Kultur och nöje

Malmöfestivalen ställs in i år igen

För tre år sedan slog Steve Angelo publikrekord på Malmöfestivalen. 28 000 kom och såg honom spela på Stortorget då. Så blir det inte i år. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

För andra året i rad ställs Malmöfestivalen in, rapporterar Sydsvenskan. Återigen är det pandemin som ställer till det för festivalen, som den här gången skulle ha flyttats från stadens torg till dess parker under augusti.

"Det är såklart tungt att behöva ställa in i år igen, men vi måste ha respekt för det rådande läget. Malmöfestivalen handlar om att mötas, att tillsammans under flera dagar uppleva musik, mat och kultur. Jag tror att 2022 blir ett fantastiskt år för detta", säger David Östberg, en av tre projektledare, till festivalens hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Lena Philipsson turnerar nästa år

Lena Philipsson ska turnera nästa år. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Artisten Lena Philipsson beger sig ut på turné nästa år. Förra sommaren gav hon ut sitt 13:e soloalbum "Maria Magdalena" och ska nu framföra låtar både från den skivan, blandat med äldre låtar.

"Det blir mycket musik, gammalt och nytt. Jag kommer även jobba med bilder och videor eftersom det är ett genomgående tema kring senaste skivan", säger Lena Philipsson i ett pressmeddelande.

Turnén har premiär i Norrköping den 25 februari 2022. Därefter besöker hon bland annat Växjö, Malmö, Stockholm, Göteborg, Skellefteå, Luleå och Karlstad.

Kultur och nöje

Johan Glans invaderar USA som utomjording

Komikern Johan Glans spelar utomjording i mänsklig köttkostym i den nya sci-fi-komedin 'Home invasion' på Viaplay.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I "Home invasion" spelar komikern Johan Glans Al Family, en antropolog från en annan planet som infiltrerar ett villaområde på jorden.

– Det är så mycket vardagshumor nu, typ om hur det är att ha delad vårdnad, så det är uppfriskande att se något som är helt spejsat, säger Johan Glans.

Den flitige komikern är just nu aktuell med den skruvade sci-fi-komedin "Home invasion" för Viaplay. Serien är gjord helt på engelska med amerikanska skådespelare. Som ensam svensk spelar Glans utomjordingen Al som går in i rollen som familjefar och får sällskap av den bitska mamman Val (Nishi Munshi) och uppkäftiga dottern Jamie (Jadah Marie). De maskerar sig som människofamilj med efternamnet "Family", allt för att förbereda en kommande invasion i sann "V" och "Body snatchers"-anda.

"Möjligheterna är oändliga"

Manuset påminde framförallt Johan Glans om Douglas Adams "Liftarens guide till galaxen", och han tilltalades av friheten som science fiction-genren erbjuder.

– Möjligheterna är oändliga. Man kan resa i tiden, man kan teleportera hit dinosaurier, man kan dubblera sig. Det finns liksom inga begränsningar. Universum är ju fullkomligt absurt och antingen kan man tycka att det är läskigt eller så ser man det komiska i det, säger Johan Glans.

Glans var i Los Angeles för att göra serien "Swedish dicks" tillsammans med Peter Stormare när han blev vän med producenten till "Home invasion". Rollbesättningen bestod till en början uteslutande av amerikaner men producenten Melanie DiPietro tyckte att Glans vore utmärkt i rollen som den töntiga pappan i den utomjordiska familjen, och rollen skräddarsyddes efter honom.

– Det passar ju perfekt att ha lite svensk accent. Al kan ändå inte smälta in bland människor, säger Johan Glans.

Mer betraktare än deltagare

TT: Har du själv känt dig som en utomjording?

– Ja som stå-upp-komiker står man ofta utanför och betraktar. Det är som att jag står på månen och tittar ner på jorden och undrar "varför gör vi på det här sättet?" Min karaktär är antropolog och fullkomligt fascinerad av människor och livet på jorden, det kan jag absolut identifiera mig med, säger Johan Glans.

Han menar att förmågan att känna sig mer som en betraktare än deltagare kan vara både på gott och ont.

– Vissa grejer som händer kan kännas för jävliga medan de pågår, samtidigt som man tänker att det finns något där som kan bli material.

TT: Vilken sorts kultur vore bäst att skicka till utomjordingar så att de får ett bra intryck av jorden?

– Det skulle vara någon av mina stand-up-föreställningar, säger Johan Glans ödmjukt.

Kristoffer Viita/TT

Johan Glans har många järn i elden. Förutom rollen som utomjordingspappan Al Family i 'Home invasion' fick han färga håret rött för rollen som Ville Vessla i en kommande nyinspelning av 'Ture Sventon' som dyker upp till jul.
Johan Glans har många järn i elden. Förutom rollen som utomjordingspappan Al Family i "Home invasion" fick han färga håret rött för rollen som Ville Vessla i en kommande nyinspelning av "Ture Sventon" som dyker upp till jul.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Komikern Johan Glans är aktuell i sci-fi-serien 'Home invasion' på Viaplay. Inspelad med amerikanska skådespelare helt på engelska. Den amerikanska producenten tyckte att Glans passade som handen i handsken som den töntiga utomjordingspappan Al Family.
Komikern Johan Glans är aktuell i sci-fi-serien "Home invasion" på Viaplay. Inspelad med amerikanska skådespelare helt på engelska. Den amerikanska producenten tyckte att Glans passade som handen i handsken som den töntiga utomjordingspappan Al Family.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: Home invasion

Genre: Komedi

Premiär: 20 juni 2021 på Viaplay

I rollerna: Johan Glans, Morena Baccarin, Nishi Munshi, Jadah Marie med flera.

Regi: Don Bitters

Antal avsnitt: 6

Åldersgräns: Barntillåten

FAKTA

Fakta: Johan Glans om...

...sin rollperson Al Family:

– Det är en viktig grej att han tycker om människor och planeten jorden så mycket att han inte vill lämna den, så han blir som hjärtat i serien. Jag ser fram emot att se den med min egen familj. Det handlar om de här "personerna" som tvingats ihop och ska låtsas som om de är en familj, och efter hand blir det på riktigt och lär sig vad det innebär att vara människor och mänskliga.

...drömpubliken för "Home invasion":

– Alla som gillar kul och science fiction. Det passar för alla som är mellan 10 och 100 år.

Malmö

Främmande fågel på Malmö konsthall

Utan titel. Detalj ur installationsbild.
Foto: Helena Toresdotter
Malmö
Kultur och nöje
Konst Britte Montigny stiftar bekantskap med Leonilsons konst – och gillar den.

Sommarens och den tidiga höstens stora utställning på Malmö Konsthall är en retrospektiv hyllning till den brasilianske konstnären José Leonilson (1957-1993). En hyllning som dels faller inom ramen för projektet Öppna Malmö som under 2020-2022 ska lyfta frågor om diskriminering och rasism, dels ingår i World Pride som under 2021 pågår i Malmö och Köpenhamn.

I detta dubbla sammanhang framstår Leonilson onekligen som en given kandidat. Han var homosexuell och avled i sviterna av aids – som hade (nästan) samma traumatiserande effekt på 1980-och 90-talens människor som covid-19 har i dag – och i sitt hemland diskriminerades han såväl för sin läggning som för sin hudfärg. (I en teckning jämför han sin situation med att naken balansera på en lina över ett hav med hungriga hajar).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Foo Fighters släpper discoskiva

Dave Grohl och Foo Fighters ska testa discogenren. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det amerikanska rockbandet Foo Fighters gör en musikalisk helomvändning och släpper en discoskiva – för att hylla bandet Bee Gees, skriver BBC.

Under namnet Dee Gees, som i Dave Grohls initialer, ska bandet göra en skiva med fyra coverlåtar: klassikerna "Night fever", "Tragedy", "You should be dancing" och "More than a woman".

Dessutom ska man göra en ny version av Andy Gibb's "Shadow dancing". Nyheten meddelades av en falsettsjungande Grohl, och skivan – som har fått namnet "Hail satin" släpps 17 juli.

Kultur och nöje

Bara 0,16 procent smittades på Eurovision

Publiken såg Måneskin ta hem segern i Eurovision. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det blev ingen stor spridning av coronaviruset på Eurovision song contest, trots en publik på nästan 30 000 personer, skriver Aftonbladet. Sammanlagt hölls nio shower i Rotterdam i Nederländerna. Men bara 48 personer, eller 0,16 procent, smittades av de 29 875 som var på plats, visar tester nu.

Det innebär en lägre smittspridning i Ahoy arena än i övriga Nederländerna under samma period, enligt forskningsprojektet Fieldlab Evenementen, som genomförde testerna.

Samtliga i publiken var tvungna att uppvisa ett negativt antigentest som var högst 24 timmar gammalt för att släppas in i arenan, och besökarna ombads dessutom att testa sig igen efter fem dagar.

Att statistiken har dröjt till en månad efter sändningarna beror på att lokala smittskyddsmyndigheter skulle ges möjlighet att genomföra smittspårning.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Varför är spelindustrin en av de snabbast växande branscherna i Sverige?

www.storspelare.se

Under de senaste åren har den svenska spelindustrin varit på frammarsch, vuxit snabbt, och genererat stora intäkter. Du kanske har hört talas om flera spel som har varit framgångsrika. Bakgrundshistorien är att den svenska spelindustrin har kunnat lansera spel som har visat sig vara framgångsrika, och som har kunnat stå sig i konkurrensen med några av världens bästa spelindustrier.

Enligt flera rapporter lanserades cirka 442 spel under 2020, en indikation på framgången och behovet av att anställa fler för att kunna konkurrera i branschen. Den svenska spelindustrin har inte blivit framgångsrik över en natt, utan det finns anledningar till att spelindustrin är en av de snabbast växande branscherna i Sverige. Låt oss titta på några av anledningarna.

Den perfekta mixen av teknologi och design i spel

Teknologi och design är två mycket viktiga områden i videospelsvärlden som bidrar till att attrahera uppmärksamhet från nya spelare, och locka dem att spela de här spelen. Den svenska spelindustrin erbjuder högsta kvalitet inom båda dessa områden.

Vi kan se detta genom många onlinespel som engagerar spelare, som den avancerade och användarvänliga designen av Online Poker spel. Spel som dessa har den perfekta mixen av teknologi och design, och ger därmed spelarna möjlighet att njuta av spelet samtidigt som de tävlar. Tänk dock på att spela ansvarsfullt.

Dessutom finns det en assimilering av gamerkulturen i det svenska samhället. Den behandlas med samma respekt som alla andra kulturområden, och dess betydelse värderas högre än någonsin.

En industri på frammarsch

Många spel utvecklas av ett antal svenska företag i världen, och dessa har blivit populära och gett miljontals dollar i intäkter. Under de senaste åren har detta genererat hisnande summor. Idag verkar siffrorna bara öka i stället för att minska, vilket betyder att industrin är på frammarsch och gör stora framsteg. Svenska spelutvecklare har utvecklat spel som har tagit världen med storm. Nu ser det ut som att de är redo att konkurrera på den internationella scenen mot länder som har en utvecklad spelindustri i mycket större skala, och klara sig bättre än dem.

Närvaron av en spelkultur

En annan anledning till att spelindustrin i Sverige växer är att man främjar sin spelkultur. Sverige hittar alla möjliga sätt att stötta sin spelindustri, som verkar gå bra. De förstår att det inte räcker att bara utveckla spel. Att skapa en medvetenhet kring detta bidrar också till att marknadsföra det mer, i det här fallet genom att arrangera olika spelevent. Sverige är redan världens näst bästa E-sport-marknad. I samarbete med några kända Youtubers, har man arrangerat event för mjukvaruutvecklare och spelare för att hjälpa dem att förbättra sin kreativitet och sin speltalang, och främja industrin så mycket som möjligt. Videospel används också i utbildningssystemet i Sverige och marknadsförs som en sektor med goda anställningsmöjligheter, vilket gör spelindustrin ännu mer framgångsrik.

Huvudbudskap

Som så många andra branscher, växer spelindustrin snabbt i Sverige på grund av de fantastiska möjligheter man drar nytta av, och att man producerar spel av hög kvalitet som lätt kan mäta sig med konkurrenternas spel. Nu har de öppnat dörrarna för alla spelutvecklare i världen, och vill låta dem bli en del av den här växande industrin i Sverige.

Kultur och nöje

Fricky och Timbuktu spelar i det gröna

Erik 'Fricky' Friman på scen. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Under några veckor senare i sommar bjuds det på livemusik i Hagaparken i Stockholm.

Den 30 juli till 17 augusti uppträder i tur och ordning Fricky, Sabina Ddumba, Deportees, Moneybrother, Mwuana, Imenella, Jelassi och Mona Masrour, Timbuktu och Masaka Trio samt Titiyo.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Hon ska leda "Sverige mot Norge" med Svan

Marit Bjørgen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Hagen/NTB
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nu står det klart vilka som leder de kommande omgången av "Sverige mot Norge" på TV4.

Den svenska skidlegendaren Gunde Svan återvänder till programledarjobbet och den här gången får han sällskap av den åttafaldiga OS-guldmedaljören Marit Bjørgen, som tidigare varit med som deltagare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sabina Ddumba släpper album

Sabina Ddumba. Arkivbild.
Foto: Naina Helén Jåma / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Artisten Sabina Ddumba har gett ut ett nytt album. Skivan heter "The forgotten one" och med sina nya låtar har hon bestämt sig för att följa sin egen väg och att inte tänka så mycket på andra, förklarar hon i ett pressmeddelande.

"Det har varit mer influenser från det jag lyssnar på själv och var jag kommer ifrån. Innan har jag velat göra musik för alla, från mormor till barnbarn. Det spelar inte lika stor roll längre, nu vill jag göra musik som jag och mina kompisar skulle lyssna på", säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL