SOK står bakom stjärnornas Kina-kritik
Kina har bland annat kritiserats för sin behandling av folkgrupperna uigurer och tibetaner, samt för situationen i Hongkong. Men landet har förnekat kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
När skidskytten Sebastian Samuelsson i förra veckan blev uttagen till OS passade han på att rikta hård kritik mot Kina som värdland. OS-guldmedaljören sade att man inte borde ha mästerskap och framför allt inte OS i den typen av länder.
Skridskovärldsmästaren Nils van der Poel hade liknande tankar under sin pressträff i Åre i förra veckan. Då sade han till TT:
– Om jag får åka till OS så inser jag att jag inte briljerar som människa.
Peking stod som värdstad även för sommar-OS 2008 – och sedan dess har utvecklingen gått åt fel håll, medger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.
– Det är beklagansvärt, säger han.
– Det är klart att det är önskvärt att fler genuina demokratier arrangerar de här stora multieventen, det tror jag att väldigt många tycker.
"Positivt"
Att aktiva väljer att uttrycka sina känslor kring spelen tycker Reinebo är bra.
– Det är positivt att några av våra aktiva är beredda att föra fram sina åsikter så tydligt, säger han.
Han tror att fler OS-svenskar delar åsikterna som har vädrats, men att de helt enkelt inte har fått någon fråga om ämnet än.
– Jag tycker att det är både logiska och berättigade synpunkter som de har, och jag tror att det är ganska vanliga synpunkter, även om det bara är ett fåtal som uttalat dem, säger han.
SOK samarbetar med utrikesdepartementet, Kinas ambassad och människorättsorganisationen Civil Rights Defenders för att informera de aktiva om situationen i landet.
"Hjälps åt"
De uttagna ska få tillgång till rapporter och medverka på seminarier. Fokuset kommer att ligga på mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och demokrati.
– Det är inte bara för att förbereda dem på läget utan för att förbereda dem på att det kommer frågor, säger Peter Reinebo.
Sverige har en ung trupp som man vill underlätta situationen för.
– Det är viktigt att man hjälps åt att belysa frågor och att man lyfter fram förutsättningar. För det första ger det lite allmänbildning och för det andra hjälper det dem i en situation som de inte kan hjälpa att de hamnat i, säger Reinebo.
Röster har höjts för en bojkott, främst från människorättsorganisationer – men det är inte aktuellt för Sverige. I stället ser man en möjlighet att sätta demokratifrågor på agendan.
– Det goda med det onda är att den typen av frågor hamnar på dagordningen och att det blir mer aktualiserat att diskutera, det tycker jag är bra.
OS i Peking invigs den 4 februari 2022.
Ola Palmström/TT
Fakta: Uttagna svenskar till vinter-OS 2022
Längdskidor: Frida Karlsson, Linn Svahn, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Jens Burman och Oskar Svensson. Fyra stafettlag.
Skidskytte: Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma. Tre stafettlag.
Alpint: Anna Swenn-Larsson, Sara Hector, Kristoffer Jakobsen. Lag i parallellslalom.
Skicross: Sandra Näslund, Viktor Andersson, Erik Mobärg, David Mobärg.
Fakta: Människorättsorganisationer kräver bojkott
Över 180 människorättsorganisationer uppmanade i ett brev i februari länder att bojkotta OS i Peking, som invigs den 4 februari nästa år. Anledningen är upprepade rapporter om hur den kinesiska regimen kränker de mänskliga rättigheterna för flera minoritetsgrupper.
I brevet skrev de att man uppmanar till bojkott för att säkerställa att vinterspelen inte används för att rättfärdiga Kinas övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna.
Enligt människorättsgrupperna har landet bland annat gradvis avskaffat rättigheterna för den muslimska minoritetsgruppen uigurerna.
En medlem i organisationen Students for a Free Tibet, en av grupperna bakom brevet, gick så långt som att jämföra Kina som värdnation med när Nazityskland arrangerade OS 1936.
IOK svarade med att en bojkott inte var rätt väg att gå. Ordförande Thomas Bach sade att en bojkott aldrig har lett till någonting, utan bara går ut över idrottarna.
En talesperson för Kinas utrikesdepartement sade att OS i Peking kommer att bli "utmärkt". Han uttryckte också att det var oansvarigt av vissa parter att försöka "störa och sabotera" förberedelserna för att "tjäna sina egna politiska syften".