Annons

Tusse laddar inför semin: "Lite nervös"

På tisdag kväll smäller det – då avgörs Tusse Chizas framtid i Eurovision Song Contest.
– Nu känner jag verkligen att man måste hitta fokus för att vara lugn och sätta energin på riktigt, säger han.
Publicerad 17 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Tusse Chiza laddar upp inför den första semifinalen i Eurovision Song Contest.
Tusse Chiza laddar upp inför den första semifinalen i Eurovision Song Contest.Foto: Jessica Gow

Ett vanligt Eurovision-år brukar det vara full rulle utöver repetitionerna på arenan. Men i stället för att uppträda på klubbar i Rotterdam och träffa fans måste Tusse Chiza tillbringa större delen av tiden ensam på sitt hotellrum.

– Det kan bli en viss rastlöshet ibland, men jag känner ändå att jag har mycket att tänka på. Även om man kanske har en ledig kväll tänker man på vilken kamera man ska sätta i morgon, eller "hur gick låten nu igen?", säger Tusse Chiza.

Annons

Förutom att plugga inför studenten och titta på serier har Tusse Chiza en fritidssysselsättning som har väckt uppmärksamhet i Rotterdam: Nätdejting.

– Det är galet! Det är ingen stor grej för mig, andra spelar "Candy crush", säger han.

TT: Har några fans skrivit till dig?

– Det har de, det är skitkul att de är så engagerade och hejar på. Det är jättenajs med sådant, man känner sig lite instängd och ensam ibland medan omvärlden snurrar på som vanligt. Det är kul att folk hör av sig, säger han.

Bryr sig inte om odds

För några veckor sedan tippade spelbolagen att Tusse Chiza skulle placera sig någonstans kring topp fem–sex i finalen, men efter de första repetitionerna har hans odds blivit högre. Men vad spelbolagen tror är ingenting han lägger någon tyngd vid, säger han.

– Jag vet inte vilka som bettar, men jag tror inte att de som bettar är de som röstar. Men när det väl är dags live kommer jag att ha skitkul på scenen och verkligen gå all in med den glädjen och kärleken låten representerar för mig, säger han.

TT: Kommer du att ta dig vidare från semifinalen?

– Jag vågar inte säga någonting annat än ja, det tror jag.

Han vill själv inte spekulera i vem som är den största konkurrenten i tävlingen, men säger att han själv har minst sju favoritbidrag.

– Jag tycker att Sverige ska vinna, men det är så mycket bra nummer och framträdanden i år. Det är ett år när man inte vet, det kan gå hur som helst!

Rörligare på scenen

Annons

Inför Eurovision Song Contest har Tusse Chiza uppgraderat sina scenkläder. Den vinröda kavajen är kapad i ärmarna och handskarna har betydligt mer "bling".

– Vi ville ta det vidare, men också öka rörligheten, genom att kapa kostymen får man ut mer av "dansmovesen", säger han.

TT: Är du nervös inför semifinalen?

– Man är lite nervös, men det är bara bra. Den här lilla känslan i magen betyder bara att det är viktigt för en.

Den första semifinalen sänds den 18 maj.

Sofia Sundström/TT

Tusse Chiza unför sitt hotell i Rotterdam – här tillbringar han all tid när han inte repeterar.
Tusse Chiza unför sitt hotell i Rotterdam – här tillbringar han all tid när han inte repeterar.Foto: Jessica Gow
Fakta: Största hoten mot Tusse i semifinalen

Fakta: Största hoten mot Tusse i semifinalen

1. Malta: Destiny – "Je me casse".

Den 18-åriga maltesen är en av Eurovision Song Contest stora favoriter. Låten är skriven av svenskarna Malin Christin, Nicklas Eklund och Amanuel Dermont, samt brittiske Pete Barringer.

2. Cypern: Elena Tsagrinou – "El Diablo".

26-åringen från Grekland debuterar i Eurovision Song Contest, men har medverkat i flera tv-program tidigare. Låten är skriven av bland andra svenske Jimmy "Joker" Thörnfeldt.

3. Litauen: The Roop – "Discoteque".

Efter att ha varit favorittippad i förra årets inställda Eurovision Song Contest är The Roop tillbaka. Nu vill de föra in mer disco i tävlingen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons