Annons

USA uppges åter stoppa FN-uttalande om Israel

USA blockerar för tredje gången ett utkast till FN-uttalande för att stoppa våldet i Mellanöstern och skydda civilbefolkningen, enligt diplomatkällor.
Publicerad 17 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ett hus i norra Gaza som träffats av israeliskt flyganfall på måndagsmorgonen.
Ett hus i norra Gaza som träffats av israeliskt flyganfall på måndagsmorgonen.Foto: Foto: Hatem Moussa/AP/TT

Utkastet har tagits fram av Kina, Tunisien och Norge och lades fram för godkännande inför säkerhetsrådet på måndagen. Men USA antyder att man "för närvarande inte kan stödja uttalandet", enligt källorna.

I utkastet uppmanas parterna till en deeskalering av situationen, att upphöra med våld och respektera internationell humanitär rätt inklusive skydd av civila, särskilt barn.

Annons

Säkerhetsrådet känner djup oro krisen i Gaza och för att palestinska familjer ska tvingas lämna sina hem i östra Jerusalem, framgår det av texten. Vidare påpekar man vikten av internationell medling och att få till stånd en tvåstatslösning.

Säkerhetsrådet har hållit tre krismöten om den eskalerande krisen veckan som gått, senast under söndagen, utan att komma fram till en gemensam ståndpunkt. President Joe Biden hänvisar till amerikansk diplomati bakom kulisserna, bland annat är sändebudet Hady Amr på plats för att tala med parterna. Ett FN-uttalande skulle kunna bli ett bakslag, enligt Biden.

USA:s utrikesminister Antony Blixen sade på en presskonferens i Köpenhamn på måndagen att man "inte står i vägen för diplomati".

Ett nytt krismöte i säkerhetsrådet kommer att hållas på tisdag, enligt den norska delegationen.

"Situationen på marken fortsätter försämras. Oskyldiga civila fortsätter dödas och skadas. Vi upprepar: Upphör med striderna. Stoppa fientligheterna nu", skriver delegationen på Twitter.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons