Annons

Republikanerna har ersatt Trumpkritiska Cheney

Republikanerna i USA:s kongress har valt Elise Stefanik att ersätta Liz Cheney till posten som partiets tredje högs rankade ledamot i representanthuset.
Publicerad 14 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Republikanen Elise Stefanik har av sina partikollegor valts till sitt partis tredje mäktigaste position i representanthuset.
Republikanen Elise Stefanik har av sina partikollegor valts till sitt partis tredje mäktigaste position i representanthuset.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Tidigare i veckan röstade en majoritet av partiets ledamöter bort Cheney från den mäktiga positionen.

54-åriga Cheney, som är dotter till den tidigare vicepresidenten Dick Cheney, har kraftfullt tagit avstånd från "trumpismen" inom sitt parti.

Annons

Efter stormningen av Kapitolium i januari var Cheney en av de republikaner som den 13 januari röstade för ett riksrättsåtal mot Donald Trump för anstiftan till uppror. Hon har också flera gånger tillbakavisat Trumps ogrundade påståenden om att resultatet av presidentvalet blev "stulet" av Demokraterna.

Nu har hon – som väntat – ersatts av den 36-åriga New York-republikanen Elsie Stefanik. Hon har varit representanthusledamot i sex år och är Harvardutbildad statsvetare. Stefanik var ursprungligen en mittenorienterad politiker som 2017 röstade emot Donald Trumps skattesänkningar och senare stödde ett lagförslag som förbjöd diskriminering på grund av sexuell läggning.

Men de senaste åren har hon vänt, möjligen efter att ha sett hur stort inflytande Trump har över republikaner i hennes hemdistrikt i norra New York. Under den första riksrätten (som handlade om huruvida den dåvarande presidenten pressat Ukrainas styre för egen politisk vinning) försvarade hon helhjärtat Trump, vilket fick honom att dubba henne till en "ny republikansk stjärna".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons