Annons

Milda biverkningar av blandade vaccindoser

Att ge Pfizers vaccin som dos nummer två efter vaccinering med Astra Zenecas vaccin ökar risken för biverkningar. Men det är milda biverkningar, enligt en ny studie.
Publicerad 13 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Sprutor med Pfizers vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Sprutor med Pfizers vaccin mot covid-19. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Folkhälsomyndigheten i slutet av mars bestämde att Astra Zenecas vaccin endast bör ges till personer över 65 år hade ungefär 200 000 svenskar under åldersgränsen redan fått sin första dos av vaccinet, rapporterar SVT Nyheter.

Anledningen till den ändrade åldersrekommendationen är att yngre personer löper högre risk att drabbas av de mycket ovanliga blödningsrubbningar som kopplats till Astra Zenecas vaccin.

Milda biverkningar

Annons

Frågan har då varit hur kroppen reagerar om vaccineringens andra dos består av ett annat vaccin. Nu visar en brittisk studie, vars preliminära resultat publiceras i The Lancet, att det ökar risken för biverkningar. Men hos de 463 personer som hittills har undersökts har endast milda biverkningar rapporterats, som trötthet, huvudvärk, feber och muskelvärk.

I studien fick personerna Astra Zenecas eller Pfizers vaccin antingen som första eller andra dos, eller genomgående. När samma vaccin gavs både som första och andra dos rapporterades färre biverkningar efter dos nummer två för bägge vaccinsorterna, jämfört med när dos nummer ett och två bestod av olika vaccin.

Inom två dygn

Det syntes ingen nämnvärd skillnad i biverkningsrapporteringen beroende på om det var Astra Zenecas eller Pfizer-Biontechs vaccin gavs som första dos.

I samtliga fall handlade det om milda biverkningar, som uppträdde inom ett eller två dygn efter injektionen.

"Oavsett så är det betryggande att det handlade om kortvariga symtom, och det fanns inget avvikande i blodvärden eller biokemiska data", skriver forskarna i studien.

Ingen av personerna som deltog i studien var dock under 50 år, påpekar forskarna. Därför går det inte att utesluta att biverkningarna är annorlunda hos yngre personer.

Fler länder

Än så länge kan de brittiska forskarna inte ge svar på hur blandade vaccindoser påverkar immunsvaret, men de hoppas få klarhet i den saken i takt med att studien fortsätter. Tidigare har dock en grupp forskare i Sverige rapporterat fynd som tyder på att immunsvaret till och med kan bli starkare när olika vaccin blandas.

Förutom Sverige har Tyskland, Frankrike, Norge och Danmark en motsvarande situation där rekommendationen för Astra Zenecas vaccin har ändrats sedan en grupp personer fått sin första dos av vaccinet.

Jörn Spolander/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons