Annons

Antony Blinken besöker Danmark

Publicerad 14 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
USA:s utrikesminister Antony Blinken besöker Danmark på väg till Arktiska rådets möte på Island senare i veckan. Arkivbild.
USA:s utrikesminister Antony Blinken besöker Danmark på väg till Arktiska rådets möte på Island senare i veckan. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP Photo/Andrew Harnik

För andra gången på ett år får Danmark besök av en amerikansk utrikesminister och återigen väntas Arktis stå i fokus.

Utrikesminister Antony Blinken ska under måndagen träffa bland andra Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S), utrikesminister Jeppe Kofod (S) och drottning Margrethe i Köpenhamn.

Annons

– USA är vår viktigaste säkerhetspolitiska allierade i dag. Det är garanten för hela rikets säkerhet – såväl Grönland och Färöarnas som resten av Danmarks. Och det är den säkerheten som är fundamentet för vårt välstånd, för vår frihet, säger Jeppe Kofod i en intervju med Jyllands-Posten inför besöket.

Efter Danmarksbesöket åker Blinken vidare till Island för att delta på ett möte med Arktiska rådet och därefter till Grönland.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons