Annons

Biden i telefon med Netanyahu och Abbas

USA:s sändebud Hady Amr har anlänt till Tel Aviv som ett led i medlingsförsöken, för att försöka få till stånd ett "hållbart lugn". Men det är oklart vilken skillnad han kan göra, enligt en svensk Mellanösternexpert.
Publicerad 15 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ett israeliskt anfall mot en byggnad i staden Gaza på fredagen.
Ett israeliskt anfall mot en byggnad i staden Gaza på fredagen.Foto: Foto: Hatim Mussa/AP/TT

Hady Amr, som är amerikansk biträdande utrikesminister för israeliska och palestinska angelägenheter, har utsetts för uppdraget av utrikesminister Antony Blinken. Han har tidigare i år lett de första kontakterna mellan president Bidens administration och den palestinska myndigheten.

En av båda sidor respekterad och skicklig diplomat, men oprövad och med relativt låg svansföring, enligt Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Biden hört av sig

Annons

– Det förefaller som om internationell diplomati har mindre att erbjuda än tidigare, både i termer av långsiktiga lösningar men även eldupphör och liknande. Biden-administrationen har ju också valt att nedprioritera den här konflikten, säger han och påpekar att situationen i Mellanöstern är ett svårt test för Biden som presidenten kan få betala ett pris för.

Joe Biden har under lördagen pratat i telefon med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president på Västbanken Mahmud Abbas. Netanyahu sade då att Israel "gör allt" för att undvika att skada personer som inte är inblandade i striderna mellan Israel och palestinska grupper i Gaza.

Abbas talesperson säger i ett uttalande att presidenten fått ett "viktigt telefonsamtal" från Biden, men det är oklart vad som sades mellan de två ledarna.

"Lära Hamas en läxa"

Samtidigt som USA ligger lågt är EU och europeiska länder i en svag position och saknar en stark röst, konstaterar Anders Persson. Möjligen kan det förlänga konflikten.

– Å andra sidan är parterna kapabla att förhandla med varandra själva. Man kan tänka sig att de kommer överens, kanske via medlare som Egypten och Qatar.

– En förutsättning för att medling ska lyckas är också att parterna vill det. Hamas har signalerat att man vill det, men Israel förefaller ännu inte vara där. Man förefaller vilja lära Hamas en läxa för att komma i ett bättre förhandlingsläge, säger Persson.

Det faktum att det förekommer oroligheter på flera fronter kan dock göra att det blir lättare att nå en vapenvila i Gaza, så att Israel kan koncentrera sig på problemen inne i landet, tror han.

Familj dödad

Israeliska stridsplan har under lördagen fortsatt att genomföra attacker mot mål i Gaza, meddelar militären. Bland annat har en "operationscentral" tillhörande Hamas i närheten av staden Gaza träffats, enligt militären.

En familj på tio personer, två kvinnor och åtta barn, dödades tidigt på lördagsmorgonen i ett av luftangreppen på västra Gazaremsan, uppger palestinska sjukvårdskällor.

Gazabon Mohammed al-Hadidi berättar att han förlorade nästan hela sin familj i bombningen, och att han fem månader gamla dotter skadades.

Annons

– Vad gjorde de för att förtjäna detta. Vi är civila, säger han.

Israels militär uppger att byggnaden användes av högt uppsatta Hamasmedlemmar.

Senare under eftermiddagen bombades ett trettonvåningshus i Gaza som rymde flera medieredaktioner, däribland den Qatarbaserade tv-kanalen al-Jazira och amerikanska nyhetsbyrån AP. Det finns inga uppgifter om döda eller skadade i bombningen, som föregicks av en varning för att personerna i byggnaden skulle hinna evakueras.

Fortsatt raketbeskjutning

Samtidigt fortsatte raketbeskjutningen från Gaza. En man dödades av en raket utanför Israels största stad Tel Aviv.

Totalt räknas nu antalet döda till 139 på den palestinska sidan, av dem 39 barn. Omkring 1 000 människor i Gaza har skadats i konflikten i veckan. Minst 2 300 raketer har skjutits mot Israel, vilket krävt tio liv – av dem ett barn – och skadat över 560 människor.

Israels bombningar började i måndags som svar på raketbeskjutning från Gaza.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons