Annons

Nödlösningen lyfter i laget

Hon kom in som en nödlösning i VM 2019.
Men bröstsimmaren Sophie Hansson blir allt starkare som frisimmare i det svenska laget på 4x100 meter fritt som blev femma i EM-finalen.
– Det är kul att det går framåt och att jag visar resultat, säger hon.
Publicerad 17 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Sara Junevik, Michelle Coleman, Sophie Hansson och Louise Hansson slutade femma i lagkappen, 4x100 meter fritt.
Sara Junevik, Michelle Coleman, Sophie Hansson och Louise Hansson slutade femma i lagkappen, 4x100 meter fritt.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hansson, som är inkvalad i OS på 100 meter bröstsim, satte personligt rekord med flygande start med 54,78. Det är dryga sekunden snabbare än i VM-finalen 2019 då det svenska laget slutade sexa.

Då fanns också Sarah Sjöström med som ankare – nu saknas hon på grund av armbågsskadan.

Annons

Men om allt går som planerat finns Sjöström med i OS och då har Sverige ett riktigt slagkraftigt lag.

Om det nu blir en OS-start.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har varken tagit ut frisimslaget eller damernas medleylag ännu, trots att båda tog sig till VM-final 2019 och därmed klarat OS-kriteriet.

Utan Sjöström hade Sverige inget att göra med medaljstriden. Kvartetten Michelle Colemab (54,34 på startsträckan), Sara Junevik (55,67), Sophie Hansson och Louise Hansson (53,93) fick totaltiden 3.38,72.

Det var drygt 4,5 sekunder efter segraren Storbritannien som besegrade tvåan Nederländerna med ynka 12 hundradelar. Sveriges marginal fram till trean Frankrike var 2,8 sekunder.

Lagkappen var en av fyra finaler första dagen. På 400 meter medley tog hemmastjärnan Katinka Hosszu sitt fjärde EM-guld i karriären. Den 32-åriga superstjärnan, kallad "Iron Lady" för att hon simmar så många grenar, har dessutom fem VM-guld och är regerande OS-mästare på distansen.

Göran Sundberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons