Annons

Kraftigt lyft för data via mobilen

Publicerad 17 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Datatrafiken i svenska mobilnät ökade med 36 procent i fjol, bland annat med draghjälp från 5G-nät. Arkivbild.
Datatrafiken i svenska mobilnät ökade med 36 procent i fjol, bland annat med draghjälp från 5G-nät. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Datatrafiken i de svensk mobilnäten ökade med 36 procent i fjol, enligt en rapport om den svenska telekommarknaden från Post- och telestyrelsen (PTS).

Det kan jämföras med ökningen på 26 procent 2019.

Annons

"Nästan all datatrafik går via 4G-näten, men viss användning i 5G-nät syntes för första gången under 2020", skriver PTS i ett pressmeddelande.

Antalet samtalsminuter i mobilnäten ökade samtidigt med 11 procent, vilket är den snabbaste ökningstakten på många år, enligt PTS-rapporten.

"Antalet abonnemang för fast bredband via fiber ökade med 9 procent och står nu för tre fjärdedelar av alla fasta bredbandsabonnemang. Mer än 80 procent av alla abonnemang för fast bredband har en nedladdningshastighet på minst 100 Mbit/s", skriver PTS.

Antalet abonnemang för fast telefoni minskade med 15 procent, men antalet trafikminuter inom fast telefoni ökade.

"Ökningen beror på större användning bland företagskunder", skriver PTS.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons