GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Manns keyboard utmärker gruppen

Ur min skivhylla • Publicerad 16 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

I en tidigare krönika skröt jag med hur många vinyl jag har med mina favoriter Pink Floyd. Då kastade jag också ur mig att många vinyler också finns med Manfred Mann.

Det får jag nu erkänna var en felaktighet. Det är med Manfred Manns Earth Band som jag har mer än en handfull vinyl med.

Men. Manfred Mann benämns i uppslagsverk som engelsk keyboardist och låtskrivare, född i Sydafrika 1940, men flyttade tidigt till England där han bildade The Mann-Hugg Blues Brothers, en grupp som senare blev bara Manfred Mann, en av många 60-talsgrupper.

I en annan krönika nämnde jag gruppen Yardbirds och deras hit ”Ha Ha Said The Clown”. Men låten var också Manfred Manns hit i England. Andra låtar som slog med gruppen var Bob Dylans ”Mighty Quinn”, som jag återkommer till, och Bruce Springsteens ”Blinded by the Light” från lp:n Roaring Silence. Båda låtarna gavs också ut som singlar. Då handlat det om 70-talet.

Men som skrivet är det Manfred Manns Earth Band som jag följde under en tid.

Bandet startade 1972 och har under åren haft många olika musiker och sångare (precis som tidigare Manfred Mann hade). Men inledningsvis bestod Earth Band av Mick Rogers på gitarr, Colin Pattenden på bas, Chris Slade på trummor och naturligtvis Manfred Mann på keyboard och sång. Kanske är det just Manns keyboard som är så utmärkande för gruppen. Det tycker jag.

Genom åren har jag hittat flera skivor av gruppen på olika second hand butiker. När jag letar hittar jag faktiskt en lp med Manfred Mann i min hylla.

Skivan jag valt från hyllan är Watch från 1977, som är en av tre som anses vara bandets stora. Då spelade Chris Hamlet Thompson, Dave Flett, Pat King, Chris Slade och Manfred Mann i gruppen.

De andra hyllade albumen är nämnda Roaring Silence (1976) samt Angel Station (1979).

På en konsert på Olympen i Lund mars 1978 kunde jag lyssna till de flesta låtarna från Watch, exempelvis ”Drowning on dry land” och ”Davy´s on the road again”, som båda blev stora hits i England.

Sitting in a silent room

The Walls around me screaming

Rely on nothing wait on no one

Standing between light and dark

Watch the Mirrors gleaming

Shine on nothing showing no one.

(text från ”Drowning on dry land”)

Skivans sida två inleds med med ”Davy´s on the road again”, däremellan ”Marta´s Madman”, och avslutas helt underbart med just Bob Dylans ”Mighty Quinn”. Första och sista låten inspelade live under turne i Europa 1977

Jag skulle kunna valt ”Roaring silence” eller ”Angel Station”, för båda dessa innehåller också flera låtar som fastnar.

Genom åren har jag hittat flera skivor av gruppen på olika second hand butiker. När jag letar hittar jag faktiskt en lp med Manfred Mann i min hylla. Det är ”Mann Made” från 1965, med bland annat låten ”Hi-Lili, Hi-Lo”. Den minns man ju.

Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.