GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Malmö fick Skånes första paketboxar

I veckan sattes Malmös första paketboxar upp. Nyfikenheten bland närboende var stor.
– Någon timme efter att vi satt upp dem brukar vi märka det i våra system, säger Post Nords Viktor Rosenqvist.
Skåne • Publicerad 16 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Post Nord talar inte om i förväg var paketpoxarna hamnar. I veckan sattes de tolv första upp i Malmö.
Post Nord talar inte om i förväg var paketpoxarna hamnar. I veckan sattes de tolv första upp i Malmö.Foto: Lars Sjögren

I februari gick Post Nord ut med ett pressmeddelande om att de ska sätta upp 500 paketboxar i Stockholm, Göteborg och Malmö. I veckan hände det de facto i Malmö. Tolv paketboxar sattes upp på olika platser i Malmö.

På Sergels väg var nyfikenheten stor. Många närboende gick ut för att inspektera vad som hamnat på deras tomt. Information finns att läsa på paketboxarna. Vill man ha sitt paket levererat hit istället för till ett ombud så kan man nu få det.

Tillgängligt

Viktor Rosenqvist är Sverigeansvarig för Post Nords paketboxar. Med 78 000 leveranser till paketboxar fram tills i dag, främst i Stockholm och Göteborg, så är bilden tydlig. Så fort en paketbox sätts upp så börjar folk beställa och följa instruktionen. Redan efter någon timme märker Post Nord en effekt.

En paketbox måste stå på en allmänt tillgänglig yta och får inte vara inlåst.

– De måste vara tillgängliga dygnet runt, säger Viktor Rosenqvist. Just nu pratar vi med privata fastighetsägare om att hitta placeringar, men vi ska också prata med kommunen. Det ska vara enkelt att ta sig dit.

16 fack för olika paket

Boxen har 16 fack av olika storlek och beställaren kan hämta ut sitt paket dygnet runt. Luckan öppnas med bank-id och en app. Paketet måste hämtas inom sju dagar, sedan går paketet tillbaka till ombudet.

Post Nord provade paketboxar i Sverige för fem-sex år sedan, men marknaden var inte mogen då. Danska Post Nord är i full gång med sina boxar. I höstas gjordes ett nytt försök i Sverige. Ett pilotprojekt om 100 paketboxar i bland annat Stockholm och kyliga Norrland föll väl ut.

Hemligt

Nu har Malmö och Skåne fått sina första paketboxar, och fler ska det bli. Men var de nya paketboxarna kommer att hamna vill Viktor Rosenqvist inte berätta. Ibland fungerar inte en plats som en fastighetsägare anvisat. Istället kanske boxen hamnar 30 meter bort och närboende kan bli irriterade om de inte hittar sin paketbox.

Initialt kommer även Lund och Helsingborg få paketboxar. Skåne är prioriterat då här finns en väldigt stor e-handelsvolym. Post Nord tar gärna emot förslag om var man kan placera fler boxar.

– Vill Eslöv ha paketboxar så ska Eslöv få paketboxar, säger han.

Paketboxarna är inget hot mot befintliga postombud, hävdar Viktor Rosenqvist.

– Vi ser det som ett komplement till ombuden och förbättrad service för mottagarna. E-handeln har sådana volymer så det finns paket till alla.

Här finns paketboxarna

Vecka 19 sattes paketboxar upp på Norregatan 10, Vasagatan 9d, Sergels väg 10a, Nydalatorget 4, Monbijougatan 8, Lugna Gatan 42a, Augustenborgsgatn 15a, Segevångsgatan 1b, Västra Berndottesgatan 20, Husargatan 3-5, Fredriksbergsgatan 5, Sundskajen 24.

Var de nya paketboxarna hamnar berättar Post Nord inte i förväg. Orsaken är att platsen som anvisats ibland inte fungerar.

Lena BreitnerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.