GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stor flygövning blir av trots pandemin

Flygövningen ACE i norra Sverige, Finland och Norge blir av i juni trots pandemin.
Totalt ska 70 militärflygplan genomföra olika övningar.
"Vi har valt att ställa om i stället för att ställa in", säger Claes Isoz, chef vid Norrbottens flygflottilj.
Publicerad 19 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En stor internationell flygövning, med bland annat svenska Jas 39 Gripen-plan ska genomföras i Sverige, Finland och Norge i juni. Arkivbild.
En stor internationell flygövning, med bland annat svenska Jas 39 Gripen-plan ska genomföras i Sverige, Finland och Norge i juni. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det blir en mindre upplaga än senast av den så kallade Arctic challenge exercise (ACE). Men covid-19-pandemin till trots kommer övningen, med omkring 3 000 personer, att genomföras den 7–18 juni.

De 70 flygplanen, exempelvis svenska Jas 39 Gripen, kommer bland annat att använda Luleå-Kallax som bas.

"ACE stärker inte bara den nationella förmågan i respektive land, den bidrar även till att vi tillsammans med flertalet andra nationer skapar en ökad säkerhet på Nordkalotten", säger Claes Isoz, chef vid Norrbottens flygflottilj, i ett pressmeddelande.

Åtta länder, bland dem USA, deltar i övningen, där även markbaserade luftvärnsförband deltar. Det innebär för svensk del militär verksamhet framför allt runt Jokkmokk och Vidsel.

Enligt Försvarsmakten kommer alla utländska deltagare att covid-19-testas innan de reser in till Sverige, under övningen och på nytt innan hemresan.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens direktiv och gör det här i samråd med smittskyddsläkaren här i Norrbotten, säger Jesper Sundström, kommunikationschef på F21 i Luleå, till TT.

– Testerna gör vi i egen regi och med hjälp av Statens veterinärmedicinska anstalt för att inte belasta sjukvården.

Fakta: Arctic challenge exercise

Fakta: Arctic challenge exercise

Pågår den 7 till 18 juni.

I övningen ingår 70 flygplan från åtta länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och USA.

Totalt deltar omkring 3 000 personer.

Flygbaserna som används är Luleå-Kallax i Sverige, Rovaniemi i Finland samt Bodö och Örland i Norge.

ACE är en del av det nordiska samarbetet. Flygövningen genomförs för femte gången och ska enligt planerna genomföras vartannat år.

Källa: Försvarsmakten

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.