Annons

Förvara de färska örterna rätt

Publicerad 12 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ta hand om dina gröna örter så får de längre livslängd.
Ta hand om dina gröna örter så får de längre livslängd.Foto: Janerik Henriksson/TT

Får du ofta slänga kryddor eftersom de vissnar efter ett par dagar? Matkasseföretaget Hellofresh ger råd om hur du förvarar dem för att förlänga livslängden. Börja med att klippa bort dem från krukan – om de står i en sådan – och skölj. Lägg ut på en handduk och torka bladen försiktigt. Mjukare örter, som basilika och koriander, ställs i ett glas vatten som täcker stjälkarna. Sätt en återförslutningsbar påse över bladen. Förvara i kylen eller, om det gäller basilika, på köksbänken. Hårdare örter, som rosmarin och timjan, lindas in i fuktigt papper och läggs i ett stängt kärl i kylskåpet. Återfukta ibland. (TT)

"Syftet är att använda oraffinerade råvaror och se till att deras unika smaker blir tydliga i slutprodukten, för att försöka främja konsumtionen av råvaror som kommit i skymundan."

Annons

Magnus Westling, doktorand i måltidskunskap, berättar i ett pressmeddelande från Örebro universitet om sin modell för receptutveckling där specifika råvarors kvaliteter står i fokus och där bedömningarna utförs systematiskt av fysiska personer. Westling själv gör just nu försök med baljväxten gråärt, som han anser har potential att bli ett alternativ till kött. (TT)

Magnus Westling.
Magnus Westling.Foto: Jesper Eriksson
Visste du att...

…den europeiska myndigheten European Food Safety Authority (Efsa) med jämna mellanrum säkerhetsgranskar olika livsmedelstillsatser som är godkända av EU? Nyligen omvärderade Efsa titandioxid efter att man bedömt att ämnet riskerar att vara genotoxiskt, skriver Livsmedelsverket. Nu är det upp till EU-kommissionen att avgöra om det även i fortsättningen ska vara tillåtet att använda tillsatsen inom unionen. (TT)

I dag kan ämnet titandioxid användas i bland annat läsk och godis.
I dag kan ämnet titandioxid användas i bland annat läsk och godis.Foto: Shutterstock
Veckans tips

Gråter du floder varje gång du ska skära eller riva en lök? Det finns sätt att förändra lökens enzymer och på så vis slippa tårarna. Lägg till exempel in löken, med avskurna ändar, i mikrovågsugnen på full effekt i 30 sekunder.

Du kan också prova att hälla matolja på kniven innan du hackar, eller lägga den oskalade löken i lite ljummet vatten innan den ska användas. Då går det även lättare att få bort skalet. (TT)

Ljummet vatten och värme kan göra det lättare att riva löken.
Ljummet vatten och värme kan göra det lättare att riva löken.Foto: Janerik Henriksson/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons