Annons

Mannen bakom klassisk dansk VM-låt död

Sommaren 1986 rullade refrängen ""Vi er røde, vi er hvide" över läktarna när Danmark gjorde succé – till en början – i fotbolls-VM 1986 i Mexiko.
Mannen bakom låten, den danske musikern Michael Bruun, har avlidit rapporterar danska medier.
Publicerad 18 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Preben Elkjær gör mål mot Skottland i VM 1986. Samtidigt toppade han listorna som en av sångarna i fotbollslåten "Re-Sepp-Ten".
Preben Elkjær gör mål mot Skottland i VM 1986. Samtidigt toppade han listorna som en av sångarna i fotbollslåten "Re-Sepp-Ten".Foto: AP/TT

När det danska fotbollslandslaget likt den fula ankungen växte upp på 1980-talet och blev en vacker svan i form av dansk dynamit var det till tonerna av "Vi er røde, vi er hvide".

Låten, som egentligen heter "Re-Sepp-Ten" ekar fortfarande i radiokanaler och på läktarna när Danmark spelar, och lär göra så igen när laget möter Finland, Belgien och Ryssland i sommarens EM.

Annons

Den skrevs inför fotbolls-VM 1986 och är full av referenser till såväl HC Andersen-sagor som det rödvita landslaget. Titeln är till exempel en ordlek på segerrecept och dåvarande förbundskaptenen Sepp Pionteks namn.

Michael Bruun hade som musiker och producent redan stått bakom en rad inhemska hitlåtar när han 1984, inför det EM som skulle bli dansk fotbolls genombrott, skrev en låt där Danmarks svar på Sven Jerring, Gunnar "Nu" Hansen, rappade om fotboll.

Den blev ingen större framgång, men sida vid sida med samma medförfattare – Jarl Friis-Mikkelsen och Henrik Bødtcher – var han beredd två år senare när nästa mästerskapslåt skulle tas fram. Preben Elkjær & co gjorde succé såväl bakom mikrofonen som på plan – VM-debutanten slogs ut i åttondelsfinal – och resten är, som det heter, historia.

Michael Bruun avled hastigt på måndagen, 70 år gammal. Han efterlevs av tre barn, bland dem dottern Amalie, mer känd som hårdrocksartisten Myrkur.

Martin Yngve/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons