GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Strålande uppvisning av Trevino

Tidningens musikkritiker Lars-Erik Larsson recenserar MSO:s livestreamade Brucknerkonsert.
Musik/Recension • Publicerad 21 maj 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Malmö symfoniorkesters chefsdirigent Robert Trevino.
Malmö symfoniorkesters chefsdirigent Robert Trevino.
Foto: Håkan Röjder

Anton Bruckners Symfoni nr 5 i B-dur har aldrig varit en publikfavorit på samma sätt som hans fjärde och åttonde symfonier. Han skrev den 1875-1876, en tid fylld av besvär och depressioner. Den har fått tillnamnet ”Den tragiska”. Det skulle dröja drygt tio år innan den uruppfördes, då i en version för dubbelpiano. Det första orkesteruppförandet ägde rum 1894.

Symfonin har mycket speciell arkitektur: de tre första satserna blir som en enda lång introduktion till den sista och först i finalen kommer verkets höjdpunkt, en koral i form av en dubbelfuga med många kontrapunktiska finesser som ställer mycket höga krav på dirigenten.

En fast helhet

Vid torsdagens konsert visade Malmö symfoniorkesters chefsdirigent Robert Trevino upp en tolkning som visade att han mer än väl uppfyllde dessa krav: av de sköra byggstenarna formade han en fast helhet, där finalen blev en bländande uppvisning.

Men vad hade hänt med ljudupptagningen? Den täta stråkklangen som varit något av MSO:s adelsmärke fanns inte. Nu lät det matt och klanglöst, ställvis försvann det helt och man fick en vision av musik för blåsorkester. Jag tror inte det var dirigentens fel, någon tekniker måste ha skruvat på fel knappar.

Konsertrecension

Konsert

Malmö Live, streamad konsert

Malmö Symfoniorkester

Dirigent: Robert Trevino

Anton Bruckner: Symfoni nr 5

Lars-Erik Larsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.