För 25 år sedan

Prästost, dragkamp och grottöppning

Nu svingar Yngve Thörquisst yxan istället för batongen. Nu går han från rotelchef på kriminalavdelningen i Hässleholm till pensionärsliv.
Foto: Åke Ljungberg
Personligt
Minns du? Trafikfrågor, fallskärmsavtal och arbetslöshet är på dagordningen denna 1 maj. I Östanå genomförde man sitt 50:e valborgsmässofirande med de första Göingemästerskapen i dragkamp. Minns du?

”Yngve lägger batongen på hyllan” lyder rubriken i Norra Skåne denna vår. Det handlar om Yngve Thörnquist som är rotelchef på kriminalavdelningen i Hässleholm och som nu går i pension. Nu berättas minnen som när han ville vara ledig för att gifta sig. Då svarade landsfiskalen helt enkelt att ”gifta sig får du minsann göra på en ledig dag. Här beviljas ingen ledighet för en sådan sak“.

Yngve berättar att våldet blivit brutalare och att det förr räckte med att en polis visade sig för att stilla upprörda känslor. Som pensionär ägnar han sig nu åt att klyva ved och åt det gamla soldattorpet i Småland som behöver rustas upp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

En saknad god vän

Personligt
Personligt

Alldeles för tidigt har vår käre vän Mats-Ola Mattsson lämnat oss.

Vår, sedan många år gode vän, Mats-Ola Mattsson, har lämnat oss alldeles för tidigt. Vår vänskap inleddes redan i de tidiga tonåren, när vi båda gick på Parkskolan och hade mopeder som största intresse. Efter några år på skilda håll strålade vi samman igen som vuxna. Mats-Ola hade bildat familj med sin Monica och fått två fina döttrar; Camilla och Jeanette. Jag själv hade gift mig med min Kajsa och även vi hade fått två barn. Vi blev grannar på Backsläntsgatan och våra familjer knöt en stark vänskap och vi trivdes tillsammans.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Läsarens egen bild

Rhododendron är som en blommande smällkaramell.
Foto: Eva Eriksson
Personligt
Personligt

Efter en lång, kylig, mörk och tung vinter blommar det rejält i många trädgårdar och det är väl värt att greppa kameran för att föreviga växterna. Bilderna kan man ta fram i ruggiga november för att minnas dofter och färger.

Eva Eriksson i Hässleholm har skickat in en bukett bilder och visar delar av sin trädgård.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Boktips

Boktips: Kepler62 inbjudan

Kepler62 Inbjudan, av Timo Parverla, Bjorn Sortland och Pasi Pitkänen.
Personligt
Personligt

Kepler62, det är världens bästa och svåraste datorspel och i stort sett helt omöjligt att få tag på. Alla pratar om det. Det går inte ens att ladda ner det på nätet.

När bröderna Ari och Joni kommer över spelet turas det om att ta sig upp nivå för nivå tills de hamnar på nivå 99. Det är nu det gäller! När de trycker på 100 påstås spelarna rekryteras till ett hemligt rymduppdrag. Vågar de trycka på play?

Det blir en spännande resa, där bröderna dras in i farliga uppdrag än de trott var möjligt. Detta är den första fristående delen i serien Kepler62.

FAKTA

Kepler62

Bok ett: Inbjudan

Av: Timo Parverla och Bjorn Sortland

Illustratör: Pasi Pitkänen

Ålder: Från 8 år

Förlag: Bonnier Carlsen

Boktips

Boktips: Min vän är ledsen

Min vän är ledsen, av Mo Willems.
Personligt
Personligt

Elefanten är så ledsen att snabeln kroknar. Hans vän, grisen Piggy, gör allt för att muntra upp honom; han kommer ridande på en häst, klär ut sig till en clown och förvandlas till en robot. Det hjälper inte, elefanten är fortfarande ledsen. Varför?

Det står att boken vänder sig till barn runt sex år, som ska träna läsning, men själva handlingen känns mer inriktad på yngre barn. Men den är väldigt charmig och passar säkert både stora och små barn, som kan titta i den tillsammans.

Den amerikanske författaren har prisbelönats för böckerna om elefanten och Piggy, och serien har legat på Times bästsäljarlista.

FAKTA

Min vän är ledsen

Av: Mo Willems

Ålder: 6 år

Förlag: Lilla piratförlaget

Boktips

Boktips: Astons presenter

Astons presenter, av Lotta Geffenblad.
Personligt
Personligt

Aston har visst blivit helt presentgalen! Han slår in precis allt. Saltkaret på bordet, ja, det får pappa öppna i ett paket och när mamma behöver toapapper så får hon ett i Astons paket. Han slår in allt vad han hittar och ger till sina föräldrar.

Så kommer äntligen torsdagen. Då är det Aston som fyller år och får alla paket. Han får en cykel och en drake, men det regnar ute så han kan inte ut och leka med sina presenter. Men i paketet med draken, finns även en stödplanka. Den vill han ha kvar och minsann, det finns så mycket roligt att hitta på med en planka!

Charmiga illustrationer och en rolig berättelse för barn i förskoleåldern.

FAKTA

Astons presenter

Av: Lotta Geffenblad

Ålder: Förskoleåldern

Förlag: Bonnier Carlsen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Boktips

Boktips: Mini barnkammarboken, leka

Mini barnkammarboken, leka.
Personligt
Personligt

Den uppskattade klassikern ”Barnkammarboken” har fått en ny kostym, och vänder sig till de allra yngsta. Boken är gjord i tålig kartong och innehåller lekar och ramsor, sånger och bilder. Vi hittar bland annat ramsan Baka, baka liten kaka, sångerna Gubben i lådan och Huvud, axlar, knä och tå. Några uppslag går ut på att titta och peka och sedan kan vi skrämmas med den snälla versen om Spöket.

FAKTA

Mini barnkammarboken

Leka

Ålder: 0-3 år

Förlag: Bonnier Carlsen

Utrikes

Nobelpristagare i kemi död

Kemipristagaren Ei-ichi Negishi under sitt besök i Sverige 2010. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Utrikes
Personligt
Utrikes
PREMIUM

Den japanske kemisten Ei-ichi Negishi som tilldelades Nobelpriset i kemi 2010 har avlidit, meddelar universitetet i USA där han varit verksam.

Enligt Purdue University kommer familjen att begrava Negishi i hemlandet Japan under nästa år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Nyfödda

Nyfödda

Lilla Ester med syskonen Alma och August och föräldrarna Caroline och Eric Adseke.
Foto: Annika Nyberg
Personligt
Personligt

Caroline och Eric Adseke i Fredriksberg, Sösdala, fick en dotter den 10 mars 2021. Ester vägde 3 870 gram och var 51 cm lång.

Storasyster Alma är 6 år och brodern August är 3 år.

Fotograf är Annika Nyberg.

FAKTA

Norra Skånes familjefotografering

Välkomna till vår fotografering varje helgfri onsdag mellan klockan 14.00 och 15.00 på Östergatan 5 i Hässleholm.

På grund av pandemin tas bilden utomhus - så om vädret är för dåligt blir det inget. Bilden ska tas innan barnet fyllt fyra månader. Det kostar inget och familjebilden publiceras sedan i vår papperstidning och på nätet.

Välkomna!

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL