Annons

Så inreder du ditt hem långsiktigt

Publicerad 15 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Hitta dina favoritfärger – och låt hemmet domineras av dem.
Hitta dina favoritfärger – och låt hemmet domineras av dem.Foto: Shutterstock

Inredningstrender kommer och går och förnyelse piggar upp. Samtidigt värderas hållbarhet högt och många vill undvika att byta ut möbler och föremål för ofta. Möbelvaruhuset Ilvas fotostylist Paw Kirkegaard Christensen tipsar om hur du skapar ett hem som du inte tröttnar på:

+ Grunda med möbler som du tycker är vackra. Färger och mönster på till exempel kuddar och mattor kan sedan varvas efter säsong eller humör.

Annons

+ En stilren och kvalitativ grund gör det lättare att förnya hemmet senare genom mindre inköp.

+ Hitta ett par favoritfärger som får återkomma i hela hemmet. Det ger en enhetlig känsla och gör det enklare att sålla när du vill skaffa en ny inredningspryl.

Många redo att flytta längre ifrån jobbet

Många har under pandemin fått smak för hemmajobb och känner sig inte lika bundna till kontoret som tidigare. Flyttströmmarna går ut från storstäderna, och att ha nära till jobbet verkar numera ofta vara en mindre viktig faktor än att man trivs med själva bostaden. I alla fall enligt en enkät som mäklarkedjan Mäklarhuset har gjort via sitt nyhetsbrev, och som 10 902 personer deltog i nyligen. Över hälften, 55 procent, kunde tänka sig att flytta längre ifrån sitt arbete – förutsatt att det gjorde dem mer nöjda med boendet i sig. Var tredje svarade också att möjligheten till distansarbete kommer att bli en viktig faktor för var de väljer att bo i framtiden. (TT)

Hemmajobb ger flexibla boendemöjligheter.
Hemmajobb ger flexibla boendemöjligheter.Foto: Henrik Holmberg/TT

"Vi tror att blomningen i år sker runt mitten av maj, men det beror på hur snabbt värmen utvecklar sig de kommande veckorna."

Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri förklarar i ett pressmeddelande att april och maj är avgörande månader för landets äppelodlare. Svänger temperaturen för mycket får det konsekvenser för blomningen. (TT)

Jan Flemming Jensen.
Jan Flemming Jensen.Foto: Kiviks Musteri

"Snittblommor är den bästa humörhöjaren för alla rum. Finns inget bättre än när man fyllt år och har en samling buketter att ställa i fönstret och njuta av."

Modeskaparen Ida Sjöstedt svarar i SvD Magasinet på frågan om vilken inredningsdetalj hon anser är mest underskattad. (TT)

Ida Sjöstedt.
Ida Sjöstedt.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Håll utkik efter svarthuvad snigel

Kanske får du besök av en ny bekantskap i trädgården i år. Den svarthuvade snigeln har de senaste två åren spridit sig i delar av landet och räknas som invasiv, men verkar inte göra lika stor skada bland växterna som den spanska skogssnigeln. Påträffar du en liten, mörkt grå, snigel med svart huvud och hals kan du vara med och bidra till forskning, rapporterar Sveriges Radios "Vetenskapsradion". Forskare vid Göteborgs naturhistoriska museum söker nämligen just nu allmänhetens observationer av misstänkta svarthuvade sniglar. (TT)

Den svarthuvade snigeln verkar mest äta multnande växter.
Den svarthuvade snigeln verkar mest äta multnande växter.Foto: Göteborgs Naturhistoriska Museum
Visste du att …

… sälgen numera blommar långt upp i Norrland vid den här tiden på året, medan den för hundra år sedan inte kommit alls lika långt? Det visar Vårkollen, där Svenska botaniska föreningen och forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet med hjälp av allmänheten undersöker hur långt våren har kommit i landet. Enligt motsvarande rapporter som gjordes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet blommade sälgen då enbart i Götaland och Sveland vid valborg. Även björkarnas lövsprickning sker tidigare. (TT)

Sälgen börjar blomma tidigare nu än för hundra år sedan.
Sälgen börjar blomma tidigare nu än för hundra år sedan.Foto: Janerik Henriksson/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons