Annons

750 miljoner i nytt krisstöd till kulturen

Regeringen förlänger krisstödet till det fria kulturlivet och avsätter nu ytterligare 750 miljoner kronor. Stödet ska bland annat underlätta för verksamheterna att komma i gång igen. Men branschen efterlyser fortfarande en mer långsiktig plan.
Publicerad 17 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Kulturminister Amanda Lind (MP) presenterar ytterligare krispengar till kulturen. Den här gången handlar det om 750 miljoner kronor. Arkivbild.
Kulturminister Amanda Lind (MP) presenterar ytterligare krispengar till kulturen. Den här gången handlar det om 750 miljoner kronor. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Förslaget bygger också denna gång på en överenskommelse med samarbetspartierna Centern och Liberalerna.

Sammanlagt har regeringen nu avsatt 3,53 miljarder kronor i kris- och stimulansstöd under 2021. Kultur- och demokratiminister Amanda Lind understryker att pandemin inte är över än, och att regeringen måste fortsätta stötta kulturlivet med rena krisstöd, men också genom att ge förutsättningar för en återstart.

Annons

– De krisstöd som vi hittills har betalat ut har betytt enormt mycket för väldigt många verksamheter som har undgått konkurs, det har räddat jobb. Det har gjort att man har kunnat ha sin verksamhet på sparlåga och nu påbörja så smått planeringen för en återstart, men behoven är fortsatt enorma, säger hon till TT.

Återstartsutredning

Hög arbetslöshet, svag framtidstro och för vissa verksamheter förlust av halva omsättningen var några av de konsekvenser som nyligen lyftes fram i en rapport från Kulturanalys. Enligt Amanda Lind har regeringen tillsatt en återstartsutredning som undersöker kulturlivet brett och som kommer att presentera sina förslag efter sommaren.

– Det är också viktigt att vi ser vad vi behöver göra för de mer strukturella problemen inom kultursektorn, som pandemin har satt ljuset på. Till exempel villkoren för kulturskapare, säger hon.

Även fortsättningsvis ska den största delen av stödet fördelas av Kulturrådet. Men också Konstnärsnämnden, Svenska Filminstitutet, Författarfonden och Sametinget blir delaktiga i fördelningen.

"Hög tid"

Beskedet är positivt, tycker Mikael Brännvall, vd för Svensk scenkonst, som framhåller att de fria och privata scenkonstverksamheterna fortfarande kämpar för sin överlevnad. Samtidigt efterlyser han en nationell plan för hur scenkonsten ska kunna öppna upp successivt igen i takt med att det medges av smittläget.

– Det här är verksamheter som har väldigt lång framförhållning och om man inte kombinerar stöden med en plan så att de kan ta rätt beslut framåt finns en risk för att uppstarten blir väldigt utdragen, säger han.

Mikael Brännvall skulle helst se ett garantistöd, där staten tar risken om restriktionerna finns kvar i höst. Han tycker att det är hög tid att prata om en "tidssatt" plan för öppningen.

– Det är nu man tar beslut om hur hösten och vintern ser ut så ett garantistöd skulle föra det positiva med sig att man vågar besluta om sina produktioner och därmed anställa frilansare så att allt kommer i gång, säger han.

Faller mellan stolarna

Jan Granvik, förbundsordförande för Musikerförbundet, menar att all hjälp är viktig, även om han tycker att den inte alltid har varit så träffsäker. För många musiker har det också varit svårt att söka den här typen av stöd.

– En del av de här stöden har också byggt på att man ska visa förlorade kontrakt, men för många musiker är det spelningar som man skulle ha fått men som man inte vet om, pandemin har ju varat så länge, arrangörerna har inte kunnat boka, säger han och får medhåll av förbundets jurist, Anton Gunnars.

Annons

– Det här ett steg i rätt riktning, men problemet med de här bidragen är att det alltid är några som faller mellan stolarna, säger Anton Gunnars.

En enskild musiker som har gått miste om många spelningar kan få maximalt cirka 50 000 i en omgång från Konstnärsnämnden, menar han. Han förstår att det är svårt att utforma stöd som träffar rätt för samtliga, men tycker att det hade varit bättre att lätta på reglerna för en a-kassa som kunde nå alla.

– Nu blir det sporadiska bidrag. Vi är såklart glada över stöd men för våra medlemmar hade det varit bättre med en stadigvarande inkomst så att man vet att man klarar sig igenom det här, säger Anton Gunnars.

Erika Josefsson/TT

Carl Göransson/TT

Elin Swedenmark/TT

Fakta: Krisstöd

Fakta: Krisstöd

Regeringen har i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna föreslagit sammanlagt 3,53 miljarder kronor i kris- och stimulansstöd till det fria kulturlivet under 2021.

Under 2020 beviljades kultursektorn, den privata och offentliga, 4 miljarder kronor extra på grund av pandemin, varav 1,5 miljarder fördelas under 2021.

1 april presenterade regeringen ett helt nytt stöd på 3 miljarder kronor för evenemang som tvingas ställa in eller begränsas på grund av pandemin och dess restriktioner. Tanken är att det stödet ska kunna ges för arrangemang planerade för perioden juli–december 2021. Även exempelvis mässor och marknader samt idrotts- och andra sportevenemang kan få del av dessa pengar. Staten ska då gå in och ta en del av kostnaden, som mest 70 procent av de kostnader som inte täcks av intäkter eller andra stöd.

Regeringen har ännu inte berättat hur evenemangsstödet ska fördelas.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons