Annons

Ny DUP-ledare lovar kamp mot del av brexitavtalet

Publicerad 14 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Edwin Poots har valts till DUP:s nye ledare med knapp marginal. Arkivbild.
Edwin Poots har valts till DUP:s nye ledare med knapp marginal. Arkivbild.Foto: Liam McBurney/AP/TT

Nordirlands jordbruksminister Edwin Poots har valts till Demokratiska unionistpartiets (DUP) nye ledare, sedan han med knapp marginal besegrat utmanaren Jeffrey Donaldson.

Utnämningen innebär att Poots ersätter den avgående partiledaren och försteministern Arlene Foster på de två posterna. Foster lämnar som partiledare i slutet av maj, och som försteminister i slutet av juni.

Annons

Den nyvalde Poots lovade efter segern att ta strid mot den del av brexitavtalet som slår fast att Nordirland ska fortsätta följa EU:s tullregler, det vill säga att leveranser inom Storbritannien till och från Nordirland kommer att kontrolleras i stället för mellan Irland och Nordirland.

– Nordirlandsprotokollet har visat sig vara en omfattande utmaning för oss, och det är upp till oss tillsammans att kämpa mot avtalet för att säkerställa att alla som bor i Nordirland inte får det sämre på grund av det, säger Poots.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons