Annons

Italiens kulturliv öppnar – Berlins håller stängt

Det europeiska kulturlivet återöppnar – men i varierande takt och inte överallt. Den 19 maj får publiken komma till Théâtre de l'Odéon i Paris men i Berlin är teatrar och museer fortsatt stängda.
Publicerad 13 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Eike Schmidt, chef för Uffizierna i Florens, kunde välkomna publiken igen 4 maj. Arkivbild.
Eike Schmidt, chef för Uffizierna i Florens, kunde välkomna publiken igen 4 maj. Arkivbild.Foto: Giuseppe Cabras

Italien: Har avsatt 72,5 miljarder kronor för kulturens återöppnande. Det italienska hälsoministeriet har delat in landet i fyra olika färger beroende på smittoläget. De allra flesta är gula och där får nu teatrar, museer och biografer öppna igen, skriver La Repubblica. Den 26 april öppnade Roms museer, och arkeologiska områden, Uffizierna i Florens slog upp dörrarna den 4 maj och La Scala i Milano 10 maj. Där spelar orkestern på parkett medan publiken, högst 500 personer, sitter på balkongerna.

Frankrike: 19 maj kan teatrar och biografer öppna för sittande publik. Först med en gräns på 35 procents beläggning som 9 juni höjs till 65 procent och 1 juli tas bort helt. På museerna ska varje besökare ha 8 kvadratmeter vardera, en gräns som sänks till 4 kvadratmeter 9 juni. Den tidigare ockuperade Théâtre l'Odéon i Paris tar emot publiken igen den 19 maj med en uppsättning av Tennesse Williams "Glasmenageriet". Konstmuseet Centre Pompidou i Paris öppnar 19 maj, Palais de Tokyo 22 maj.

Annons

Spanien: I Barcelona får teatrar och biografer sedan 8 mars fylla hälften av åskådarplatserna upp till 500 personer. I Madrid och Valcencia råder en gräns på 75 procent. Restriktionerna varierar mellan regioner och kommuner. Pradomuseet i Madrid har haft öppet sedan 6 juni i fjol.

Storbritannien: Från 17 maj tillåts museer, teatrar och biografer öppna igen. Konstmuseet Tate Modern i London hoppas kunna välkomna besökare då. National Theatre i London tar emot publik från 2 juni. Royal Shakespeare Company spelar utomhus i Stratford-upon-Avon från 13 juli.

Tyskland: Den 13 maj öppnar Bayerische Staatsoper i München för publik som är vaccinerad, har testat negativt för covid 24 timmar före föreställningen eller har antikroppar. I Berlin däremot väntar teatern Schaubüne fortfarande på att få ta emot publik. Biograferna är stängda och sedan den 24 april även de stora museerna. Först när smittspridningen är lägre än 100 smittade per 100 000 under sju dagar får de öppna igen. Det gäller även Berlins opera som hoppas kunna avsluta vårsäsongen med en festival inför fysisk publik i slutet av juni.

Den andra delen av Berlins filmfestival, med utomhusvisningar för allmänheten, ska dock genomföras i juni, enligt arrangörerna.

Belgien: Från 9 juni tillåts föreställningar inomhus för 200 personer och utomhus för 400 personer. Alla i publiken måste ha munskydd och hålla avstånd till varandra.

Polen: Från 15 maj kan biografer och teatrar arrangera föreställningar utomhus med 50 procents beläggning. 29 maj öppnas biografer och teatrar för halvfulla salonger.

Danmark: Det Kongelige Teater i Köpenhamn tar emot publik till alla sina föreställningar från 6 maj – alla måste dock kunna visa ett coronapass eller ett negativt covidtest som inte är äldre än 72 timmar. Även för att komma in på museer som Louisiana behövs coronapass.

Norge: Oslo kommun har just flyttat fram öppningen av teatrar, biografer, konsertlokaler och museer till 27 maj. I Bergen däremot har biograferna, med undantag för två veckor i februari, varit öppna sedan maj i fjol för en begränsad publik. Om och när smittläget medger det kan norska kommuner och regioner sedan 16 april tillåta 100 personer i publik inomhus på angivna sittplatser och 200 personer utomhus, alternativt 600 personer om de sitter i olika sektioner.

Finland: I Finland råder från och med maj regionala restriktioner. Konstmuseet Ateneum i Helsingfors är öppet för personer med munskydd och förköpta biljetter, men Svenska Teatern håller stängt till i höst (6 personer i publiken är tillåtet just nu) och Finnkinos biografer i Helsingfors maj ut. I Jyväskylä öppnar dock biograferna igen 12 maj.

Erika Josefsson/TT

Naturhistoriska museet i Berlin är återigen stängt igen i väntan på ett smittspridningen ska gå ner. Arkivbild.
Naturhistoriska museet i Berlin är återigen stängt igen i väntan på ett smittspridningen ska gå ner. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber
Svenska Teatern i Helsingfors skulle just nu få ta emot en publik på sex personer per föreställning och öppnar därför först i början av september. Först i november räknar man med att kunna spela för fulla salonger. Arkivbild.
Svenska Teatern i Helsingfors skulle just nu få ta emot en publik på sex personer per föreställning och öppnar därför först i början av september. Först i november räknar man med att kunna spela för fulla salonger. Arkivbild.Foto: Leif Blom/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons