Annons

Uppsala lämnar "personlig lockdown"

Region Uppsala lämnar nu det man kallade "personlig lockdown".
Från och med måndag är det de nationella rekommendationerna som gäller.
Publicerad 14 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Uppsala införde något som kallades "personlig lockdown" i april. Nu tas det bort. Arkivbild.
Uppsala införde något som kallades "personlig lockdown" i april. Nu tas det bort. Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Beslutet innebär bland annat att barn och unga som är födda 2002 och senare kan delta i matcher och tävlingar en gång i veckan utomhus.

"När vi införde de lokala rekommendationerna och uppmanade till personlig lockdown befann sig länet i en extrem situation, med en sjukvård som närmade sig maxkapaciteten. Därför behövde vi strama åt ytterligare. Nu har detta gett effekt", säger biträdande smittskyddsläkare Anna Gillman i pressmeddelandet.

Annons

Gillman varnar ändå för att tolka beslutet som att faran är över för Uppsalas del.

"Vi befinner oss fortfarande mitt i en pandemi och Sverige har fortfarande en förhållandevis hög smittspridning. Många är ännu inte vaccinerade", säger hon.

I mitten av april deklarerade Region Uppsala "personlig lockdown" med motiveringen att vården låg "väldigt nära maxkapaciteten". I kampanjen uppmanade man invånarna att isolera sig och att utgå från att alla man möter är smittade.

Marianne Ahlenius/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons