GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rättigheter för utländska stugägare

I veckan kom ett positivt besked till danska sommarstugeägare, som länge haft svårt att skaffa allt från internetfiber och bibliotekskort till kundkort i mataffären eftersom de saknar svenskt personnummer. Riksdagen har nu beslutat att utländska fritidshusägare får ansöka om samordningsnummer – som fungerar på samma sätt som personnummer.
ÖRESUND • Publicerad 21 maj 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Utländska stugägare får nu skaffa samordningsnummer.
Utländska stugägare får nu skaffa samordningsnummer.
Foto: Martina Holmberg / TT

Men intresseorganisationen Danske Torpare jublar inte än, utan vill först se hur de nya reglerna fungerar i praktiken.

Tidigare har utländska fritidshusägare inte haft rätt att få svenskt samordningsnummer, vilket inneburit att de stängts ute från en lång rad tjänster i samhället.

– Allting är uppbyggt kring att man ska ha ett svenskt personnummer, om man vill installera fibernät, få tillgång till rabatter i butiker, handla på nätet. Man får tänka på att många av våra medlemmar tillbringar mycket tid i Sverige. Nu kan de få samma möjligheter som svenskar, säger Victoria Lindtner, sekretariatschef på Danske Torpare, till News Øresund.

Måste bevisas

I veckan beslöt alltså riksdagen att det från och med den 18 juni ska bli möjligt att ansöka om samordningsnummer för personer som har en anknytning till Sverige, exempelvis sommarstugeägare. Anknytningen måste bevisas, det kommer att krävas ett besök på Skatteverket och efter fem år måste personerna ansöka på nytt. Men med samordningsnumret på plats väntas vardagen i Sverige förenklas betydligt.

Beslutet kommer efter att bland annat det nordiska Gränshinderrådet arbetat med frågan i flera år. Redan tidigare har gränshindret varit nära att lösas, men då har det dykt upp nya hinder. Nu tror dock Victoria Lindtner att beslutet går att lita på, men säger sig samtidigt vara bekymrad för hur det i praktiken kommer att fungera.

– Jag är naturligtvis glad för att det kommit ett beslut som vi kämpat för i många, många år. Men vi hoppas att det blir enkelt att ansöka om samordningsnummer, säger hon och fortsätter:

– Dessutom måste man förklara för de privata företagen att det här samordningsnumret ska fungera på samma sätt som personnummer, så att de accepterar det. Vi behöver vara i dialog med Skatteverket kring hur vi kan få ut den här informationen på ett bra sätt.

Anna Palmehag/News Öresund

Fakta: Danska sommarstugeägare i Sverige

Lite drygt 10 200 fritidshus i Sverige ägdes av danskar under 2020. Det utgör en liten minskning jämfört med tidigare år, visar statistik från SCB. Klart vanligast är att danskar äger sommarstugor i Småland, följt av Skåne.

Bortser man från svenska ägare ägs flest fritidshus i Sverige av norrmän, därefter tyskar och sedan danskar.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.