Annons

Tusse om tittarsiffrorna: Vettskrämd

Tusse Chiza är på plats i Rotterdam inför Eurovision Song Contest. Ett tag var nerverna nära att ta över – men räddningen kom i form av schlagerlegendaren Loreen.
– Hon är anledningen till att jag sitter här i dag och är chill och taggad, säger Tusse Chiza.
Publicerad 12 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Tusse Chiza är på plats i Rotterdam. "Vi är jättetaggade och glada, alla längtar, kan det inte vara semifinal i morgon?", säger han. Pressbild.
Tusse Chiza är på plats i Rotterdam. "Vi är jättetaggade och glada, alla längtar, kan det inte vara semifinal i morgon?", säger han. Pressbild.Foto: Niklas Torsell

Tusse Chiza vann Melodifestivalfinalen överlägset med bidraget "Voices" – och återvände sedan till lugnet i Tällberg för att slutföra gymnasiet. Men när han fick reda på hur många tittare Eurovision Song Contest har – nära 200 miljoner – kom paniken.

– Jag blev vettskrämd. Jag har gått runt med en nervositet som har suttit djupt, varje dag har jag blivit mer och mer nervös, berättar han.

Annons

Vändningen kom någon vecka före avresan, när han träffade sin schlageridol Loreen, som vann hela kalaset 2012 med "Euphoria".

– Det kändes bra att prata om hur nervös jag var. Hon har gjort det här tidigare och sade: "Tänk bort allt, tänk bort 200 miljoner tittare och rampljuset. Tänk på det som är viktigt för dig och varför du gör det här", säger han.

Bidraget "Voices" handlar om att allas röster måste höras – men själv har Tusse Chiza haft stora problem med just rösten efter den omtumlande segern i Melodifestivalen. Han har nu, efter en operation, fått grönt ljus för att sjunga igen.

– Jag har väldigt nära kontakt med läkaren och min sångcoach och allt ser bra ut. Det är bara att fortsätta vila och att inte sjunga eller snacka för mycket. Mitt team har gjort ett bra schema så att jag inte behöver ta ut rösten allt jag har, säger han.

"Finns en press"

Scenshowen till låten är uppdaterad, men när det kommer till detaljer är han hemlighetsfull.

– Jag kan säga att allt blir bättre, större och snyggare, det visuella kommer att vara mer autentiskt. Kläderna kommer jag inte att säga ett skit om, jag är så taggad på att visa upp dem på "the big night" den 18 maj, säger Tusse Chiza.

Han har redan hunnit känna på scenen och berättar att det finns en del att fila på.

– Det var svinmäktigt. På det första repet var det bara för mig att ta in känslan på arenan. Jag tänkte inte så mycket på kamerorna, nästa rep blir mer tekniskt, säger han.

Sverige har kommit att ses som en stormakt i Eurovision efter de senaste tio årens framgångar. Förutom Loreen och Måns Zelmerlöws förstaplatser har Sverige även knipit två bronsmedaljer – och snittplaceringen sedan 2011 är 4,8.

– Det är klart att det finns en press att prestera som Sverige alltid presterar. Samtidigt är det en stor ära att få representera Sverige. Det här är ett stort tack till landet för att jag har fått bo här, växa upp här, få utbildning och familj – och för att jag blev framröstad att vinna Melodifestivalen, säger Tusse Chiza.

Annons

Själv flydde han från Kongo-Kinshasa 2006 och kom senare till Sverige som flyktingbarn, utan sina föräldrar. Numera bor han med sin bonusfamilj i Tällberg i Dalarna.

– Jag har tre mål. Det första är att gå in för det här för Sveriges skull och säga tack med en bra placering. Det andra är att sprida budskapet till Sverige och Europa om gemenskap, allas lika värde och mänskliga rättigheter. Det tredje är, för mig som person, att stå på världens största scen – det är hur stort som helst.

Pluggar mellan repetitionerna

Men Tusse Chiza har inte bara världens största musiktävling att tänka på. Till sommaren tar han studenten och har fullt upp med de sista inlämningarna. På plats i Rotterdam varvar han repetitioner och intervjuer med skoluppgifter.

– Det kanske är en fördel, att jag inte blir jättenervös, utan kan fokusera på andra grejer. Hade man inte haft någonting att göra hade man kanske oroat sig så mycket att man "fuckar up" på scenen, säger han.

TT: Vad händer efter Eurovision?

– Jag tror alla har den här paniken vad man ska göra efter studenten? Den börjar nå mig nu. Ska man plugga vidare eller jobba? Jag har bestämt mig för att begrava mig i studion och skriva musik som jag tycker om och som jag kan dansa till, säger han.

Sofia Sundström/TT

Tusse Chiza tävlar med bidraget "Voices" i Eurovision – som i år är mer nedskalad till följd av pandemin. "Det är svintråkigt att det ser ut som det gör och att man inte får ta med familjen och kompisar. Samtidigt var jag beredd på det här, det var så här på Mello också. Men vi har kontakt dagligen och jag känner av deras stöd ändå", säger han.
Tusse Chiza tävlar med bidraget "Voices" i Eurovision – som i år är mer nedskalad till följd av pandemin. "Det är svintråkigt att det ser ut som det gör och att man inte får ta med familjen och kompisar. Samtidigt var jag beredd på det här, det var så här på Mello också. Men vi har kontakt dagligen och jag känner av deras stöd ändå", säger han.Foto: Erik Simander/TT
Fakta: Tusse Chiza

Tousin "Tusse" Chiza är född 2002 i Kongo-Kinshasa.

Han kom till Sverige 2009 som flyktingbarn, och bor med sin bonusfamilj i Tällberg i Dalarna.

2018 deltog han i TV4:s "Talang" och tog sig till semifinal. Året därpå vann han "Idol" och släppte singeln "Rain".

Nu är han aktuell som Sveriges representant i Eurovision Song Contest med bidraget "Voices". Låten är skriven av Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt och Anderz Wrethov.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons