GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ygeman: Vaccinpass i Sverige från 1 juli

Publicerad 21 maj 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Så här tänker sig EU-kommissionen att deras ”gröna digitala certifikat” kan se ut. Arkivbild.
Så här tänker sig EU-kommissionen att deras ”gröna digitala certifikat” kan se ut. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Sverige kan få ett vaccinationspass som går att använda för resor i andra länder från den 1 juli, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är vår absoluta målsättning och kanske till och med lite tidigare än så, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman till Ekot.

Passen ska då kunna visa om du har fått vaccin, om du har haft covid-19 eller ett negativt testsvar som är max 72 timmar gammalt.

På torsdagen kom beskedet att EU-parlamentet och medlemsländerna hade nått en överenskommelse om vaccinpassets införande i EU. Länderna har nu fram tills augusti på sig att bli klara, men Anders Ygeman tror att de flesta kommer att vara klara tidigare, redan kring starten den första juli.

TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.