Ekonomi

Monsterplanta kan förstöra husköpet

Parkslide på tomten vid det nyköpta huset? Det kan stå dig dyrt. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Ekonomi
Bostad
Ekonomi Spola i kranar och titta under mattor är vanliga tips inför husköpet.
Här är ytterligare ett: leta efter parkslide i trädgården.
Monsterplantan kan stå dig dyrt, i värsta fall kostnader på flera miljoner.
PREMIUM

April och maj månad är högsäsong för villamarknaden som nu dessutom noterar rekordhöga priser, enligt Svensk mäklarstatistiks senaste månadssiffror.

Numera ligger huspriset i genomsnitt i riket på drygt fyra miljoner kronor och ett husköp är för majoriteten den största investeringen man kommer att göra i sitt liv.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Så kan privatekonomin bli mer jämställd

Att kompensera den som exempelvis tar ut mer föräldraledighet eller vabb med ett sparande är något privatekonomer råder till. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Fler kvinnor än män skulle få en osäker ekonomisk situation vid en separation, visar en undersökning.
Prata om pengar tidigt i relationen, uppmanar experterna.

– Jämställd ekonomi handlar om att ge varandra lika förutsättningar, säger Madelén Falkenhäll, senior analytiker på Swedbank och Sparbankerna som har undersökt hur kvinnor och män ser på sin ekonomiska situation.

Men det råder fortsatt stora skillnader mellan kvinnors och mäns ekonomi.

Drygt hälften (52 procent) av kvinnorna uppger att de har tillräckligt hög lön för att klara sig på egen hand vid en separation. Motsvarande siffra för männen är 62 procent. Det är också en större andel kvinnor (20 procent), jämfört med runt 10 procent av männen, som skulle få svårt att bo kvar i samma område, eller behöva ändra mycket i sin levnadsstandard för att få ekonomin att gå ihop vid en separation.

Kontinuerlig dialog

För att inte hamna i en ojämlik situation, som sedan är svår att bryta, är det viktigt att prata om ekonomi tidigt i en relation, och sen fortsätta att prata om det med jämna mellanrum, anser experterna.

– Det viktigaste man kan göra när man lever i en relation är att ha en kontinuerlig dialog om ekonomin, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Sådant som man behöver ta ställning till är hur man ska förhålla sig till om man tjänar olika mycket.

– Det finns olika sätt att lösa det och man måste komma fram till något som båda kan känna sig bekväma med, säger Emma Persson.

Antingen delar man rakt av på de gemensamma utgifterna eller så fördelar man summan utifrån hur mycket man tjänar, att den som tjänar mer tar en större del av kostnaderna.

– Om den ena tjänar 20 procent mer kanske den ska ta 20 procent mer av utgifterna, säger Madelén Falkenhäll.

Men var också uppmärksam på "gråzonsutgifter" som inte är fasta kostnader men likväl behov som uppstår i hushållet och forskningsstudier visat att kvinnor har en tendens att ta mer av.

Ett gemensamt konto dit man för över sin andel och där kostnaderna dras är ett sätt att organisera ekonomin. Det öppnar upp för båda parter att ha insyn i utgifterna. Men var också öppna med inkomsterna för att kunna ha en jämlik dialog, är rådet.

Kompensera för vabb

Om det finns barn i familjen och den ena tar mer av föräldraledigheten och vabb, eller arbetar deltid för att man kommit överens om att det är bra för familjen, anser ekonomerna att den som tjänar mer bör kompensera för det i rådande stund.

Men något som många kanske inte tänker på är hur föräldraledighet, vabb och deltidsarbete inte bara påverkar inkomsten just nu utan även minskar den framtida pensionen.

– Det bör man också kompensera med ett sparande till den som har lägre inkomst. Är man gift kan den som tjänar mest föra över premiepensionsrätter till sin partner, säger Ingela Gabrielsson.

Sparande är också en viktig del i hushållsekonomin som man kan ha olika syn på. Enligt Swedbanks undersökning har nästan lika stor andel kvinnor som män, drygt 70 procent, ett sparande i aktier eller fonder. Men kvinnors kapitalinkomst från exempelvis försäljning av fastighet och utdelningar från eget företag och finansiella placeringar uppgår till omkring hälften av männens, en nivå den har legat på sedan 1995.

Både ett gemensamt och ett enskilt sparande rekommenderas för att öka den ekonomiska tryggheten för oförutsedda händelser. För det gemensamma bör man prata igenom sina sparmål och lägga upp en plan och sedan också ge varandra utrymme att spara.

– Det är viktigt att ha ett sparande för egna behov. Det handlar om att få känna sig mindre orolig. Om man går skilda vägar någon gång kanske den som är ekonomiskt svagare inte har byggt upp sin egen ekonomi, säger Ingela Gabrielsson.

Helena Wande/TT

FAKTA

Fakta: Rapporten kvinnors privatekonomi 2021

Kvinnors inkomster från arbete ökar snabbare än männens men uppgår fortfarande bara till 77 procent av männens inkomster. I dagens takt är kvinnor i kapp till år 2080.

Åtta av tio kvinnor säger att de är trygga i sin nuvarande situation. Men bara drygt hälften (52 procent) har en tillräckligt hög lön för att klara sig på egen hand vid en separation. För männen är motsvarande siffra 62 procent.

Två av tio kvinnor uppger att de skulle få svårt att bo kvar i samma område, alternativt behöva göra stora förändringar i levnadsstandarden vid en separation. Bland männen handlar det om en av tio.

Men drygt fyra av tio uppger att de har ett sparande som skulle vara till hjälp vid en separation. Det är ungefär samma andel som för männen.

Dock är det få som uppger att de har så dålig ekonomi att de därför inte vill separera.

Lika många kvinnor som män har ett regelbundet månadssparande (56 procent). En större andel kvinnor än män uppger att de har ett eget sparkapital (pension ej inkluderat) i spannet 0-500 000 kronor. Störst andel mellan 100 000 och 300 000 kronor. En större andel män (23 procent jämfört med 16 procent av kvinnorna) har dock ett sparkapital på över 500 000 kronor.

Källa: Swedbank och Sparbankerna

Ekonomi

Tokyobörsen studsar tillbaka

Efter nedgång kommer uppgång, åtminstone i Tokyo den här veckan. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter måndagens fall återhämtade sig Tokyobörsen under tisdagens första handelstimmar. Nikkei 225-index gick upp 1,8 procent under morgonen, medan det bredare Topixindex steg 1,7 procent.

Bilindustrin hade ett stort uppsving under tidiga dagen, Nissan steg 3,5 procent, Toyota 2,9 och Honda 2,5 procent.

I Hongkong var rörelserna mindre. Hang Seng steg med mer måttliga 0,3 procent. Samma uppgång märktes vid kompositindexen i Shanghai och Shenzhen.

Ekonomi

Brasilien på väg att sälja ut eljätte

Itaipudammen, en av världens största vattenkraftverk, i södra Brasilien. Arkivbild.
Foto: Jorge Saenz/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Brasiliens kongress har gett grönt ljus för en utförsäljning av statliga eljätten Eletrobras. Kritiker varnar för att det kommer leda till allt annat än grön el.

Den brasilianska statligt styrda eljätten Eletrobras kan säljas ut.

Båda kamrarna i den brasilianska kongressen har röstat igenom ett lagförslag som öppnar för att statens ägarandel går ner från dagens 51,82 procent till 45 procent.

Ett antal mindre tillägg till lagen måste också röstas igenom, men sedan kan president Jair Bolsonaro skriva under lagen, ett dokument som han länge velat sätta sin signatur under.

Sydamerikas största

Försäljningen väntas ge statskassan ett tillskott på 35 miljarder real, motsvarande drygt 60 miljarder svenska kronor, och Eletrobras 25 miljarder real.

Staten kommer dock att behålla ett litet grepp över bolaget, lagförslaget garanterar att staten får sista ordet i större strategiska frågor.

Eletrobras är Sydamerikas största elbolag och står för en tredjedel av Brasiliens elförsörjning. Men kritiken mot bolaget har bitvis varit kraftig. Ineffektivt och i stort behov av modernisering, säger kritiker och privatiseringsivrare som president Bolsonaro.

Torka höjer elpriset

Finansminister Paulo Guedes har hävdat att en privatisering skulle sänka invånarnas elkostnader med över 7 procent, men hans politiska motståndare hävdar att elräkningarna kommer att skjuta i höjden samtidigt som landet förlorar kontrollen över sin elproduktion.

Dessutom hotar en privatisering miljön, säger de. Brasilien har fått internationell kritik för sin avverkning av regnskog i Amazonas, och med privatiseringen befaras Eletrobras öka sina utsläpp i elproduktionen.

Samtidigt som förslaget klubbades igenom har svår torka i Brasilien lett till att de stora dammar som förser landet med en stor del av elen inte kan producera el i den takt som krävs. Det har lett till att elräkningarna blir dyrare och dessutom har en extra skatt på elförbrukningen införts.

Eletrobras aktie steg med fem procent i fredags, när senaten klubbade igenom lagförslaget. Det senaste året, när förväntningarna om en statlig försäljning har stigit, har kursen stigit över 40 procent.

Ekonomi

Stort steg mot fossilfri stålproduktion taget

Hybrits pilotanläggning för framställning av fossilfri järnsvamp. Arkivbild
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Omkring 100 ton vätgasreducerade järnsvamp har producerats vid en pilotanläggning i Luleå. Tekniken kapar cirka 90 procent av utsläppen i samband med stålproduktion.

– Det är ett enormt tekniksprång vi presenterar i dag. Det utvecklar och förändrar en tusen år gammal teknik. Klimateffekten med det här är enorm och samma sak med vår affärsutveckling, säger Martin Lindqvist, vd för SSAB, till SVT Nyheter Norrbotten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Svagt uppåt på Stockholmsbörsen

Börsen gick svagt upp under måndagens handel. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen inledde måndagen nedåt men vände svagt upp senare under dagen. Vid stängning hade OMXS-index stigit med 0,2 procent.
PREMIUM

Ledande Europabörser steg också. Investerarna verkade ha skakat av sig den dystra stämningen som präglade morgonhandeln efter tidigare nedgångar i USA och Asien till följd av Feds signaler förra veckan som lutade åt en mer stram penningpolitik.

DAX-index i Frankfurt ökade 1,0 procent, CAC40-index i Paris var upp 0,5 procent och FTSE100-index i London lyfte 0,6 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Ekonomi

Börsen tar regeringskrisen med ro

Den svenska kronan är stabil och Stockholmsbörsen har inte sett några större fall som kan kopplas till regeringskrisen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Riksdagens misstroendeförklaring mot Stefan Löfven tas emot med en gäspning på aktiemarknaden.
Och inte mycket talar för att marknadens oron kommer att växa.
PREMIUM

Den svenska finansmarknaden har tagit den gångna veckans politiska turbulens med ro. Den svenska kronan är stabil och Stockholmsbörsen har heller inte reagerat på regeringskrisen.

Förklaringen ligger i Sveriges stabila ekonomi, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Saab får nederländsk order

Försvarskoncernen Saab ska leverera militära träningssystem till nederländska försvarsmakten. Arkivbild.
Foto: Karin Wesslén / TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Försvarskoncernen Saab ska leverera militära träningssystem och service till den nederländska försvarsmakten, enligt ett pressmeddelande. Kontraktet sträcker sig över en tioårsperiod med ett totalt ordervärde på cirka 1,4 miljarder kronor varav 727 miljoner kronor avser utrustning och resterande avser service.

Avtalet innehåller också en möjlig option för ytterligare fem års service.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Liten byggeffekt av omstritt hyresförslag

Fri hyressättning i nyproducerade bostäder är allt som svensk politik nu kretsar kring. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Det hyresförslag som fällde regeringen Löfven har antagligen ganska liten betydelse i sig för ökat bostadsbyggande. Det anser fastighets- och finansforskaren Cecilia Hermansson.
PREMIUM

Det omstridda förslaget om fri hyressättning för nyproducerade bostäder är bara en liten komponent bland flera när det gäller hinder för bostadsbyggandet, förklarar Cecilia Hermansson, forskare inom fastighet och finans vid Kungliga tekniska högskolan.

– Som parterna säger, det här är en komponent av många för att öka bostadsbyggandet. Det handlar också om exempelvis kostnader för att bygga och om att få tillgång till mark, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL