Professor: Barn tjänar på att vaccinera sig
Barn blir mycket sällan svårt sjuka av covid-19. Bör de ändå vaccineras mot sjukdomen, för att på så vis få ner smittspridningen?
Ja, det tycker Anders Fasth, senior professor i pediatrisk immunologi vid Göteborgs universitet.
– Hittills har man bara tittat på ett par tusen barn, men förutsatt att det kommer bättre underlag och inte heller de visar på några risker, så tycker jag att det är en vettig idé, inte minst för barnen själva och om vi nu ska nå den så omdiskuterade flockimmuniteten.
Än så länge är inget av de vacciner som används mot covid-19 godkända för användning på barn i Sverige, förutom ungdomar från 16 år och uppåt med riskfaktorer. En tillverkare, Pfizer-Biontech, har dock ansökt om ett godkännande och fler företag väntas följa efter.
Drygt 200 fall
Att vaccinera barn mot en sjukdom som i huvudsak drabbar äldre vuxna är dock en känslig fråga. Inte minst i Sverige där ett antal hundra barn och ungdomar drabbades av narkolepsi i kölvattnet av vaccineringen mot svininfluensa för drygt tio år sedan.
Anders Fasth, däremot, ser fler fördelar än nackdelar.
– Hur mycket barn och ungdomar driver smittan vet vi inte. Folkhälsomyndigheten har tonat ner barns möjligheter att föra smittan vidare, men jag tycker ändå att man måste göra så mycket som möjligt för att täppa till hålen. Dessutom ska vi komma ihåg att även barn och unga drabbas av covid-19. Hittills har vi haft drygt 200 fall av den hyperinflammation som främst drabbar barn och unga. Det är visserligen sällsynt och hittills har inget barn dött på grund av detta, men de blir mycket sjuka och kräver ofta intensivvård, säger Anders Fasth.
Därutöver, säger han, finns det barn med riskfaktorer som är lika sårbara som vuxna med riskfaktorer.
Barn med postcovid
– Det finns barn med svåra lungskador, immunbristsjukdomar och starkt nedsatt lungfunktion och de barnen riskerar att råka illa ut. Dessutom finns det ett antal barn som drabbas av postcovid och det är lika otrevligt för dem som för vuxna. Så sammantaget finns det alltså fyra skäl enligt min mening till varför även barn bör vaccineras, säger Anders Fasth.
TT: Men du tror inte många föräldrar är tveksamma, med tanke på de barn som drabbades av narkolepsi efter svininfluensavaccineringen?
– Man vet ju inte riktigt vad orsaken var då, men troligtvis spelade det roll att ett nytt adjuvans (ämne som förstärker immunsvaret) fanns med i vaccinet och något sådant finns ju inte här. Mycket talar för att riskerna för barn med Pfizer-Biontechs vaccin är desamma som för vuxna och om det visar sig vara så, tycker jag att det vore en bra idé att först gå ner till tolv års ålder.
Johan Nilsson/TT