Annons

Tusse: Tortyr att vänta på resultatet

Det blev en nervkittlande semifinal för Sverige, men till slut knep Tusse Chiza en finalplats i Eurovision – efter produktionens stora kameramiss.
– Det känns sjukt bra, det är en lättnad, säger han.
Publicerad 19 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Tusse Chiza är vidare i Eurovison Song Contest.
Tusse Chiza är vidare i Eurovison Song Contest.Foto: Jessica Gow/TT

Sverige blev det åttonde landet att få en finalplats i den första semifinalen av Eurovision Song Contest. Tusse Chiza beskriver väntan på resultatet som "tortyr" och berättar vad som pågick bakom kulisserna.

– Man ser lätt vem som går vidare genom att lista ut var kameramannen står. Han kom först till oss, så vi tänkte "Yes!". Men sedan gick han. Han kom tillbaka efter ett tag och vi kände "Ja!", men han gick igen!

Annons

– Han teasade oss fyra gånger! Tredje gången kände jag "förlåt Sverige, jag har gjort er besvikna men vi gjorde vårt bästa och njöt".

Firar med skola

Den 19-åriga Tällbergsbon berättar att han känner en viss prestationsångest på grund av hur Sverige har presterat i musiktävlingen tidigare.

– Vi har haft så grymma representanter som är helt fantastiska. Jag ville inte vara den som tappade bollen. Jag vill hedra Sverige och visa att vi fortfarande är starka i musik.

TT: Hur ska du fira det här?

– Jag kommer att gå och lägga mig, det är en sådan spänning inför numret, man är uppe i varv. Under numret blir det världens urladdning, säger han.

Kameran gick sönder

Sverige kommet att starta i den andra delen av finalen, men exakt startnummer är inte klart. Innan dess ska Tusse Chiza ladda upp – med läxor.

– Jag kommer att vila, och göra en och annan läxa. På riktigt! Det är inte många veckor kvar till studenten och jag måste få undan några uppgifter. De senaste två dagarna har jag tagit en paus före Eurovision för att fokusera, men i morgon blir det lite skola, säger han.

Rent tekniskt blev det inte en okomplicerad historia för Sverige. När det var Tusses tur att kliva upp på scenen gick en av produktionens kameror sönder, och bilderna i numret satt inte som de skulle, berättar delegationschefen Lotta Furebäck.

– Det var den kameran som ger oss två närbilder och lite större bilder. Man undrar ju hur mycket det har påverkat numret och hur mycket det påverkade Tusse, men det var inte bärande. Tusse var nöjd och dansarna var nöjda, säger hon.

TT: Hur säkerställer ni att det inte händer i finalen?

Annons

– Det är ett teknikstrul så det var ingenting som varken de eller vi kunde rå över. Vi hoppas att de åtgärdar det inför finalen, säger Lotta Furebäck.

Sofia Sundström/TT

Sverige är vidare till final i Eurovision Song Contest.
Sverige är vidare till final i Eurovision Song Contest.Foto: Jessica Gow/TT
Fakta: De gick vidare till finalen

1. Norge, Tix med "Fallen angel".

2. Israel, Eden Alene med "Set me free"

3. Ryssland, Manizha med "Russian woman"

4. Azerbajdzjan, Efendi med "Mata Hari"

5. Malta, Destiny med "Je me casse"

6. Litauen, The Roop med "Discoteque"

7. Cypern, Elena Tsagrinou med "El Diablo"

8. Sverige, Tusse med "Voices"

9. Belgien, Hooverphonic med "The Wrong Place"

10. Ukraina, Go_A med "Shum"

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons