Sveriges bästa vårturer – experter tipsar
Redan före pandemin talades det om ett ökat intresse för vandring i Sverige, men under fjolårets vår och sommar exploderade det. Plötsligt ville alla ut i naturen. Enligt en Sifoundersökning gjord på uppdrag av bolaget Göta Kanal har var tredje svensk fått en ökad lust att vandra, och på Svenska Turistföreningens hemsida sökte 60 procent fler på vandring 2020 jämfört med året innan.
– Vandring är ett roligt och enkelt sätt att komma ut och röra på sig, samtidigt som man får upptäcka eller återupptäcka platser i Sverige, säger Charlotte Grönlund, vandringsexpert på föreningen.
Hon tycker att våren är en perfekt tid att testa både konditionen och utrustningen om man planerar längre vandringar i fjällen i sommar eller höst.
– Att vara van vid sin utrustning är viktigt för en lyckad fjällvandring.
Vandrat i Sverige
En annan vandringsexpert som har märkt av det ökande vandringssuget är Sofia Johansson, vandringsledare på Friluftsfrämjandet. Hon har vandrat i stora delar av Sverige och påpekar att naturen och förutsättningarna för att vandra skiljer sig åt stort mellan olika delar av landet så här års.
– Nu har vi allt mellan superhärlig vårvinter uppe i norr till gröna bokskogar i söder.
Hon har flera resmål som hon gärna återvänder till, men slår helst ett slag för de där vandringarna som kan göras i närheten av hemmet.
– Oavsett om man bor i en storstad eller på en mindre ort finns naturen alltid nära i Sverige och man behöver inte ta sig långt för att få en fin tur. Att vandra i närområdet är bra för att lära känna sin utrustning, skaffa erfarenhet och bygga upp sitt självförtroende inför längre äventyr.
Fördelar
Kortare vandringsturer nära hemmet har flera fördelar, menar Sofia Johansson. Som att det är lättare att anpassa vandringen efter snabba väderomslag och att sätta guldkant på utflykten.
– Jag gillar att ta med lite lyxigare mat på vandringen och verkligen stanna upp och njuta av en lunch eller middag. På våren är det heller inte fel att ta med en sovhammock om man vill sova ute.
– Höjden av vardagslyx är att sticka ut en vardagskväll, sova ute och sedan gå upp tidigt på morgonen, så att man är hemma till dess att arbetsdagen börjar. Jag känner mig alltid extra levande efter en sådan natt.
Annika Goldhammer/TT
Jag gillar att ta med lite lyxigare mat på vandringen och verkligen stanna upp och njuta av en lunch eller middag.
Sofia Johansson, vandringsledare på Friluftsfrämjandet:
+Åkulla
Trakterna kring Åkulla bokskogar i Halland är fantastiskt fina i maj. I området finns tolv naturreservat och lika många vandringsstigar. Ett jättefint vandringsområde för såväl kompisgänget, barnfamiljer och ensamvandrare. Ett tips är att följa Skogsbostigen och ta sig upp på Hiaklitten. Det är en relativt kort stigning, men ger en magisk utsikt. Ett annat tips är att köpa en fikakorg på Öströö fårfarm och njuta av den i trädgården bland alla lamm.
+ Upplandsleden
De senaste åren har Sörmlandsleden fått mycket fokus, men jag vill även slå ett slag för Upplandsleden. Vill man kombinera vandringen med lite kulturella inslag rekommenderar jag etapp 30 eller 31 som tar dig till eller från Skoklosters slott. Inled eller avsluta gärna vandringen med en guidad tur på slottet.
+ Bogesund
Inte långt från Stockholm ligger naturreservatet Bogesundslandet, en stor halvö med flera vandringsleder. Min favorit är Stortallsrundan, en fantastiskt fin slinga på en mil som sträcker sig längs kusten, men också genom skog, över ängar och upp på en höjd med fin utsikt mot Stockholm. Det finns också fina väderskydd där man kan pausa och göra upp eld.
+ Kungsleden
Kungsleden är populär för vandrare under sommaren, men det är otroligt fint att gå här på turskidor med pulka även på våren. Är man van att tälta på vintern kan det vara superhärligt, annars finns stugor att hyra. Den här typen av tur kräver dock mer erfarenhet och kunskap.
Charlotte Grönlund, vandringsexpert på Svenska Turistföreningen:
+ Mörbylångaleden
Mörbylångaleden startar vid brofästet och slingrar sig genom Ölands vackra kulturlandskap hela vägen ner till Ottenby fågelstation. Det är en härlig vandring med en blandning av kultur och natur. Det är en av STF:s så kallade signaturleder och längs vägen finns många mysiga boenden, som STF Vickleby/Bo pensionat och STF Stora Frögården.
+ Smålandsleden
Följ Smålandsleden till Stora Mosse Nationalpark. Det är Sydsveriges största myrområde och de imponerande vidderna för tankarna till fjällvärlden. Leden går genom helt orörda högmosseområden, barrskogar och förbi den fantastiska fågelsjön Kävsjön.
+ Bergslagsleden
En underbar led genom hjärtat av Sverige – det vilda Bergslagen. Vandra i vildmark, djupa skogar och förbi flera sjöar. Prova gärna delen som vi kallar för Signaturled Tiveden, som går genom Tivedens nationalpark. Sov en natt på mysiga STF Tivedstorp och ta en tur genom det trolska landskapet.
+ Hälsingeleden
Endast tre timmar från Stockholm väntar en rad olika vandringsmöjligheter i vildvuxna och vackra Hälsingland. Hälsingeleden är en underskattad led för naturvänner och den kan gärna utforskas med tält. Här väntar sjöar och älvdalar kantade av djup barrskog, och du behöver sällan trängas med andra människor. Missa inte att njuta av utsikten från Blackåsberget. (TT)