkningar jämfört med tidigare.

Nya regler

– Det blir svårare att flyga och i första skedet kan man tycka att det är är besvärligt och frustrerande. Men vi får tydliga linjer och i det långa loppet är det rimligt att vi får den säkerheten, tycker Ingvar Möller.

Säkerhetstänket måste få ta plats på ett byggföretag anser Möller. Han har själv använt företagets policy i praktiken, vilken innebär att en legitimerad medarbetare på företaget kan visa sitt id, och gå in och avbryta arbetet om en säkerhetsrisk föreligger.

– Det var en underleverantör som jobbade högt upp med undermåligt skydd en gång. Då gjorde jag dem uppmärksamma på det, säger Ingvar Möller och lyfter samtidigt upp sitt företagskort ur fickan för att gestalta hur det går till - ungefär som en polis som visar sin bricka.

– Vi jobbar säkert eller inte alls, upprepar Ingvar Möller sitt mantra.

Det här är en drönare

Drönare är en fjärrstyrd enhet som flyger, en obemannad farkost. De kan vara så små att de ryms i en handflata och stora som ett mindre flygplan, som kräver en långtradare för att frakta dem dit de ska. De används i många olika sammanhang, allt från hobbyfotografering till spaningsplan inom militären.

Från och med januari 2021 gäller nya regler för att flyga med drönare som är gemensamma för hela EU. Alla drönare indelas i klasser, öppen, specifik eller certifierad kategori. Det behövs tillstånd för att flyga utom synhåll och högre än 120 meter över marken. Man får inte flyga på ett sätt som utgör risk för andra luftfartyg, människor, djur och miljö eller egendom. Det finns områden där flygmöjligheter är tydligt begränsade och det är operatören som har ansvar för flygningen.

Catharina NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.