Annons

Merkel: Kolet kvar trots nya miljömål

Författningsdomstolen har tvingat Tyskland att vässa miljökraven. Men det innebär inte att kolkraftens slutdatum måste justeras just nu, tycker Angela Merkel.
Publicerad 15 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Hur måste energiproduktionen ställas om? Bild på en vindturbin och en kolkraftsskorsten i Gelsenkirchen tidigare i vår.
Hur måste energiproduktionen ställas om? Bild på en vindturbin och en kolkraftsskorsten i Gelsenkirchen tidigare i vår.Foto: Martin Meissner/AP/TT

– De inblandade behöver förutsägbarhet på vägen till klimatneutralitet, säger förbundskanslern.

– Jag vill inte riva upp detta efter bara ett år.

Annons

Tyskland har målet att den smutsiga kolkraften ska vara borta senast 2038. Redan när målet sattes kritiserades det som oambitiöst. Och nu menar många experter att det går stick i stäv med landets nya övergripande miljömål.

Författningsdomstolen slog nyligen fast att Tysklands klimatlag från 2019 är för svag. Att det i lagen inte sätts några tydliga mål för utsläppsminskningar efter 2030 "hotar framtida generationers frihet", löd slutsatsen.

Utslaget fick aktivister inom Greta Thunbergs rörelse Fridays for Future att jubla, och gör att Tysklands regering nu tar fram en lag om att utsläppen måste minska med 65 snarare än 55 procent till 2030.

Men vad detta får för konsekvenser för kolkraften lämnar alltså Merkel sannolikt till sin efterträdare att avgöra. Hon har sagt att hon inte vill fortsätta som Tysklands ledare efter valet i höst.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons