GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kärleken till mat och odling driver henne

Helena Ingvarsson njuter av den pågående Matrundan på Österlen. Hon är föreningens ordförande och tror att årets upplägg kommer fungera fint trots den pågående pandemin.
Helena Ingvarsson växte upp på landet och tog länge för givet att det alltid skulle gå att hitta bra råvaror att laga sina måltider av. Under årens lopp har hon jobbat allt mindre med ekonomi - och allt mer med mat.
Personligt • Publicerad 19 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En kvinna i naturen.
En kvinna i naturen.
Foto: Joost ter Waarbeek

– Förra året klarade sig butikerna bra, de som hade boende hade det lite värre. Efter några helger nu i år så känns det som att det fungerar jättebra, säger ordförande Helena Ingvarsson som är nöjd med att människor sprider ut sig över de fem helger som Matrundan arrangeras på Österlen i år.

Precis som välkända konstrundan, reser människor runt till olika tillverkare, handlar och tittar på produktionen på plats.

Uppväxten

På landet utanför Falkenberg växte Helena upp som näst yngst i en syskonskara om sju. Pappa var lantbrukare och centerpolitiker och mamma tog hand om sju barn, och sommarbarn om somrarna.

Helena lärde sig att mamma och pappa litade på henne och hon kom att få bra självförtroende och självkänsla från hemmet tror hon. På matbordet serverades kött från den egna gården och grönsaker i säsong.

– Mammas vaxbönor kan jag fortfarande drömma om, säger hon.

Självförtroendet växte när hon reste som au pair till USA och när hon kom hem gav hos sig av till Stockholm för att söka jobb. I bagaget hade hon studier i ekonomi och marknadsföring och lite arbetslivserfarenhet.

Hon blev kvar i Stockholm i 15 år och jobbade bland annat på Nordbanken Finans i flera år i allehanda olika befattningar, upp till chefsnivå. Tidigt skaffade hon sig ett litet torp på Ekerö utöver sin lägenhet. I torpet odlade hon potatis och rabarber och syskonen, varav halva skaran slutligen flyttade till Stockholm, hälsade gärna på vid den gröna täppan.

Kompisar i restaurangbranschen

Många vänner jobbade i restaurangbranschen så matsnack var en del av vardagen. Åt gjorde hon gärna på Södermalm, stekt fläsk med lök, eller köttbullar. Skulle hon handla åt sig själv tog hon sig till Hötorgshallen för att gå runt och titta på råvarorna bakom glasdiskarna innan hon tog ett beslut. Men med tiden blev det allt fler som skulle ut och äta på Södermalm. Det blev så poppis att det blev besvärligt för lokalbefolkningen att sätta sig på kvarterskrogen utan att planera dagar i förväg.

Hela storstadslivet kändes mer komplicerat och det här hände samtidigt som hon träffade en man från Falkenberg, som vid denna tid bodde i Malmö. Vid 38-årsålder lämnade hon huvudstaden för att skapa sig ett liv i Malmö med kärleken.

Men i praktiken blev det inte så mycket tid i den skånska storstaden. I jobbet som divisionschef på ”IL sekretess” reste hon mycket och Malmö drog inte när det var dags att ha fritid. Efter en tid köpte hon själv en avstyckad gård mitt ut i ingenstans mellan Skåne Tranås och Frörum på Österlen. Sambon var inte så intresserad av renoveringsarbetet och med tiden gled de isär.

– Vi var för olika, säger hon.

Profilen

Namn: Helena Ingvarsson

Ålder: 60 år

Bor: Vitaby

Familj: En delsbo.

Arbetar: Deltid i Bondens skafferi och som egenföretagare i olika projekt på Österlen.

Aktuell: Är ordförande i föreningen, ”Matrundan kulinarisk turism”, som pågår under maj månad.

Matrundan: Startade 2007 och har 47 medlemmar. Det är en ekonomisk förening som samarbetar för att erbjuda kulinariska upplevelser på Österlen.

Intressen: Största fritidsintresset är odling. I vintras började hon rida islandshäst.

Äter helst: - Är en köttälskare och äter alla grönsaker i säsong. Jag är lite hård mot mig själv och äter bara svenska gurkor och tomater och får vara utan under vintern.

Tillverkar själv: - Min mat, jag använder inte halvfabrikat. Jag har också varit delaktig i att starta en syateljé i Vitaby, där vi syr och lagar kläder för att minska klimatavtrycket.

Dold talang: - Jag är lat. Jag brukar säga att lathet är uppfinningarnas moder. Jag tänker alltid, är det effektivt att göra så?

Under sina resor till huset som skulle renoveras träffade hon en ny kärlek, en annan sorts kärlek - ”lanthandeln i Vitaby”.

Dessutom var den till salu. På jobbet var inte stämningen på topp så hon bestämde sig för att säga upp sig och köpa lanthandeln som Inge Nilsson drivit i flera decennier.

– Du löser detta. Du har ju dator dessutom, sade Inge, berättar Helena Ingvarsson och skrattar högt.

Hon gick bredvid i en månad för att lära sig stycka djur. Det hon fastnat allra mest för var den manuella kött- och ostdisken. Saluhallar fanns i större städer och det fanns inte så många gårdsbutiker vid den här tiden i början av 2000-talet, säger Ingvarsson.

Hon rensade ut sy- och tejprullar och gjorde plats för så mycket lokalt producerad mat som möjligt. Inklusive råkorna som Inge Nilsson brukade sälja.

– Jag var tvungen att gå på Hammenhögs gästis och äta råka så jag visste vad jag sålde, berättar hon och skrattar igen.

– Det var fantastiska år på så många sätt. Jag lärde mig så otroligt mycket och hade många fantastiska kunder.

Sålde lanthandeln

I 13 år sålde Helena Ingvarsson lokalproducerad mat och föreningsmänniskan i henne blomstrade. Hon var med i byalaget och Matrundan och stortrivdes. Men 2016 hade konkurrensen blivit hårdare, det fanns fler gårdsbutiker och lönsamheten var för låg. Hon stängde butiken, även om den är öppen ibland för byalagets aktiviteter.

Hon bor numer på ovanvåningen av butiken och är förmodligen ihågkommen av många som ”handlaren i Vitaby än”. Andra känner henne som ordförande i Matrundan. Och den senaste tiden har hon även synts bakom disken i butiken ”Bondens skafferi” i Kivik, på deltid.

Trots att hon nyligen punkterat en lunga, när hon trillade av en häst, längtar hon efter ett nytt stort hus med trädgård att bygga upp. Förra gården har hon sålt. Hon kan bokstavligt talat aldrig få nog med ogräs att rensa - eftersom hon tycker det är ren terapi. I grund och botten handlar det så klart om att hon gärna vill ha en egen ”plätt”, en odlingslott på jorden.

– Det är väl lantisgenerna som inte går ur, säger hon glatt.

Mat Helena Ingvarsson gillar.
Mat Helena Ingvarsson gillar.
Catharina NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.