Annons

Minnesmärke över häxprocesser i Härnösand

Publicerad 12 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Härnösand ska införa ett minnesmärke över offren för häxprocesser. Arkivbild.
Härnösand ska införa ett minnesmärke över offren för häxprocesser. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Härnösands kommun har efter 350 år bestämt sig för att uppföra ett minnesmärke över de 120 personer, främst kvinnor, som avrättades under de så kallade häxprocesserna på 1600-talet, rapporterar P4 i Sveriges Radio.

Agneta Nyholm har kämpat för minnesmärket i tolv års tid. Nu avsätts 500 000 kronor, men utformning och placering är ännu inte klar. Nyholm hoppas att minnesmärket ska vara till kraft åt kvinnor.

– Det här är vanliga oskyldiga kvinnor, det är 80-åriga kvinnor som man har klätt av nakna och halshuggit och 20-åriga kvinnor som man har torterat. Och det enda jag får höra handlar om häxor, hur många häxor hade vi och ska du ha ett häxmonument. Det är en skändning av vårt kvinnominne, säger hon, och hoppas att minnesmärket ska få en fin placering.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons