Annons

Nödhjälp till Gaza stoppas vid gränsövergång

Israel har åter stängt gränsövergången Kerem Shalom till Gaza, kort efter att den öppnades under tisdagen. Det försvårar för internationell nödhjälp att nå Gazaremsan medan behovet växer.
Publicerad 18 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Resterna av en byggnad som bland annat hyste en vårdcentral i Gaza stad.
Resterna av en byggnad som bland annat hyste en vårdcentral i Gaza stad.Foto: Foto: Adel Hana/AP/TT

Efter över en veckas strider och fler än 200 dödsoffer på den palestinska sidan är behovet av humanitär hjälp stort. När Israel på tisdagen meddelade att Kerem Shalom-korsningen öppnas för att släppa igenom lastbilar med bland annat mediciner och sjukvårdsmaterial välkomnade FN beskedet.

Kort därefter kom budskapet från Israels militär att gränspassagen åter stängts.

Annons

"Efter att Kerem Shalom-korsningen utsatts för granatbeskjutning ... har beslut fattats om att stoppa resten av lastbilarna från att komma in", lyder ett uttalande från militären.

Risk för humanitär katastrof

Krisen riskerar utlösa en humanitär katastrof i Gaza om inte hjälp tillåts komma in de närmaste dagarna, enligt FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp, Ocha.

– Humanitärt tillträde till och från Gaza för personal och varor måste upprätthållas och lämpliga åtgärder vidtas för fortsatt fri rörlighet inom Gaza, sade Jens Laerke, talesperson för organisationen, på en pressträff i Genève.

Israels bombningar av Gaza - med syftet att förstöra Hamas underjordiska tunnelsystem - har hittills dödat 213 palestinier, bland dem 61 barn, enligt hälsodepartementet i Gaza. Över 130 byggnader har förstörts och 316 är så skadade att de är obeboeliga.

Covidlaboratorium förstört

Sex sjukhus och nio vårdcentraler har skadats, enligt Ocha.

Det enda laboratoriet på Gazaremsan där covidtester har kunnat analyseras har slagits ut av ett israeliskt flyganfall på måndagen, enligt palestinska myndigheter.

I Israel krävdes ytterligare två dödsoffer under tisdagen och antalet är nu uppe i tolv, sedan tung raketbeskjutning från Hamas dödade två thailändska arbetare i en fabrik i staden Eshkol och skadade flera.

Fler stöder eldupphör

FN:s säkerhetsråd håller under tisdagen sitt fjärde krismöte med anledning av den eskalerande konflikten. Hittills har man inte enats om ett uttalande.

USA:s president Joe Biden sade i måndags till Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han stöder ett eldupphör, utan att kräva ett omedelbart stopp för striderna. Enligt Vita huset är Washington involverat i "tyst, intensiv diplomati".

Samtidigt ställer sig flera andra länder bakom kravet på ett eldupphör. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Jordaniens kund Abdullah uppmanar till ett snabbt eldupphör, för att skapa möjligheter för politiska förhandlingar, meddelar Merkels talesperson. Även Frankrikes president Emmanuel Macron och Egyptens Abdel Fattah al-Sisi manar till ett eldupphör.

Inget "quick fix"

Annons

Men Israel har inget intresse av en snabb lösning, enligt Mark Regev, rådgivare till premiärminister Benjamin Netanyahu. En sådan skulle endast leda till ett nytt Gaza-krig inom en månad, anser Regev.

– Vi vill komma ur det här med en lösning som ger en hållbar period av fred och lugn. Inte något "quick fix" som snabbt faller isär, säger han till BBC.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons