Annons

Krav: Polen måste värna hbtq-rättigheter

Publicerad 17 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Stolta deltagare i 2019 års prideparad i Warszawa, Polen. Landet får nu kritik för hur man behandlar hbtq-personer. Arkivbild.
Stolta deltagare i 2019 års prideparad i Warszawa, Polen. Landet får nu kritik för hur man behandlar hbtq-personer. Arkivbild.Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

På måndagen överlämnade ambassadörer och diplomater från ett 40-tal rad länder, däribland USA och Sverige, ett brev till Polen där man kräver att landet måste bli bättre i att värna hbtq-personers rättigheter i landet.

"Vi uttrycker vårt stöd i arbetet med att sprida kunskap om de problem som drabbar homosexuella, bisexuella, transpersoner och intersexpersoner, samt grupper som möter liknande diskriminering, i dagens Polen", skriver länderna i brevet.

Annons

"För att freda grupper som behöver skyddas från verbala och fysiska attacker samt hatbrott så måste vi samverka för en miljö av icke-diskriminering, tolerans och ömsesidig respekt", lyder brevet fortsatt.

I december i fjol klassade Europarådet Polen som det sämsta landet i hela EU vad gäller hbtq-personers rättigheter. Det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa har tidigare sagt att hbtq-rättigheter är en del av en "invasiv utländsk ideologi som undergräver polska värderingar och kärnfamiljens status". Det har också förts kampanjer där "hbtq-ideologi" liknats vid kommunismen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons